Menu

A szerencsejáték legnagyobb botrányai – I. rész

Főoldal >> Blog >> Botrányok a szerencsejáték világában

Komoly üzlet a szerencsejáték. Nem hiába bízzák az emberek a saját pénzüket a sorsra immáron több mint négy évezrede. Manapság már bármire tudunk fogadni, a paletta egyre bővül, akár egy VR szemüvegen keresztül is kaszinózhatunk, és elhisszük, hogy akár nyerhetünk is. De mi van, ha nem? Mi van, ha már eleve elrendeltetett a bukásunk egy csalásnak köszönhetően? Ebben a cikkben a legnagyobb botrányokat szedtem össze, olyan botrányokat, amik nyomot hagytak a történelemkönyvek lapjain.

1.: A királyi baccarat-botrány

A királyi baccarat botrányAz egyik leghíresebb botrány az 1890-es években történt Nagy-Britanniában. Eduárd herceg – a későbbi VII. Eduárd király – keveredett botrányba. Régi jó barátját, a frontot is megjárt háborús hős, Sir William Gordon-Cummingot vádolták meg csalással. A herceget a tanúk padjára idézték, a nép pedig elképesztő kíváncsisággal szemlélte a történelmi tárgyalást. A tárgyalóterem gyakorlatilag egy színház lett, az emberek jegyet vásároltak, hogy láthassák, mi is történik. És ez az egész egy baccarat-party miatt volt…

Hogy is történt az eset? Tranby Croftban, Arthur Wilson hajómágnás otthonában került sor a játékra, ahol Gordon-Cumming két este alatt óriási pénzt zsebelt be.

Több összetűzése volt az ex-katonának az esték során, sokan úgy gondolták, illegálisan növeli saját tétjeit, miután a lapok mutatásra kerültek, így sokkal nagyobb nyereményre tett szert, amikor ő volt a legjobb. Gordon-Cumming persze tagadta a vádakat, de végül aláírattak vele egy nyilatkozatot, hogy soha többé nem játszik, cserébe nem verik nagydobra az esetet.

Végül mégis kiszivárgott az eset, így Sir William Gordon-Cummingnak bíróság elé kellett állnia, hogy megvédje becsületét. Egy elképesztően fordulatos tárgyalás-sorozat végén végül veszített, a londoni társadalom pedig kilökte magából. A katonaságtól elbocsátották, bár gazdag, fiatal menyasszonya kitartott mellette.

Az egészben a legbotrányosabb az volt, hogy ezt az estét maga Eduárd herceg szervezte. Manapság a baccarat nagyon népszerű, de a viktoriánus Angliában nem kultiválták annyira. Többek között azért sem, mert Franciaországban népszerű volt. Valódi pénzzel nem lehetett játszani, a nemesi családok egyik legkedveltebb szórakozása mégis ez volt. Sokáig tartott, amíg Eduárd visszaállította renoméját.

2.: A Black Sox-botrány

Nemrég volt az eset 101. évfordulója, 1919. október 1-jén a Cincinatti Reds és a Chicago White Sox játszotta, a World Series döntője pedig az amerikai sportélet egyik legnagyobb szégyeneként vonult be a történelembe. Van a sztorinak előzménye, amely talán egy kicsit más megvilágításba helyezi a történteket, persze teljes magyarázatot ez sem ad.

Röviden: A White Sox játékosai közül nyolcan szándékosan veszítették el a Cincinatti elleni meccset, majd ez később kiderült, a játékosokat pedig örökös eltiltással büntették. De mi vezetett idáig?

Az MLB 1918-as szezonja nem volt teljes, az I. Világháború miatt sok játékost besoroztak és a frontra küldtek, míg másokat hadiipari munkára fogtak, emellett pedig nem igazán tudtak a baseballra koncentrálni. Természetesen, ez a fizetéseken is meglátszott, így a játékosok olyan megoldást választottak a pénzszerzéshez, ami végül a karrierjükbe került.

Bár volt, aki végül elutasította a pénzt, amelyet a döntő elveszítéséért kínáltak fel, de mivel nem szóltak a csalásról, ők is buktak. Ilyen volt például Joe Jackson vagy Fred McMullin. Jackson például a döntőben kifejezetten jól játszott, sorsát mégsem kerülhette el.

Az esetről több könyv született, valamint megemlítették a Keresztapa második részében is.

3.: Az UltimateBet-botrány

Russ HamiltonKezdjük a sztorit az elejéről. 1994-ben Russ Hamilton megnyerte a World Series of Poker döntőjét, ezzel pedig nem csak az egymillió dolláros fődíj lett az övé, hanem megkapta a saját testsúlyát ezüstben. A fickónak sínen volt az élete, az UltimateBet pedig felkérte őt tanácsadónak.

2003 és 2007 között történt, hogy egy „superuser” szabályosan kifosztja a többi játékost. Mintha látná a másik lapját, dob, amikor ellenfele erős és blöfföl, amikor ellenfele gyenge. Óriási botrány kerekedett a dologból és kiderült, Russ Hamilton volt az, aki mozgatta a szálakat, kihasználva azt, hogy a terem minden játékosának lapját látta.

A játékosokat természetesen kártalanították, bár egy kiszivárgott hangfelvételen maga Hamilton mondja azt, hogy esze ágában sincs visszafizetni azt a 16 milliót, amit kicsalt a játékosoktól.

Az UltimateBet azóta már nem létezik…

4.: A StarCraft-botrány

Gondolom senkit nem lep meg, hogy Dél-Koreában mennyire komolyan veszik az e-sportot. Talán ott a legkomolyabban, egy egész iparág épült erre, a játékosok olyan tiszteletnek és népszerűségnek örvendenek, mint mondjuk nálunk a futballisták.

2015-ben egy dél-koreai profi StarCraft edzőt kaptak rajta, hogy előre megbundázott meccseket, így szerezve haszont magának és társainak. Az ügyben összesen 12 embert tartóztattak le, többeket örökös eltiltással büntettek meg.

A hírek szerint körülbelül 17 millió forintnyi pénzt szereztek így maguknak a csalók…

Voltak még olyan botrányok, amikről szívesen írok egyszer, de a mai cikkbe ennyi fért bele. Nemsokára azonban érkezik egy második rész is.

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére