Menu

15 történelmi szerencsejátékos – I. rész

Főoldal >> Blog >> Híres történelmi személyek, akik imádtak játszani

Mint tudjátok, eléggé odáig vagyok a történelemért. Nem tehetek róla, nekem ez a gyengém. És azok a történelmi események, személyek, amik a szerencsejátékkal kapcsolatosak még inkább a kedvenceim. És a mai napra egy olyan cikket hoztam nektek, amiben a mai napig híres, hírhedt személyekről lesz szó, akik bizony szerették és űzték is a szerencsejátékot.

Vágjunk is bele!

1.: Claude Monet

Fiatal koromban, amikor művészettörténetet tanultunk a suliban folyamatosan összekevertem Monet-t és Manet-t, de ne mondja nekem senki, hogy én voltam az egyetlen. Claude Monet, a híres festő 1840-ben született Párizsban. Már fiatalon érdekelte a festészet, művészeti középiskolába járt, majd dolgozni kezdett, de az álmát, hogy híres festő legyen sosem adta fel. Az, hogy ma Claude Monet nevét ismerjük nagyban köszönhető a szerencsejátéknak. Egyszer egy hatalmas összeget nyert a francia lottón, aminek köszönhetően felmondhatott a munkahelyén és főállású festővé válhatott.

Ki tudja, ha nincs a szerencsejáték, ma nem tudnánk, mi az az impresszionizmus

2.: Fjodor Dosztojevszkij

Fjodor DosztojevszkijFjodor Mihajlovics Dosztojevszkij 1821-ben, Moszkvában született. Az orosz irodalom egyik legfőbb alakja, aki a lélektani regények nagymestere volt. Számos kiváló mű mellett megírta a Bűn és bűnhődést, ezzel pedig örökre helyet nyert a történelemkönyvek hasábjain.

Az írók gyakran írnak regényeket a saját életük alapján. Így volt ezzel Fjodor Dosztojevszkij is, aki 1866-ban adta ki a The Gambler, vagyis A játékos című könyvét. Ebben a történetben a főhőst két érzelem vezérli: A szerelem és a szerencsejáték iránti vágy. A negatív hangulatú alkotás főszereplőjét egyre jobban magával ragadja a rulett, és a hősnőtől is egyre jobban távolodik el emiatt. Érdekes könyv, nem mondom, hogy a kedvencem, de aki nyitott Dosztojevszkijre, annak megér egy próbát.

Az orosz író egyébiránt maga is nagy szerencsejátékos volt, bár nem volt túl ügyes. A tartozásait a könyvek bevételéből fedezte, és előfordult, hogy gyorsabban kellett befejeznie egy művet, csakhogy kifizethesse azokat, akiktől kölcsönkért…

3.: II. Károly

Legyen itt még egy angol király, mert megérdemli, hogy a listán legyen. II. Károly gyermekkorát Franciaországban töltötte, kénytelen volt odamenekülni édesanyjával. Felnőtt korában igényt tartott a királyi trónra, és 1660-ban vissza is tért a szigetországba. Igazán féktelen életet élt, nem vetette meg a mulatságokat, az ágyasokat, szeretőket, meg persze a szerencsejátékot sem. Az, hogy mekkora nőcsábász volt könnyen kideríthető, hiszen a feleségétől, Braganca Katalintól ugyan nem született gyermeke, de a különböző szeretőktől legalább 15. És akkor lehet, hogy a felére nem is derült fény

Igazán számító, kegyetlen profiként írnak róla, aki minden esetben hideg fejjel tudott játszani. Ő szerintem egy las vegasi kirándulást a mai világban nagyon tudott volna élvezni…

4.: John Montagu

Edward Montagu, John Montagu nagyapja a fentebb említett II. Károlytól kapta meg Sandwich grófságot, miután a király 1660-ban Dover partjainál Anglia földjére lépett és megkoronázták. Az öreg állítólag rendkívül rossz üzletembe volt, az alma pedig nem esik messze a fájától, John Montagu sem a legélesebb kés volt a fiókban. Mindenesetre James Cook róla nevezte el a ma Hawaii-szigetekként ismert Sandwich-szigetet, nem meglepő módon róla nevezték el a szendvicset, méghozzá játék közben, amikor két kenyér között húsra vágyott a férfiú. Vannak kétségeim, de ha a krónikások ezt mondják, ki vagyok én, hogy ezt meghazudtoljam?

5.: VIII. Henrik

VIII. HenrikAz egyik legfurább, legérdekesebb, de legkegyetlenebb angol uralkodó, aki nem vetette meg sem a szerencsejátékokat, sem pedig a feleségeket. Összesen hat volt neki, ebből kettőnek, köztük Boleyn Annának is a fejét vette. Készült egy elképesztően jó sorozat is a király életéről, aki nem látta volna még, sürgősen pótolja a Tudorokat. Történelmi hűségre viszont ne számítson senki. Nem csak azért szeretem, mert egy hihetetlenül jól megírt történet, hanem mert ott szerettem bele a Boleyn Annát játszó Natalie Dormerbe. De nagyon elkanyarodtam a lényegtől. VIII. Henrik, az anglikán egyház megalapítója megrögzött szerencsejátékos hírében állt. Ha igazak a krónikák, akkor a legjobbnak semmiképp nem lehetett nevezni, mert folyamatosan nyertek ellene, de becsületére legyen mondva, egyszer sem jött azzal, hogy ő a király. Pedig ő volt a király, csak nem a szerencsejátékban.

6.: XIV. Lajos

Ő lesz az utolsó király a sorban, ígérem. A Napkirály, vagy Nagy Lajos magát a korszak legnagyobb uralkodójának tekintette. Nem csak imádta a szerencsejátékot, de lényegében sportot fabrikált belőle, az arisztokrácia hobbijává tette. Azok voltak a legnemesebb nemesek az uralkodó gondolkodásmódja szerint, akik játszottak, így Versailles-ban hatalmas szerencsejáték-láz alakult ki.

Habár Lajos a legnagyobbnak gondolta magát, a nép nem feltétlenül értett egyet vele. A Nagy Francia Forradalom idején sírját meggyalázták, és sok más uralkodóval egyetemben a maradványokat egyetlen közös tömegsírba dobálták.

7.: Marie-Antoinette

Végre, egy hölgy is helyet kap a listán! Marie-Antoinette sem a legnépszerűbb uralkodók közé tartozott, a híresen erkölcsös királyné a hírek szerint elég kicsapongó életet élt. Pedig lányát, Mária Teréziát is szigorúan nevelte fel. Sokan mondják, hogy ezek csak rosszindulatú pletykák, de a nép nem felejtette el a vélt vagy valós tetteit.

Ő is nagy szerencsejátékos volt, és nem más, mint az édesanyja tanította meg a játékok rejtelmeire. Méghozzá azért, hogy meg tudjon állni a férfiak uralta világban a saját lábán, és saját anyagi javakhoz juthasson.

8.: Giacomo Casanova

Giacomo CasanovaA velencei kalandor élete igazán kalandosra sikeredett, halála után adták ki francia nyelven íródott fő művét, aminek az Életem története címet adta. Volt miről mesélnie, az egyszer biztos. A könyvben leginkább a hóditásairól esik szó, így Casanova neve egybeolvadt azokkal az emberekkel, akik szintén nem vetik meg a női nem képviselőit, és jelentős sikerük is van náluk.

Giacomo amellett, hogy igazán nagy nőcsábász volt, hogy habzsolta az életet, és a szerencsejátékba is belekóstolt nagyon felelősségteljes ember volt, és 21 éves korában rájött, hogy nem tudja kontrollálni magát a játékok során, így inkább visszavonult.

Ez lett volna az első rész, holnap pedig a maradék hét emberről fogok mesélni nektek.

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére