Menu

A póker legnagyobbja: Johnny Moss – I. Rész

Főoldal >> Blog >> Johnny Moss lenyűgöző karrierje

A póker történelmében kevés olyan ember van, aki többet ért el, mint Johnny Moss. Az első öt WSOP versenyből hármat megnyert, összesen kilenc alkalommal nyert, nyolc karkötő büszke tulajdonosa volt. Abban a korban született és játszott, amikor még egy kicsit más volt a kaszinók miliője, a játékostársak, de mindent elmondó, mindent tudó könyvek sem álltak az emberek rendelkezésére. Nick Dandolos elleni maratonját a mai napig emlegetik, de nem ez volt az egyetlen emlékezetes esete a pókerasztaloknál…

1907. május 14-én született a Texas állambeli Marshallban. Fiatalkorának nagy részét Dallasban töltötte, itt tanulta meg a póker alapjait, és úgy en bloc itt kezdett ismerkedni a szerencsejátékkal. Nem sokkal azután, hogy szorosabb barátságot kötött a kárytajátékokkal a különböző szalonokat kezdte járni, ahol pókerezni tudott. Nagyon korán elsajátította a különböző trükköket, de az asztalnál sosem használta ezt ki, nem így akart pénzhez jutni a nála gyengébb képességekkel rendelkező ellenfelek ellen.

Akkoriban még nem voltak tele a könyvespolcok a különböző póker stratégiákról írt könyvekkel, aki tanulni akart, az általában a saját bőrét vitte a vásárra, de így vált igazán nagy játékossá Moss is, aki rengeteg időt szánt arra, hogy tökélyre fejlessze tudását. Egyrészt saját játékán keresztül, másrészt a mások megfigyeléséből szerzett tapasztalatokat kamatoztatta.

Moss városról városra utazva kereste a lehetőséget, hogy játszhasson, akkoriban, mikor Johnny elkezdett pókerezni még nem voltak nagy tornák. Az ötvenes években Odessába költözött, továbbra is a pókerből élt, de az olajbumm is közrejátszott, hogy visszaköltözött Texasba.

Johnny Moss, a legenda

Johnny MossRengeteg sztori van Johnny Mossról, amelyek egy része igaz, más viszont természetesen nem, vagy csak egy része az, és az évek során – ahogy az lenni szokott – szépen kiszínezték. Amikor Moss pókerezni kezdett még teljesen normális volt, hogy az emberek töltött pisztolyokkal a zsebükben járják a pókerszobákat, senki nem szólt egy szót sem. És természetesen Johnny-nál is mindig ott volt a fegyvere. Egy ilyen délutánon észrevett egy lyukat a plafonon. A ház így próbálta szemmel tartani a játékosok lapjait.

Moss először a tulajdonoshoz fordult, elmondta, hogy tudja, mi történik, és szeretné felkérni a csalót, hogy azonnal jöjjön le, a lyukat pedig tömjék be. Ha nem, akkor ő bizony a plafonba fog lőni. A tulaj értetlenséget színlelt, Moss pedig nem habozott, belelőtt egy tárat a plafonba, a csaló pedig meg is sérült. Kicsit más világ volt akkoriban…

Egy másik legendás sztori a golfpálya mellett történt. Moss nagy összegben fogadott egy fickóval, hogy meg tudja verni. Ekkor Mosst pár rosszéletű arc támogatta, és a pókerzseni szénája nem állt túl jól. A maffiózók már azt mérlegelték, hogy inkább elteszik láb alól a fickót, de Moss a vége felé sikeresen visszajött a meccsbe és végül így nem kellett kifizetni a negyedmillió dollárt, amiben fogadtak.

Ellenfele azt mondta Mossnak, hogy ő a világ legszerencsésebb embere. Moss válasza mindent vitt: „Nem, uram, maga az!”

Ugye, mindannyian tudjuk, hogy mire utalt ezzel a mondattal?!

Johnny Moss vs Nick, a Görög

Nick DandolosAz egyik leghíresebb csata Moss és Nick Dandolos között történt 1949-ben. A Görög becenévre hallgató, szintén zseniális játékos megkérte a Horseshoe kaszinó vezetőjét, Benny Biniont, hogy hozza őt össze a legjobbal. Binion belement, de csak egy feltétellel: Az egész meccset az ő kaszinójának előtermében játsszák le, ahol a közönség nézheti őket. A Görög belement, és ezzel elkezdődött egy öthónapos csata Moss és Dandolos között, amelynek végén Moss állhatott fel elégedetten az asztaltól.

A kimerült Dandolos ezekkel a mondatokkal állt fel az asztaltól:

Mr. Moss, el kell önt engednem!

Eltérő információk láttak napvilágot azt illetően, hogy Moss mennyit kaszált. Egyesek azt állítják, hogy kétmillió dollárt, de Moss maga egyszer azt nyilatkozta, hogy négymillióig meg sem állt.

Egyébként ez a nagy csata inspirálta Biniont, hogy útjára indítsa a World Series of Poker sorozatot. Al Alvarez pedig a történet alapján írt egy könyvet, The Biggest Game in Town címmel.

Később egy másik könyvben a szerző (Steve Fischer) megkérdőjelezte, hogy egyáltalán a játék megtörtént-e. Szerinte nem. A Görög nem sokkal később meghalt, tőle nem lehetett már megkérdezni, Moss elmondta a saját verzióját, Benny Binion pedig – állítólag – folyamatosan kikerülte a választ, ha a tornáról kérdezték. Fischer szerint Binion mindig azzal hárította el az érdeklődőket, hogy memóriája már nem a régi. De a szerző azt gondolja, a kaszinó tulajdonos szimplán nem akart elrontani egy ilyen legendás történetet az igazsággal…

A legjobb játékos

Johnny Moss hatalmas sikereket ért el a pókerasztalnál. De nem csak ott…

A golfpályákon és a bowlingtermekben is rettegett ellenfél volt, és ha nincs a póker, akkor is milliomosnak mondhatta volna magát, mert ezen sportokban is hatalmas pénzeket kaszált. Az ötvenes években költözött Odessába, hogy közel legyen a tűzhöz – értem ez alatt a fellendülő szerencsejáték-ipart és az olajkitermelést. Később lehiggadt, életének utolsó szakaszában még a cigarettát is letette, hogy teljesebb életet élhessen.

Egészsége ettől függetlenül rohamosan romlott, de a játék szeretete megmaradt. Ahányszor leült pókerezni, az asztalnál ülő ellenfelek tudták, sejtették, hogy most valami különleges fog következni. És ez általában így is volt. 1995-ben, 88 éves korában hunyt el, a pókerlegenda békésen elaludt.

A holnapi napon Johnny Moss eredményeit fogjuk górcső alá venni.

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére