Menu

A Póker Hírességek Csarnoka – A Legjobb 10

Főoldal >> Blog >> Stu Ungartól Daniel Negreanuig

Sokat foglalkoztunk már híres pókerjátékosokról, még a Hall of Fame is említésre került, de mindig csak a felszínt kapargattuk. Most viszont egy picikét belemerülünk a Hírességek Csarnokába, annak alakulásába, és a (szerintem) legjobb játékosokba, akik joggal érdemelték ki, hogy a nevüket bevéssék a történelemkönyvekbe.

A szerencsejátékok közül a póker az, ami talán a legtöbb figyelmet, koncentrációt és tudást igénylő játék. És ez az az asztali játék, ahol a szerencse számít legkevésbé. Sokan gondolják, hogy ez nem így van, de szerencsére a többség hiszi és érti, hogy megfelelő tudás nélkül csak idő és pénzpocsékolás a pókerasztalokhoz leülni. Ha még csak most ismerkedsz a játékkal, az oldalunkon találhatsz egy-két érdekes anyagot, ami hasznodra válhat.

Most viszont essünk neki, és nézzük meg, hogy kik a legjobbak legjobbjai, kik alkotják a Poker Hall of Fame tízes listáját. Ami természetesen totálisan szubjektív, de hát… Ezt csak nagyon furcsán lehetne objektívan vizsgálni…

Benny Binion – A Poker Hírességek Csarnokának atyja

A nevezett úriembert már a 50-es 60-as években a leggazdagabb kaszinótulajdonosnak tartották, aki vagyonának jó részét illegális tevékenységekből szedte össze. Gondolok itt az engedélyek nélküli szerencsejátékra, vagy a piával kapcsolatos tevékenységre (moonshining). A Horseshoe Casino tulajdonosa egy nap gondolt egyet, és a Görög kérésére összehozta őt a kor egyik legnagyobb játékosával, Johnny Moss-szal. Ez volt végül is a WSOP elődje, a két játékos egyre nagyobb tömegeket vonzott, így Binion következő projektje már egy nagyobb volumenű verseny volt. Az 1970-es esemény tekinthető az első WSOP-nek, kilenc évvel később pedig megszületett a Hírességek Csarnoka.

A Hírességek Csarnoka

Vannak bizonyos (szubjektív) feltételei annak, hogy valaki bekerüljön a Hírességek Csarnokába. Többek között az, hogy a legjobbak ellen is megmérkőzz, hogy legalább 40 éves legyél (ez egyébként egy viszonylag új szabály), magas téteken játssz és a stabilan jó teljesítmény.

A szabályok jó része elég egyértelmű, de a korhatárról beszéljünk egy picit. Sok olyan jelölt volt, akik kiugró teljesítményt nyújtottak valamelyik versenyen, de ezek az általában nem professzionális játékosok elmaradt egy másik kritériumtól: A folyamatos, stabil és jó játéktól. Egyszer-egyszer bárkinek kijöhet a lépés, akár már huszonéves korában, de attól még elég furcsán venné ki magát, ha olyan emberek mellé kerülnének, akik az egész karrierjükben kiemelkedőt nyújtottak.

A Top 10

A Hírességek Csarnoka rendkívüli játékosokat foglal magába, ez nem is lehet kérdés. Aki ide bekerül, az valamit letett az asztalra, így nagyon nehéz dolga van az embernek, ha a jók közül a legjobbakat akarja kiválasztani. Ezért írtam fentebb, hogy ez így nagyon szubjektív lesz, biztos vagyok benne, hogy az olvasók egy része hiányolni fog valakit, vagy nem fog teljesen egyetérteni velem, de… Hát, ez van, mindenkinek lehetetlen a kedvére tenni.

Összesen 59-en alkotják ezt a patinás csoportot, közülük 32-en még mindig életben vannak. De olyan nagyságok már nincsenek köztünk, mint például Mike Sexton vagy David Ulliott, más néven Devilfish.

Nézzük, ki az a 10 fő, akinek szerintem mindenképp itt a helye!

Daniel Negreanu

Daniel NegreanuTalán ő volt az, aki megismertetett anno a pókerrel. Mármint úgy közelebbről. Faltam a könyveit, imádtam, ahogy mesél, kicsit a megszállottjává váltam, mint Beth Harmon a sakknak. Csak belőlem nem lett profi. Se amatőr. Mindegy…

Hatalmas sikereket ért el a pókerasztalnál, Negreanu több mint 17 millió dollárt nyert a versenyei során. Megválasztották az évtized játékosának (a 2004 és 2013 közötti időszakot vették alapul) és egy olyan játékosról beszélünk, aki nagyszerű nagykövete ennek a játéknak. Daniel nemrég kezdte mesterkurzusát, ahol segítséget nyújt azoknak, akik jobb pókeresekké szeretnének válni.

Doyle Brunson

Brunsont nem igazán kell bemutatni azoknak, akik érdeklődnek a póker iránt. A Póker Keresztapja néven elhíresült játékos az 50-es évek óta aktív, két olyan könyvet írt (Super/System és Super/System 2), amely rengeteg embert inspirált. Tízszeres WSOP bajnok és sikeres a cashgame-ben is.

Phil Hellmuth

Milyen lista lenne ez, ha nem szerepelne rajta Phil Hellmuth? Cseppet sem szerény módon saját magát a világ legjobbjaként aposztrofálta, de legyünk őszinték: Van benne valami. 24 esztendősen hatalmas csatában kapott ki 1989-ben Johnny Chantől a WSOP döntőjében, azután viszont 14 karkötőt szerzett magának. Ez a legtöbb, amit valaki nyerni tudott. Phil Hellmuth az élő versenyei során több mint 20 millió dollárt nyert…

Johnny Chan

Johnny ChanŐ sem maradhat ki, Phil Hellmuth nemezise az 1989-es döntő nyertese. A valaha volt egyik legtehetségesebb, legképzettebb játékosnak tartják, noha ebből a karrierből majdnem semmi sem lett. Szülei ugyanis azt akarták, hogy szálljon be a családi bizniszbe, éttermeket kellett volna dirigálnia. Chan viszont úgy döntött, abbahagyja az egyetemet és a szenvedélyének, a pókernek él a jövőben. Élete legjobb döntése volt, Doyle Brunsonhoz (és Phil Ivey-hoz) hasonlóan 10 WSOP karkötő büszke tulajdonosa.

Eric Seidel

Talán a lista egyik leg… Nem is tudom, mi a jó szó… A legismeretlenebb tagja, a többiekről még azok is hallottak talán, akik nem annyira kötődnek a pókerről, Sly viszont teljesítményével abszolút megérdemli, hogy a listán szerepeljen. Nyolcszoros WSOP-bajnok, aki karrierje során több mint 34 millió dollárt kalapozott össze. Szerintem, ezek után senki nem vonja kétségbe, hogy mit keres ezen a listán, vagy úgy en bloc, mit keres a Poker Hall of Fame tagjai között…

Phil Ivey

A poker Tiger Woodsa. Így is szokták nevezni Ivey-t, aki talán a leghíresebb pókeres manapság. Agresszív és rettegett pókerjátékos, aki nem ismer félelmet az asztalnál. Ő is tízszeres WSOP nyertes, dollármilliók tulajdonosa, aki nem csak a pókerben, hanem bakkarában is kiemelkedő teljesítményre képes. Bár, a bakkara nyereményeivel kapcsolatban voltak azért problémák

Chris Moneymaker

Egy „egyszerű könyvelő”, aki a semmiből jutott a csúcsra. Ez is bebizonyította, hogy bárki lehet a póker ünnepelt sztárja, miután 2003-ban a WSOP Main Eventjét megnyerte. Sokan az ő nevéhez kötik az online póker fellendülését, hiszen Chris egy 86 dolláros szatellit megnyerésével kvalifikálta magát a main eventre. Később dobta a könyvelést, elvált feleségétől, hogy megvalósítsa az álmát, profi játékossá váljon és bejárja a világot.

Linda Johnston

A poker First Ladyje. Egy játékos, aki nem feltétlenül a kiemelkedő győzelmeivel nyert bebocsátást a Hírességek Csarnokába (bár, 1997-ben megnyert egy 1500 dolláros Razz versenyt), hanem arról, hogy ő alapította – többek között – a World Poker Tourt és a CardPlayer Magazine kiadója is ő volt.

Johnny Moss

Johnny MossNick Dandolosszal hatalmas csatát vívtak a Horseshoe-ban, valahol ez a hosszú csata nagy befolyással volt a WSOP-ra, Benny Binion kettejük csatáját követően döntött úgy, hogy elindítja a sorozatot. Az első két eventet ő nyerte meg, majd 1974-ben meglett a harmadik győzelem is, végül 9 alkalommal jutott el a csúcsra. A Poker Hall of Fame-be az elsők között került be 1979-ben, az alapítás évében. Egy kimért játékos az elején, aztán egy vadállat a verseny későbbi szakaszában. Nem volt könnyű dolga azoknak, akik Johnny Moss-szal kerültek szembe.

Stu Ungar

Róla egy külön cikket szeretnék majd írni, az életéről dokumentumfilm is készült, azonban tragikus hirtelenséggel távozott. Igazi hullámvasút volt nemcsak a karrierje, de az egész élete is, körülbelül 30 millió dollárt kártyázott össze, de végül a drogfüggősége miatt nincstelenül halt meg. Hamarosan többet is olvashattok róla.

Ez lett volna a mai olvasnivaló a blogon, remélem, élveztétek! Holnap ismét találkozunk!

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére