Menu

A legjobb blackjack-filmek – I. rész

Főoldal >> Blog >> Blackjack-kel kapcsolatos filmek

Az egyik legrégebbi és legnépszerűbb asztali játék a mai napig a blackjack. Rengeteg játékost megfogott könnyű szabályaival, és a nagyszerű eséllyel, hogy megváltoztathatják ezáltal az életüket, vagy csak legalább egy kis mellékest összeszednek belőle. Nem véletlen, hogy a legendás kártyajáték számos filmben szerepet kap, van, ahol csak egy nyúlfarknyihoz, míg máshol az egész filmet köré építik. Úgyis itt a karácsonyi szünet, sokan nem dolgoznak, így nincs is jobb lehetőség azokat a gyöngyszemeket bepótolni, ha esetleg kimaradtak volna. A mai napon öt filmet hoztam nektek, holnap pedig érkezik a második rész további öt alkotással.

10.: Swingers (Bárbarátok) – 1996

Kezdjük azzal, hogy a film írója – és főszereplője – az a Jon Favreau, akit mostanában teljesen jogosan piedesztálra emelnek a Marvel filmek, valamint a Mandalorian második évada miatt. Ebben az 1996-os moziban Mike Peters (Jon Favreau) egy kiégett komikust alakít, akinek az élete nagyon messze van attól, amit ő elképzelt, így Los Angelesbe költözik, hogy felépítse magát és karrierjét. Barátnője szakít vele, így nem csak karriert, de szerelmet is keres hősünk, ebben pedig Trent (Vince Vaughn), Mike jó barátja lesz a segítségére.

Egy alkalommal aztán Las Vegasba, a bűn városába utaznak, és itt történik a film egyik ikonikus jelenete, amit a lenti videóban meg is tekinthettek.

9.: Austin Powers – International Man of Mystery (Szőr Austin Powers – Őfelsége Titkolt Ügynöke) – 1997

Az Őfelsége Titkolt Ügynöke az első a három Austin Powers film közül, amelynek főszereplője Mike Myers és… Mike Myers. Ő alakítja ugyanis a zseniális ügynököt, Austin Powerst és nemezisét is, Dr. Genyát. A sztori 1967-ben kezdődik, amikor mindkettejüket hibernálják, majd 30 évvel később „felolvasztják” őket, nekik pedig alkalmazkodni kell az új világhoz. Akinek ínyére van az effajta humor, az bizonyára már betéve ismeri az ikonikus jeleneteket, de bevallom őszintén, az én ismerőseim körülbelül 25 százalékának tetszik ez a film, a többiek pedig határozottan megvetik. Én imádtam, a mai napig számtalan idézet van a fejemből a moziról, de maradjunk most a blackjacknél…

A film nem igazán a szerencsejátékról szól, de van egy jelenet, amelyben Második és Austin blackjackeznek. Második az osztó tanácsa ellenére lapot kér 17-re, de azt senki nem tudja, hogy Másodiknak röntgenlátása van. Austin megfogadja, hogy követi Második kockázatos lépését… Neki meg nincs röntgenlátása, szóval…

A trailert megnézhetitek, ha valakit nem sikerült meggyőznöm. Kockázatos film, de akinek bejön, az nem egyszer fogja megnézni.

8.: 21 (21 – Las Vegas Ostroma) – 2008

Az egyik legjobb film, ami a blackjack-kel foglalkozik, nem mellesleg azoknak is érthető, akik nem ismerősek a játék világában. Főszereplője az a Kevin Spacey, akinek karrierje mára sajnos megfeneklett, ő alakítja azt a professzort, aki az MIT hallgatóiból csapatot verbuvál, majd Las Vegasba utaznak, hogy kártyaszámlálás által pénzhez jussanak. Ben, a fiatal matekzseni ebbe a közegbe csöppen bele, hogy tandíját fedezni tudja. Azonban őt is elkapja a siker és a csillogás, miközben a csapat feje fölött gyülekeznek a viharfelhők.

Ha még nem láttad, nézd meg. Ha nem szereted a blackjacket, nézd meg. Mindenképp nézd meg!

7.: Croupier (A Krupié) – 1998

Főszereplője Clive Owen, akit olyan nagyszerű filmben láthattatok még, mint az Ember Gyermeke. Na, annak semmi köze nincs a szerencsejátékhoz, de ha még nem láttátok, tegyetek egy próbát. Körülbelül ötször megnéztem, és még mindig nem unom.

Térjünk vissza a Krupiéra, amely egy tehetséges íróról, Jack Manfredról szól, aki írói válsága miatt munkát vállal egy londoni kaszinóban. Hamar kiderül, hogy ez a világ remek alapanyag lenne egy regényhez, de ennek az életnek bizony ára van.

Mike Hodges rendezése egy olyan neonoir, amelyet még így, 22 évvel megjelenése után is bármikor meg tudok nézni, egyszerűen a képernyőre tapadok, ha van lehetőségem megnézni. Nektek is bátran ajánlom, mert nagy élménnyel fogtok gazdagodni!

6.: Rain Man (Esőember) – 1988

Azt hiszem, ez az a film, amit senkinek sem kell bemutatni, az 1988-ban megjelent mű négy Oscar-díjat is nyert. Főszereplője Tom Cruise és Dustin Hoffmann, akik egy testvérpárt alakítanak. Charlie (Tom Cruise) megtudja, hogy apja minden vagyonát Raymondra (Dustin Hoffmann) hagyta, akiről eddig nem is tudott. Felkeresi hát bátyját, aki egy intézetben lakik, autista és Savant szindrómában szenved. Charlie a fejébe veszi, hogy gyámjaként megkaparintja azt az összeget, amit Raymond kapott.

Ez a film sem közvetlenül a szerencsejátékról szól, de az egy óriási jelenet, amikor Charlie kártyaszámlálással szeretne egy kis vagyonhoz jutni. Nem mesélem el, mi történik, nézzétek meg ti magatok! Akinek mégis kimaradt a film, nekik bemásolom a trailert, remélem, kedvet kaptok hozzá. Az a négy Oscar-díj egyáltalán nem túlzás!

Ez volt tehát az első adag, holnap pedig érkezik a második. Aztán szilveszter napján nem találkozunk, egy pici bulira nekem is szükségem van. De aztán jövőre gőzerővel megyünk tovább!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére