Menu

A játék- és szexfüggőségről egy kicsit komolyabban

Főoldal >> Blog >> Mi a hasonlóság a két függőség között?

Az emberek hajlamosak elbagatellizálni a szexfüggőséget, de higgyétek el, egyáltalán nem játék. Na, nem mintha saját tapasztalatból beszélnék, de ha az ember szexfüggő, az nem poén. Az nem jó, az egy nagyon komoly betegség. Csakúgy, mint a szerencsejáték-függőség, amely adott esetben teljes családokat szakíthat szét és sikerül nyomorba dönteni példás apákat, rendes, normális, dolgozó fiatalokat és időseket.

Nem szeretnék szomorú cikket írni nektek, de ez is egy olyan téma, ami szóba kerül és amit nem árt megbeszélni. Mert hiszitek vagy sem, de a kettő között van összefüggés, de mielőtt ezeket az összefüggéseket megvizsgálnánk, érdemes külön-külön is kifejteni, hogy miről is van szó.

Illetve foglalkozzunk magával a függőség definíciójával.

Mi is a függőség?

A függőséget más néven impulzuskontroll zavarnak is nevezik. Kicsit egyszerűbben kifejtve: Függőségben szenvedsz, ha valamit hosszú ideje csinálsz és nem tudsz tenni ellene, késztetést érzel, hogy megtedd.

Az, hogy hogyan alakul ki teljesen eltérő. Hogy mi váltja ki, az is. Kiválthatja zene, szavak, hangok és bizonyos gyógyszerek következménye is lehet, hogy az ember végül elveszíti a kontrollt. Emellett fontos életesemények, válás, munkahely elveszítése, rossz egészségi állapot is kiválthatja ezt impulzív, önromboló viselkedést. És ha egy függőség kialakulóban van, szinte lehetetlen megállítani. Mert abbahagyni lehet, de leszokni nem. Sok dohányos tudna erről beszélni.

Mi a szexfüggőség?

Ez egy viszonylag új kifejezés, amelyet még mindig vizsgálnak a szakemberek. A definíció alapján: Csillapítatlan nemi vágyat, kényszert és függőséget okozó betegség, amely kontrollálhatatlan események láncolatát indíthatja el.

Az alkohol- és drogfüggőséghez a cél egy és ugyanaz: Megkapni a napi adagot, hogy aztán valamennyi testi és lelki boldogságot okozzon. De ahogy a függőségek mindegyikénél, a boldogság csak ideiglenes, hamar elönti a beteget a kétségbeesés, a depresszió. A szexuális függőség miatt a beteg a lehető legritkább esetben tud egészséges párkapcsolatot kialakítani, egy ilyen kapcsolat gyakran fizikai és lelki bántalmazásokhoz vezethet. És ezek olyan sebek, amik valószínűleg sosem gyógyulnak be.

Pszichológiai szempontból tekintve a szexfüggőség valamilyen komolyabb mentális zavar tünete is lehet. Kiválthatja egy gyermekkori trauma, egy fájdalmas szakítás, igazából bármi, ezt nem lehet kategorizálni.

Vannak másfajta szexuális központú impulzuskontroll rendellenességek, de ezek többsége könnyedén kontrollálható, míg a szexfüggőség… Hát, ott vannak problémák.

Manapság még a tünetek is szerte ágaznak, de van egy-két tünet, ami segíthet a beazonosításban:

Lehet, hogy nem ilyen cikkről álmodtatok, de higgyétek el, nem lehet homokba dugni a fejünket.

Mi a szerencsejáték-függőség?

A kényszeres szerencsejáték ugyanúgy egy impulzuskontroll zavar, mint a szexfüggőség. Ezen embereknek az a rossz szokása, hogy rengeteget játszanak, nincs kontroll, a veszteségek ellenére újra és újra visszatérnek. Itt van máris egy összefüggés: A szerencsejáték-függőséget is kiválthatja az, ami a szexfüggőséget: Komolyabb lelki trauma, ami lehet egy szakítás, a munkahelyünk elveszítése, pénzügyi instabilitás.

És itt jön képbe, hogy mi „aktiválhatja” a függőséget: A kaszinók fényei, a nyerőgépek zenéi, a nyerés édes hangja mind-mind kiválthatja ezt. Van egy elképesztő tanulmány, amely megmutatja azt, hogy mi zajlik le egy kényszeres szerencsejátékos fejében, hogy hogyan reagál az agya, amikor nyer és hogyan, amikor veszít.

De ha nyer is az ember, az öröm és eufória hamar elmúlik és a helyét újból átveszi a kényszer, hogy újra játsszon. Amennyiben pedig egy függő zsinórban veszít, a pillanatnyi megelégedés öröme is elvész, hiszen folyamatosan megy előre, hogy a veszteségeket visszanyerje, hogy játszhasson tovább. Ez persze nem csak őt teszi tönkre, hanem a körülötte levőket, ezért írtam azt, hogy igenis a függőség képes családokat szétszakítani. Ugyanúgy szóba jöhet a krónikus depresszió, az agresszió, amely csúcsosodhat fizikálisan és verbálisan is.

Szerencsére a hagyományos és online kaszinókban odafigyelnek. Emellett a szenvedélybetegek az online oldalakon keresztül mentális egészségük javításához is kérhetnek segítséget.

A két függőség közötti hasonlóság

Mind a két függőségi forma összefüggésbe hozható kényszeres viselkedéssel. Rengeteg teszt és felmérés készült szakértői oldalról, hogy lássák, vannak-e hasonlóságok.

Volt egy tanulmány, amely összesen nyolc évig tartott. Szerencsejáték és szexfüggőket vizsgáltak, és azt vették észre, hogy a tünetek rendkívül hasonlók: Szorongás, depresszió, kényszeres viselkedés. A megbánás, a bűntudat (szex és játék után is) érzése is annak a jele, hogy függőségtől szenved az illető.

Lehetsz-e egyszerre mindkettő?

Hát, az bizony nagyon kellemetlen, de sajnos egyáltalán nem lehetetlen. Az egyik azonban minden valószínűség szerint el fogja nyomni a másikat. Mindkettő nem lehet ugyanolyan erős, tudjátok, az erősebb kutya esete… Kicsit talán puritán módon fejeztem ki magam, de értitek, mire gondoltam.

Rengeteg film szól arról, hogy ez a két függőség kéz a kézben jár. Léteznek olyan helyek, amelyek híresek kaszinóikról illetve a hölgyek és urak teljesítményéről, ez pedig a dupla-függőknek kész aranybánya.

Persze, aki mindkét betegségben szenved, fokozottabban elégedetlen. Fokozottabb a stressz, a depresszió és a kielégíthetetlen vágy.

Lehet-e gyógyítani? Igen! Rengeteg idő, rengeteg türelem, rengeteg kitartás kell hozzá. Habár a két betegség nagyon hasonló, mégis nagyon más a kezelése, de szerencsére az eredmény ugyanaz: A gyógyulás.

Leginkább a terápiás megoldást javasolják a szakemberek, a gyógyszer felírása aktiválhat egy újabb függőséget és akkor a delikvens ott van, ahol a part szakad.

Összegezve: Még mindig nem értik, hogyan működik a függőség kialakulása, habár a munka nem áll meg, és minél jobban sikerül feltérképezni az emberi agyat, annál közelebb kerülhetünk a rejtély megoldásához.

A szerencsejáték jó dolog, amíg képes vagy kordában tartani. Amint érzed, hogy nem tudsz megállni, fordulj szakemberhez, mert a kezdet kezdetén még megállítható, de később, amikor már kontrollálhatatlan, akkor igazán nehéz. Játsszatok felelősségteljesen és holnap találkozunk!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére