Menu

A Kaszinók és a Tűz: Híres Esetek Vegasból

Főoldal >> Blog >> Több nagy kaszinó-tűz volt az elmúlt 50 évben

Nem egyszer láttunk már példát arra, hogy egy nagy forgalommal rendelkező épület lángra kapott, az emberek pedig pánikkal átitatva menekültek. A mostani cikkben olyan tűzeseteket emlegetünk fel, melyek kaszinókat érintettek, és amelyek könnyen tragédiával végződhettek volna.

Európában is egyre nagyobb a forróság, Amerikában, Ausztráliában is gyakorta hallani róla, hogy természeti csapások következményeként tűz üt ki valahol, amely aztán tovább terjed, ez nem példa nélküli. De nem kell ahhoz természeti csapás, hogy egy épület lángra kapjon, elég egy emberi mulasztás, szándékos rongálás, a sort pedig hosszasan lehetne folytatni.

Nem is annyira régen történt Los Angelestől 70 kilóméterre, hogy a San Manuel Indián Kaszinó kigyulladt. A San Bernardino Nemzeti Parktól induló tűz a nagy szél miatt egyre nagyobb területet ölelt fel, mígnem elérte a San Manuel Rezervátumot is. Ott végül a parkolóig ért csak el, hála a katasztrófavédők gyors beavatkozásának. A komolyabb tűzeset azonban nem sokon múlt, kevés kellett volna, hogy már az emberek otthonát is megsemmisítse a tűz.

A történelem során régebben is voltak híres tűzesetek, most ezek közül válogatunk.

MGM Grand – 1980

Las Vegasban 85-en haltak meg és 650-en sérültek meg egy tűzvész során, amely az MGM Grand Kaszinó éttermében ütött ki. Valószínűleg elektromos tűz volt, amely nagyon gyorsan terjedt, nem sokkal később már szinte az egész komplexum lángokban állt. Azon az estén kábé 5000 ember tartózkodott a kaszinóban, az áldozatok halálát füstmérgezés okozta.

A tűzjelző rendszer, és az ahhoz tartozó vészhelyzeti vízvezeték még nem volt kiépítve, de az MGM Grand ezzel nem szegett szabályt. Akkoriban ugyanis a non-stop nyitvatartó helyiségeknél ez nem volt kötelező. A tűz óta azonban szigorítottak a szabályokon.

Hilton – 1981

Hilton - 1981

Három hónappal az MGM-ben történt tűzeset után a Hiltonban is tűz ütött ki, itt azonban kiderült, szándékos gyújtogatás történt. Egy Philip Cline nevű férfi okozta a tüzet, amelyben nyolcan haltak meg, többségük füstmérgezés miatt. A tűzoltók tanultak az MGM-ben történtekből, hatékonyabban tudtak dolgozni, hamarabb megfékezték a tüzet, ennek köszönhető, hogy kevesebb áldozat volt.

Cline nem volt ismeretlen a rendőrök előtt, korábban sikkasztás és lopás bűntette miatt ítélték el. Ezúttal is hamar elkapták, és nyolcszoros életfogytiglanra ítélték. 2011-ben nyilatkozott, elmondta, hogy senkit nem akart bántani, és bevallotta, hogy minden ok nélkül gyújtotta fel a szobájában levő függönyöket. Philip Cline most 64 esztendős.

Monte Carlo – 2008

2008-ban volt a következő híresebb tűzeset, ezúttal emberi mulasztás műve volt. Hegesztők dolgoztak a kaszinóban, valami balul sült el, a tűz pedig sebesen terjedni kezdett. 3000 ember tartózkodott ekkor az épületben, akik közül 17-en nem jutottak ki.

Később az épületben dolgozó munkások ellen jogi lépéseket tettek, mondván, hogy nem megfelelően végezték a munkájukat, a biztonsági előírásokat semmibe vették. A megfogalmazott kilenc vádpontból csak egy állta meg a helyét a bíróságon, így a céget 3500 dolláros bírságra ítélték…

Moulin Rouge – 2003, 2009

Moulin Rouge

A Moulin Rouge Kaszinó főleg az afroamerikai emberi jogok miatt töltött be fontos szerepet, ez a kaszinó engedélyezte ugyanis először, hogy színesbőrűek is felléphessenek. Mai fejjel ez természetes dolog, ahogy annak lennie is kell, akkoriban azonban hatalmas előrelépésnek számított.

A Moulin Rouge történelme során kétszer is leégett. 2003-ban, amikor az épület évek óta zárva tartott, illetve 2009-ben is.

Key Largo – 2013

Szerencsére a Key Largo Kaszinó is üres volt – már majdnem egy évtizede -, amikor egy férfi annak reményében lépett az épületbe, hogy rézkábeleket lopjon. Nem vette észre, hogy az áram nem került lekapcsolásra, és így tűz ütött ki. A gyanúsított volt a tűzvész egyetlen sérültje, testének több mint nyolcan százaléka égett meg.

Tippek tűz ellen

Nemrégiben egy amerikai nagyvállalat listát írt azokról a teendőkről, amely segíthet megakadályozni egy tragédiát. Azért tesszük mi is közzé, mert ez nem kaszinó-specifikus, bárhol és bármikor használható.

Olyan tűzvédelmi céggel dolgozzunk együtt, amelynek neve van a szakmában, és minden tanúsítvánnyal rendelkezik. A megfelelő berendezéseket folyamatosan ellenőrizni szükséges, gondolunk itt többek között a tűzjelzőkre és a porral oltókra.

Az alkalmazottak legyenek kiképezve a tűzoltó készülék használatára. Létfontosságú, hogy az emberek, akik ott tartózkodnak egy tűz keletkezésekor, higgadtak és felkészültek legyenek.

Fontos a tűzmegelőzési terv készítése. A tervnek tartalmaznia kell a veszélyes anyagok kezelésére vonatkozó eljárások minden lépését, valamint magukat a veszélyes anyagokat is fel kell sorolni.

Szükséges egy csapat felállítása, akik reagálni tudnak a problémákra. Ez a csapat az, amely a többi látogatónak/vendégnek segítséget tud nyújtani

Összefoglalva, szomorú, de nagyon sok tűzvészről be lehetne még számolni, melyek többségét emberek idézték elő figyelmetlenségükkel vagy szándékosan. Szerencsére a különböző szórakozóhelyek/kaszinók tulajdonosai már felkészültek az ilyen helyzetekre, és manapság nem is nagyon hallani (hála Istennek) hasonlókról.

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére