Menu

A póker legnagyobbja: Johnny Moss – II. rész

Főoldal >> Blog >> Johnny Moss lenyűgöző karrierje – II. rész

Johnny Moss mögött egy fantasztikus karrier állt. Eredményeinek, karizmájának köszönhetően a társak elismerését kivívta, Doyle Brunson, egy másik póker-ikon egyszer azt nyilatkozta, hogy rengeteget tanult Mosstól, és ha valakit lehetett mentorának neveznie, akkor az mindképp ő volt.

Tény és való, hogy számtalan elképesztő sztorit kapcsoltak hozzá, valóban igazi fenegyerek ezen történetek alapján, de nagyon sokan meg is kérdőjelezik ezeknek a mítoszoknak a valóságtartalmát.

Amiket viszont nem lehet megkérdőjelezni, azok a pókerasztalnál elért eredményei. A második részben azt fogjuk kitárgyalni, milyen győzelmeket tudhat magáénak Johnny Moss.

A WSOP-n elért eredmények

Természetesen ezzel kezdem, mert a WSOP és Johnny Moss neve kvázi összeolvadt. Azt már a tegnapi részben kifejtettem, hogy a Nick Dandolos elleni maratoni pókercsatája inspirálta Benny Biniont a WSOP megálmodásához. Ez végül 1970-ben történt meg első alkalommal.

Binion nagy pénzt látott abban, hogy kaszinójába hívja a póker nagyágyúit, akik aztán megmérkőznek egymással. De nem volt kiforrott az ötlet, vagy úgy en bloc a versenystruktúra, a meghívott hat játékos különböző játékokban mérte össze a tudását: Texas Hold’Em, Razz, 7 Card Stud, 5 Card Stud, stb.

A játékok végén pedig szavazással döntötték el, ki nyeri az első WSOP-t. Nehezen született meg a döntés, mert az első szavazás alkalmával mindenki magára szavazott… Ezután találta ki Binion azt a szabályt, hogy magára senki sem szavazhat. Így lett az első győztes Johnny Moss, aki akkor nem karkötőt kapott, hanem egy ezüst kupát.

Az első WSOP

Egy évvel később az 5.000 dolláros nevezési díjat ugyanennyi ember fizette be, és a játékosok megbeszélték, hogy a végén a győztes mindent visz. A nyertes pedig ismételten Johnny Moss lett.

Emellett pedig egy másik versenyen is első helyen végzett, így rövid időn belül két karkötő ütötte a markát. Meg persze nem kevés pénz.

A legnagyobb nyereményét 1974-ben nyerte, a 10.000 dolláros nevezésű no limit hold’em versenyen nyert, és 160.000-es nyereményt tehetett zsebre. 1975-ben, 76-ban, 79-ben és 81-ben szintén nyert a 7 Card Stud versenyen, utolsó karkötőjét pedig 1988-ban szerezte.

Elképesztő, hogy pályafutása során, csak a WSOP-ken elért nyereménye több mint 800.000 dollár volt.

A WSOP mellett

Johnny Moss abban az időben élt, amikor a póker még nem volt olyan népszerű, mint manapság. Viszont karrierje nagyban köszönhető annak, hogy a különböző tornák egyre jobban és jobban terjedtek, Moss pedig nem akart kimaradni ezekből. 1979-ben egy las vegasi eseményen (Amarillo Slim’s Superbowl of Poker) összesen 52.000 dollárt nyert (két játékban indult, az egyikben hetedik, a másikban második lett), de két évvel később ugyanitt a Seven Card Studot megnyerte, már eleve az 57.000 dolláros nyereményt jelentett.

Felsorolni is nehéz lenne, hogy mennyi helyen versenyzett és mennyi helyen tett szert pénzre, így egy összesítőt mondanék: Teljes karrierjét figyelembe véve az összeg, amit kártyán nyert megközelítette az 1.300.000 dollárt.

Utolsó versenyét 1995. júniusában játszotta, és hiába volt már 88 esztendős, az esze még mindig vágott, mint a borotva. Végül a hetedik helyen zárt, amivel valamivel több mint 6.000 dollár ütötte a markát. Fél évvel később Johnny Moss meghalt. Habár idős volt, a halála mégis megdöbbentette az embereket. Szerencsére karrierje során tett le annyit az asztalra, hogy örökké emlékezzenek rá.

Ebben pedig segít az is, hogy elsőként választották be a Póker Hírességek Csarnokába.

Johnny Moss eredményei önmagukért beszélnek. Nem hiába nevezték sokan a Bajnokok bajnokának, és bármely nagy pókerjátékosnál szóba kerül, az elismeréssel beszél róla, akár ismerte, akár nem.

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére