Menu

A legveszélyesebb szerencsejáték – Az orosz rulett

Főoldal >> Blog >> Megnézzük a világ legdurvább játékának eredetét

Az orosz rulett nagyon kemény formája a szerencsejátéknak. Nem hiszem, hogy van ember a nyugati világban, aki ne hallott volna róla. Láttuk már filmekben, hallottuk dalokban megjelenni, könyvekben is, és a mindennapi életben is használatos metafora. Bár szinte mindenki hallott róla, de kevesen tudják, valójában honnan ered? Ennek járunk ma utána.

De ha esetleg nem hallottál róla: Az orosz ruletthez nem kell más, csak egy forgótáras pisztoly és egyetlen golyó. A tárat megforgatjuk, majd fejünköz tartjuk a pisztolyt. Ha nem veszítesz, a másik jön… És így tovább…

Az orosz rulett eredete

A játék – ahogy a nevéből is sejteni lehet – Oroszországból ered. A pontos születésének dátuma nem tiszta, valamikor a cári Oroszország idején, az 1850-es években születhetett, amikor a revolverek kezdtek elterjedni az országban. Az 1920-as években az orosz kalandorok is „megénekelték” a polgárháborús beszámolóikban. Egyes elméletek szerint az orosz börtönökben alakult ki, a börtönőrök kényszerítették a rabokat játékra, ők pedig fogadtak rá. Elég kegyetlen, ha igaz…

Egy dolog azonban biztos: A játék nevének eredete. Egy Georges Surdez nevű svájci író egy rövid történetben említette meg. z 1937-ben a Collier’s Illustrated Weekly című folyóiratban, az egyik legnépszerűbb magazinban jelent meg. Surdez műveinek a többségét a francia idegenlégió történetei ihlették, amiket még régen, gyerekként olvasott.

Mondjuk Surdez novellájában a lehető legkeményebb verziót írta le a szerző: Egyszerre öt golyó a tárban.

A sztoriról röviden: Egy német katona sztoriját meséli el, aki megpróbálja eltussolni egy orosz katona öngyilkosságát. A felettesének címzett levélben elmeséli az orosz rulett szabályait. Az oroszok gyakran rántották ki fegyverüket, egy golyót hagytak a tárban, megpörgették a tárat és lőtt. Egy lövés, dicsőség vagy kudarc?

Burkowski hadnagy, az áldozat egyébként egy kényszeres szerencsejátékos volt, aki kihívta a német katonát és hát… A többit sejtitek. Ha ti is szeretnétek kipróbálni a rulettet, de nem ezt a fajtát, akkor nézzetek szét a kaszinó oldalunkon, ahol számos remek oldalt találhattok.

A játékban számos kérdés merül fel, miért is gondolja azt, hogy egy golyóval izgalmasabb a játék, mint az öttel? Tény és való, nagyobb az adrenalin, hosszabb a játék…

Híres áldozatok

Orosz rulettSurdez műve annyira népszerű lett, hogy egy év múlva újranyomtatták. Kevesebb, mint egy év múlva Thomas H. Markley a 21. születésnapján fejbe lőtte magát. Ő volt az (elvileg) első áldozata ennek a játéknak.

Nézzük, kik azok a híres emberek, akik szintúgy nem élték túl a játékot:

John Marshall Alexander Jr., vagyis Johny Ace, blues-zenész az Egyesült Államokban.1954 karácsonyakor, egy egyéves turné végén Houstonban lépett fel. Az egyik szünetben agyonlőtte magát. Bár a szemtanúk szerint a zenész erőteljesen részeg volt, a hivatalos rendőrségi jelentés szerint halálát az orosz rulett okozta.

Aimo Leikas egy finn mentalista is áldozat lett. Nagy rajongója volt az orosz rulettnek, és a műsorszáma is erről szólt. Öt golyót tett a fegyverbe és azt mondta, hogy az elméjével képes kiválasztani azt az egy helyet, ahol nincs lőszer. A műsor egyre népszerűbb lett és valóban úgy tűnt, hogy a férfi varázslatos képességekkel van megáldva. Nem így lett, 1976-ban műsor közben fejbe lőtte magát.

A Cover Up nevű műsor készítői is szemtanúi voltak egy ilyen „öngyilkosságnak”. Jon-Erik Hexum a felvétel szünetében az egyik kellékpisztolyt tartotta a fejéhez, amiben csak vaktöltény volt. Azonban nem egy forgótáras fegyvert, hanem egy 44-es Magnumot, ami még vaktölténnyel is olyan erős volt, hogy a lökéshullám átszakította a koponyáját

Orosz rulett a popkultúrában

Az egyik leghíresebb film, amely az orosz rulettel foglalkozik a Szarvasvadász, amelyet 1979-ben mutatták be, alapjául pedig Erich Maria Remarque Három bajtárs című regénye szolgált. Az öt Oscar-díjat hozó film három barátról szól, akik részt vesznek a vietnami háborúban. Elfogja őket a vietkong és az összes hadifoglyot orosz rulettre kényszerítik. Aki nem akar részt venni a játékban, azt egész egyszerűen lelövik. A három bajtárs végül sikeresen túlél, de csak egyikük tér haza egészségesen, Michael. Steven tolószékbe kerül, Nick pedig ott marad és immáron pénzért teszi kockára az életét. Mike – aki a háború előtt megígérte Nicknek, hogy nem hagyják egymást hátra – visszamegy jó barátjáért.

Nem lövöm le a film végét. Amennyiben még nem láttad, mindenképp nézd meg, de készülj fel, hogy ez egy igazán megterhelő film.

13 - TzametiA másik remek film – amelynek hangvétele csak egy kicsit könnyedebb, mint a Szarvasvadászé – a Tzameti című alkotás, amelyet a grúz direktor, Géla Babluani rendezett.

A főszerepben egy fiatal villanyszerelő, aki egy orosz rulett-versenyre utazik, hogy megnyerje a fődíjat, ami megváltoztatná az életét. Persze, amikor jelentkezik, még nem tudja, mire vállalkozott. Talán ez a legjobb film, amit valaha a témában láttam. Készült egy feldolgozás, többek között Jason Statham-mel a főszerepben, de ha rám hallgattok, az eredeti művet nézitek meg. Figyelem, felkavaró, drámai, mégis izgalmas film a Tzameti.

Még rengeteg film van, ami foglalkozik a témával, akár érintőlegesen is, de ez az a kettő, amit én mindenképp szerettem volna megemlíteni. Jön az ősz, kuckózzatok be a TV elé és mozizzatok egy jót. Azonban nem ajánlom, hogy egy este nyomjátok le a két filmet.

Holnap újabb cikkel jelentkezem!

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére