Menu

A szerencsejáték pszichológiájáról röviden

Főoldal >> Blog >> Pszichológiai kisokos a szerencsejátékosokról

Sokféle szerencsejátékos létezik a világon. A két véglet: Akik megtehetik, hogy fényűzően élve, szórakozásból játsszanak, mondjuk Monte Carlo egy elegáns kaszinójában, és vannak azok, akik utolsó fillérjüket is feltegyék. Ez általában maximum tűzoltás, hiszen eleve óriási adósságokba verték magukat. Ne is bontogassuk tovább, ők a függők. A két véglet között még végtelenszámú típus létezik, különböző motivációkkal, különböző vérmérséklettel és különböző tudással felvértezett emberek.

Ebben a cikkben pszichológusok segítségével foglaljuk össze, mi motiválja ezeket az embereket.

A kontroll illúziója

Az agyunk hajlamos a túlzott magabiztosságra. Egyszerűen képtelen beismerni sokszor, hogy adott témakörben nem vagyunk akkora szakértők, mint hisszük. Számos tanulmány készült már erről, minél inkább gondolja valaki magát egy téma szakértőjének, annál kevesebbet tud. Ezt a túlzott magabiztosságot a szerencsejáték során is fellelhetjük a játékosokban, ez pedig sokszor okozza a vesztüket. Azt gondolják, hogy jelentős befolyással bírnak a rulettre, a blackjackre, és bár igaz, vannak remek taktikák mindkét példaként hozott játékban, azért ez összességében mégiscsak szerencsejáték.

A pszichológusok szerint a kontroll illúziójában nagy szerepet játszik a következő két dolog: Amikor csak egy kicsi hiányzik és amikor a kezünkben van a döntés. Kezdem az utóbbival.

A választás ereje

Tegyük fel, hogy lottózunk. Tegyük fel, hogy rulettezünk. Az, hogy melyik számokat ikszeljük be vagy épp melyik számra tesszük a pénzünk azt az illúziót keltheti bennünk, hogy mi irányítunk, hogy olyan képességekkel vagyunk felruházva, amelyek által miénk lehet a nyeremény. Pedig ez pusztán szerencse. Annak az esélye, hogy megnyerjük az ötöslottót 1:43.940.000-hez. Ebből tökéletesen látszik, hogy semmiféle hatással nem vagyunk a játékra. Egy esetleges nyeremény csak ront a helyzeten, még magabiztosabbá válunk. Ha pedig (maradva a példánál) az ötöslottón négy számot sikerül eltalálnunk…

Amikor csak egy pici hiányzik

Amikor az ötöslottón négy számot eltalálunk, akkor ismételten azt gondolhatja az egyszeri játékos, hogy nem sokon múlt, ő mindent jól csinált és csak nem volt szerencséje, de majd legközelebb. És a legközelebbi alkalomból lesz még egy és még egy… Ugyanez a helyzet a blackjacknél (most besokalltam, de csak 22 lett), a lovin (az én lovam ért be másodikként) vagy a sportfogadással (10 meccsből csak 1 ment el).

Hogy működik az agy?

Egy Hamburgban készített tanulmány részleteit fogom most megosztani veletek, ami nagyon ijesztő dolgot árult el. Mégpedig azt, hogy a szerencsejáték-függősében szenvedők hasonló tüneteket mutatnak, mint azok, akik valamilyen kábítószer rabjai.

A teszt nagyon egyszerű volt: 12 szerencsejátékost és 12 kontrollszemélyt vizsgáltak funkcionális MRI-vel és egy egyszerű játékot játszottak. Adott volt két pakli kártya és az alanyoknak választaniuk kellett egy kártyát. Amennyiben piros kártyát húzott az illető, nyert egy eurót.

Kiderült, hogy a ventrális stratium nem annyira aktív a komoly szerencsejátékosoknál. Ennek a területnek a csökkent aktivitását figyelhetjük meg kábítószerfüggőknél is.

A szerencsejátékosok tévedése

Egy másik probléma, amely fals gondolatokat szül. Ebben az esetben a játékosok a korábbi eredményekre hagyatkozva próbálják megjósolni a következő kimenetelt. Ezt leginkább a rulettben tapasztalhatjuk. Ha egy játékos folyamatosan a pirosra rakja a tétet, mindig emelve azon, akkor előbb utóbb nyerni fog. Csakhogy 100 fekete után a 101. pörgetésnél is fifti-fifti az esély. A matematikát semmiféle módon nem befolyásolja az, hogy az előtte lévő 100 pörgetés is fekete volt.

És amikor a maximális tét elérésre kerül, akkor van igazán nagy baj.

Sokan azt gondolják, hogy a tét növelése elősegíti a győzelmet. Az igaz, hogy ebben az esetben profittal távozhatunk az asztaltól, de az esélyeinket nem növeli.

A veszteségtől való félelem

Félelem a veszteségtől

Senki nem szeret veszíteni. Legyen szó bármilyen játékról, fogadásról, a veszteség az, ami utoljára eszébe jut a játékosoknak. Amikor azonban megtörténik, rögtön jön egy újabb játék, hogy ezt a pénzt visszaszerezzük. Kutatók kimutatták, hogy ilyen esetekben nem a győzelem okoz izgalmat, hanem a veszteség nem kevés frusztrációt.

A nők – ahogy egy tanulmány kimutatta – sokkal hajlamosabbak aggódni az esetleges veszteségek miatt, ezért inkább a privát játékokat választják, jellemzően a nyerőgépeket. A férfiak viszont azokat, amely függ a tudástól és a képességektől, egyszóval: Amelyek nem pusztán a szerencsére támaszkodnak.

A társadalmi aspektus

Akár hagyományos, akár online kaszinókról beszélünk a játék egy módja a mindennapokból való kiszakadásnak. Sokan ezért játszanak, hogy egy-egy órácskára (vagy többre) elfeledhessék a problémákat, ami a magánéletükben van.

Emellett pedig új ingerek érik őket, új emberekkel ismerkedhetnek meg (igen, még akkor is, ha online kaszinóról beszélünk).

A szerencsejáték segít abban, hogy szocializálódni tudjunk és sikerüljön beilleszkednünk egy társaságba.

És hogy miért játszanak az emberek? Mindenkinek más és más a motivációja. Valaki csak a játék által adott adrenalin miatt, mások keresetkiegészítésnek, míg vannak, akik teljes egészében ebből szeretnének megélni.

A szerencsejáték fényűző oldala

Utóbbi csoport az, akinek minden vágya az, hogy professzionális játékossá váljon és luxuskörülmények között élhesse az életét. Bárki bármit mond, valahol legbelül mindannyian vágyunk erre, és egy kicsi irigységet érzünk, amikor látjuk azokat, akik ezt megtehetik. Aki a nullából ezt el tudja érni, az véleményem szerint meg is érdemli, hiszen bizonyára hosszú utat tett meg, számos buktatóval, de a tudásának, a szerencséjének és a kitartásának köszönhetően odaért, ahol lenni akart.

Mint a cikkből is kiderült, a szerencsejáték eljuttathat a mennyekbe, de könnyen a mélybe ránthat. Épp ezért azt tanácsolom, hogy mindig felelősségteljesen játsszatok, és ne hagyjátok, hogy a játék magával rántson!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére