Menu

A póker és a blackjack főszereplője – Tíz érdekes tény a kártyáról

Főoldal >> Blog >> Mennyi érdekességet rejt egy pakli kártya?

Az emberek több évszázada kártyáznak, így teljesen természetes, hogy ezen évszázadok során rengeteg mítosz és legenda kapott szárnyra a kártyával kapcsolatban. Ezek közül sok már rég eltűnt, némelyik átalakult és vannak, amelyek makacsul kitartanak, az évek nem fognak rajtuk és ugyanúgy a köztudatban vannak.

Jöjjön most 10 olyan dolog, amelyet nem biztos, hogy tudtál. Némelyik érdekes, némelyik megmosolyogtató, de mind a tíz izgalmas.

1.: Ha rajongsz a numerológiáért…

Akkor a francia kártyapaklit neked találták ki. Tudtad, hogy egy pakli kártya összesen 52 lapból áll? Bizonyára igen, hiszen ez egy szerencsejátékos oldal, te pedig ezt olvasod. Na, mindegy. Szóval, igen, egy pakli kártya pont annyi lapból áll, amennyi hét van egy naptári évben.

És ez még semmi! A kártyában 4 szín van, ami a négy évszakot reprezentálja, valamint a föld négy fő alapelemét:

A négy fő elem

Pikk – Levegő

Kőr – Víz

Káró – Föld

Treff – Tűz

Összesen 12 figurás kártya van, pont annyi, amennyi hónapból áll egy év, és pont ennyi csillagjegy létezik. Végül, de nem utolsó sorban, két színből áll: A piros a nappalt, a fekete pedig az éjszakát jelképezi.

2.: A férfiak világa

A korai kártyalapoknál nem voltak egyáltalán női karakterek, azt a férfiak – mint akkoriban mindent – kisajátítottak maguknak. Akkoriban a dáma helyét egy lovag foglalta el, később, a 15. század körül kerültek nők is a pakliba. Természetesen a királyok valódi uralkodókat ábrázolnak:

Pikk király – Dávid

Kőr király – VII. Károly

Káró király – Julius Caesar

Treff király – Nagy Sándor

3.: Hogyan készült?

A régi kártyalapok – ahogy azt ti is sejthettétek – nem ilyen minőségi anyagokból készültek, semmi lakk, sem lekerekített szél, sőt, néhol még a téglalap forma sem volt meg. Az első kártyák elefántcsontból készültek, a dominóhoz hasonlóak voltak. Az indiánok kör alakú kártyákkal játszottak.

Amikor a kártya Európában is megjelent, csak és kizárólag kézzel készítették őket és csak a leggazdagabbak birtokolták. Ma már szerencsére bárki számára elérhető szórakozás, a készítési mód is sokat fejlődött. Az online szerencsejátéknál pedig már igazi kártyára sincs szükség.

4.: Az ördög hangszere

Bár ez valójában nem olyan nagy titok, az egyház nem volt oda a kártyajátékok elterjedéséért, ami végül a szerencsejáték elterjedését is jelentette. Az egyházi vezetők szerint a kártya az ördög eszköze volt, sokszor szült vitás ügyeket, sértődést, verekedést és haragot. A szerencsejáték és az egyház kapcsolata ma sem mondható túlzottan simának, de azért már nem dobálnak egymásra kígyót-békát.

5.: A pikk ász legendája

Az amerikai hadseregben a pikk ász különleges jelentőséggel bírt. A II. Világháborúban a katonák saját sisakjukra festették, mert úgy gondolták, a szimbólum szerencsét hoz számukra. Majd a vietnami háború idején az elrettentés jele volt a pikk ász. Az amerikaiak úgy gondolták, hogy ez szerencsétlenséget hoz a vietkong számára.

6.: A kártya és a háború

Ha már az előző pont a háborúról szólt, maradjunk témánál. Főleg, mivel a színek kialakulása a háború szinonimájaként jellemezhető. Minden szín egy-egy, a háborúhoz köthető szimbólumot jelentett.

A pikk, amely a régi lándzsák végén található fémre hajaz, a káró, amely a dárdákat szimbolizálja, a kőr (a francia coeur szóból ered, melynek jelentése szív) a katonák bátorságára és lovagiasságára utal, a treff pedig a lovak takarmányára, hisz akkoriban ló nélkül nem igazán lehetett csatát megnyerni.

7.: A kártyák szokatlan felhasználása

Egy pakli kártyával megannyi játékot lehet játszani, ez tiszta sor. De mi másra lehet még felhasználni? Mivel kicsi volt, háta pedig üres, így gyakran használták fel kuponként, meghívóként vagy egyszerűen csak arra, hogy egy üzenet eljusson egyik féltől a másikhoz.

Az egyik legszívszaggatóbb történet Hollandiából érkezett. A szegény asszonyok, akik nem tudták felnevelni újszülött gyermeküket egy kártyalap kíséretében a templom kapujához tették a kisdedeket. A kártyán rajta szerepelt a gyermek neve és egy kérés, hogy viseljék gondját a gyerkőcnek.

A legmeghatóbb történethez ismét a háború témáját kell elővennünk. A II. Világháborúban rengeteg amerikai katona került náci fogolytáborba. A katonáknak gyakran küldtek egy pakli kártyát (amelyet át is adtak nekik), ezen pedig egy térkép volt. Igen, amivel ki tudnak szabadulni. Állítólag rengeteg haadifogoly köszönheti ennek a szökését.

8.: Cardistry

A kártyával való bűvészkedés a 19. században kezdett elterjedni. Cardistry Akkortájt már különböző vizuális trükköket is bemutattak a közönségnek, amely túlmutatott az egyszerű „gondolatolvasáson” és társain. Kifejezetten ügyes bűvészekre volt szükség és az egyik legsikeresebb könyv szerzője, S.W. Erdnase is kifejtette véleményét: Rendkívül fontos, hogy egy bűvész hasonló trükköket, ún. flourish-okat be tudjon építeni a repertoárba.

A flourish azóta külön művészeti ággá nőtte ki magát, és azóta rendkívüli népszerűségnek örvend.

9.: Jóslás francia kártyával

Miért ezen lepődnénk meg, amikor már ennyi felhasználási módról olvashattunk? Igen, a francia kártyával jósolnak is, akár egész évre. Nagyon komplex, mégis egyszerű, ahol nem mindegy, melyik színt és melyik figurát vagy számot húzod ki (fordítod fel), mindegyiknek külön jelentése van. Ezeknek ti is utána olvashattok – amennyiben vonz benneteket az ezotéria -, elérhető az interneten a teljes leírás.

10.: A világ legnagyobb kártyavára

Végül egy igazi fun fact. 1992-ben Bryan Berg megépítette a világ legnagyobb kártyavárát, amivel bekerült a Guiness Rekordok Könyébe. Ezt a rekordot ő maga döntötte meg 2007-ben, amikor egy majdnem nyolc méter magas építményt készített el. Lenyűgöző, nézzétek csak!

A legnagyobb kártyavár

Örülök, ha izgalmasnak találtátok ezt a kis összeállítást! Hamarosan újra jelentkezem!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére