Menu

A Legnépszerűbb Kaszinó Játékok: Mivel Játszanak a Legtöbben? – II. rész

Főoldal >> Blog >> Népszerű és stratégiát igénylő kaszinó játékok

Ahogy ígértük, folytatjuk a Top 6 legnépszerűbb kaszinó játék felsorolását. Kettővel végeztünk a korábbi cikkünkben, nézzük tehát a maradék négyet, melyek ezek, honnan erednek és milyen típusú játékok.

Póker

Egy újabb legendás játék, mely eredetéről rengeteg találgatás kering. Vannak, akik szerint a 11. századi Kínából, mások szerint a 16. századi Perzsiából származik, de vannak olyanok is, akik azt gondolják, hogy a póker alapjai a német-francia poque nevű játékból gyökereztethetők. Nem tudjuk biztosan, hogy kinek van igaza, az is előfordulhat, hogy egy kicsit mindenkinek. A kínai származtatás nem lenne meglepő, hiszen nem titok, hogy rengeteg ősi játék – mint például a dominó is – Kínából származik, és onnan elindulva hódította meg az egész világot.

A mai póker – ahogy mi ismerjük – a 19. század elején vált ismertté az Egyesült Államok területén. A közel egy évszázad alatt a játék rengeteg fejlődésen ment keresztül. A 20 lapos pakliból 52 lapos pakli lett, a két személyes játékból 5+ személyes játék vált. A 20. században ért a póker a csúcsra, ekkor került be a legnépszerűbb kaszinó játékok dicső csarnokába. Mára, a 21. században az online kaszinók térhódításának köszönhetően a játék népszerűbb, mint valaha. Érdekes tény, hogy a póker rajongók nagy része a bridzs nevezetű kártyajátékot is kedveli, mivel játékmechanika és a szabályok alapján közel hasonló izgalmat nyújt, mint a póker.

„Slots”, azaz nyerőgépek – Mechanikustól a digitálisig

A nyerőgépes játékok, vagy ahogy az emberek emlegetik őket, a nyerőgépek már a digitalizációjuk előtt is nagyon híresek és kedveltek voltak. Az első automata kifejlesztése a 19. század végén történt és egy Charles Augustus Fey nevű feltaláló nevéhez fűződik. Ez egy pókerautomata volt, majd következtek az első, három tárcsás nyerőgépek. Fey sajnos nem szabadalmaztatta őket, így megindult a gépek másolása.

Akkoriban a nyerőgépek legnagyobb gyártója a Liberty Bell nevezetű cég volt, ők kezdték el gyártani a mára már klasszikussá dizájnú gépeket: Gyümölcsök, cukorkák, számok…ugye ismerős? A 60-as években a gépek elektronikussá váltak, elkezdték a mechanikus tárcsákat, elektromosra cserélni. Egy évtizeddel később – ugyancsak az Egyesült Államokban – kezdték el gyártani az első ilyen jellegű videójáték automatát, melynek kijelzőjeként egy SONY Tv-t használtak, a számításokat pedig egy első generációs számítógép végezte. Manapság nagyon népszerű az online kaszinókban a nyerőgépes játékok digitális verziója. A különböző bónuszokkal és ingyen pörgetésekkel rengeteg új ügyfelet tudnak bevonzani.

Az első digitális nyerőgép 1996-ban jelent meg, melyet már bármilyen számítógépen lehetett játszani, nem kellett hozzá a klasszikus masina. Ettől az évtől kezdve, folyamatosan jelentek meg a digitális nyerőgépek az online kaszinók kínálatában, mára pedig már nincs is olyan online buki, akinél ne lehetne digitálisan pörgetni egyet. Ettől függetlenül, természetesen a hagyományos kaszinókban is jelen vannak a gépek világszerte.

Craps – Az ősi kockajáték

Craps

Ezt a játékot – egyes verziók szerint – 1125-ben találták fel, akkoriban a brit keresztesek, Hazarthnak hívták. Azért írom, hogy egyes verziók szerint, hiszen itt is több verzió létezik. Egyesek szerint római katonák találták fel a játékot, mások szerint viszont arab gyökerekkel büszkélkedhet, mivel ott is volt egy hasonló játék, az Al Dar. Craps néven a 17. században vált népszerűvé Franciaországban, neve is a francia crapoud, azaz varangy szóból ered, mely utal az utcán kockázó emberek társadalmi helyzetére. Napjainkban a Craps talán az egyik legélvezhetőbb szerencsejáték a kezdő játékosok számára.

Baccarat – Asztalra osztott kártyák

baccarat

Az utolsó, tehát a 6. helyen az a kártyajáték áll, melyet Olaszországban találtak fel, de Franciaországból indult világhódító útjára. Egyesek szerint az ókori Rómából származik, és része volt azoknak a rituáléknak, melyet a szüzek sorsának meghatározására végeztek. Érdekes tény, hogy a kártyajátékok a nyomdagép feltalálása előtt nem voltak túl népszerűek, viszont utána a népszerűségük megállíthatatlan volt, és széles körben elterjedtek.

Nehéz megmondani, hogy a játék gyökerei honnan indultak, hiszen hasonló játékok már a 14. században is léteztek mind Olasz-, mind Franciaországban. A 15. században nagyon népszerű volt az Olaszországból hazatérő, francia katonák körében. A játék 1871 körül érkezett Észak Amerikába és a 20. század elejétől vált híressé különböző változatai által, különösen azután hogy Las Vegasban, 1959-ben bevezették a Punto Blanco-t (ez egy baccarat típusú játék).

El is érkeztünk a végére, sikerült csokorba gyűjtenünk a világszerte legnépszerűbb kaszinó játékokat. Bármelyikről is legyen szó, megfigyelhető, hogy eredetük nagyon régre nyúlik vissza és egytől-egyig több száz éves történelmük van. Úgy látszik, már régen is tudták, mennyire jó játszani!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére