Menu

A legendás szerencsejátékos élete és halála – „Vad” Bill Hickok

Főoldal >> Blog >> A halott ember kezének névadója

Biztosan hallottatok már a halott ember kezéről (Dead man’s hand), ha járatosak vagytok a pókerasztalnál. A mai cikkben arról fogunk beszélgetni, honnan, kitől ered ez a kifejezés. Amikor két fekete ászod és két nyolcasod van, máris tiéd a halott ember keze. Hogy miért? Hamarosan megtudjátok, kifejtem ma James Butler Hickok izgalmas életét, aki pisztolyhősként lett híres az 1800-as évek Amerikájában, majd Deadwoodban ért véget az élete. Pisztoly által, de nem párbajban…

A kezdetek

James Butler HickokBill Hickok 1837. május 27-én született egy farmon, Illinois államban. Már fiatal korában megmutatkozott, mennyire jó keze van a pisztolyokhoz, ebben nagy segítségére volt apja, William Hickok, aki felfedezte gyermeke ezen képességét. Apja 15 éves korában hunyt el, Bill többi családtagjáról nincs sok információ. 18 éves korában elhagyta a farmot és nyugat felé indult. Egyesek szerint az igazságszolgáltatás elől menekült. Később élt Kansasben és Nebraskában is. Harcolt a polgárháborúban és a helyi rendőrségnek is tagja volt.

Egyesek azt feltételezik, hogy hajának színe vörös volt, mert az akkori fotókon a vörös tárgyak feketének tűntek. Szóval, 18 éves korában költözött Kansasbe, majd csatlakozott a rabszolgaság elleni küzdelemhez az amerikai polgáháborúban. Az országos hírnevet egy újságcikk hozta meg neki, amiben azt ecsetelték, hogy egyszerre tíz férfival végzett. Innentől kezdve híres és hírhedt lett, egyre több elképesztő pletyka látott napvilágot róla. Például, hogy egyetlen kés segítségével megölt egy medvét

Ezt a hírnevet használta fel arra, hogy minél több területen kipróbálja magát. 1865-ben politikusi karrierről álmodott, második helyen végzett a springfieldi kormányzóválasztáson. Színészként is próbálkozott, de abban sem alkotott maradandót.

A polgárháború után

Vad Bill Hays City sheriffje és Abilene kormányzója lett. A városok hírhedtek voltak a nem tisztességes polgáraikról, Billnek viszont sikerült rendet raknia. 1871-ben viszont véget ért a rendfenntartói karrier is, miután véletlenül (?) saját helyettesét, Mike Williamst lőtte le a tömegben, mert a férfi futva megindult felé. Hivatalos adatok szerint Hickok 36 ember életét oltotta ki, a legenda szerint viszont több mint százan lelték halálukat miatta. A balesetet követően szögre akasztotta a pisztolyt.

Nem csak a baleset befolyásolta ebben a döntésében. Szeme egyre jobban romlott, így már nem volt olyan jó lövész, mint fénykorában. Ez is szerepet játszott döntésében. Nehezen viselte azt, hogy ennyi ember életét kioltotta, így az egész elől el akart menekülni. Végül az alkohol és a póker lett a menedéke, Bill ebből tartotta fenn magát. Remek karriert tudhatott maga mögött, de a hiba, amit vétett az egészet lerombolta.

A Halott Ember Keze

Hogy ez a kifejezés honnan ered, miért tulajdonítható James Butler Hickoknak? Elmondom. 1876 tavaszán egy kis bányászvárosba, Deadwoodba érkezett, a helyi csehó állandó vendége lett. Ahogy korábban, úgy most is alkohol és póker szerepelt Billnél az első helyen.

Augusztus elsején Bill ugyanúgy betért a szalonba, elfoglalta kedvenc helyét és játszani kezdett. Szerencsétlenségére volt ott egy részeg fickó, bizonyos Jack McCall, aki nagyon rossz kört futott, folyamatosan veszített. Ezen aztán annyira felbosszantotta magát, hogy szitkok kíséretében távozott, Bill pedig folytatta a játékot.

A leszámolásMásnap, ahogy Bill belépett a kocsmába rossz érzés fogta el, kedvenc helye ugyanis foglalt volt. Szeretett a bejárattal szemben leülni, így mindig látta ki jön és ki megy. Ekkor viszont kénytelen volt háttal az ajtónak ülni, végül ez (is) okozta a vesztét.

Jack McCall ugyanis meg akarta torolni az előtte nap történteket, így berontott a kocsmába, fegyverével Hickokra célzott és lőtt. Hickok meghalt, de a mai napig szájról szájra kering, hogy milyen lapok voltak nála a lövés pillanatában. Két ász, két nyolcas. Ezután nevezték el ezt a halott ember kezének.

McCallt egyébként elítélték és akasztás általi halál lett a jussa. Egy pókerpartyért igazán nem érte meg…

Bízom benne, hogy ma is tudtam valami újat mesélni nektek, hamarosan pedig egy (remélhetőleg) újabb izgalmas sztorival érkezem.

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére