Menu

A szerencsejáték-világ egyik leghíresebb csalója – Titanic Thompson

Főoldal >> Blog >> Titanic Thompson élete

Megszokhattátok, hogy néha-néha történelmi témákba is belemerülünk, és általában Las Vegas felemelkedésének hajnalára szoktunk visszautazni. Sajnos – nem sajnos – ez a cikkek írójának egyik kedvenc korszaka, a maffiózók, a baró öltönyök, kalapok és a kifinomult úriemberek stílusa, akik emellett nem féltek bepiszkolni a kezüket sem. Így volt ezzel Titanic Thompson, aki nem ezzel a névvel született, becsületes neve Alvin Clarence Thomas, de mindenki Titanic-ként emlegette.

Ma róla lesz szó…

A kezdetek

Thompson Missouri államban született, de fiatalkora nagy részét Rogersben, Arkansasban töltötte. Édesapja szintén szerencsejátékos volt, talán innen örökölte a kis Alvin a vágyat a játékra. Anyja azonban elvált és újraházasodott, Titanic Thompson viszont nagyon nem jött ki mostohaapjával, így 16 esztendősen – egy dollárral a zsebében – lelépett otthonról. Nehezítette a dolgát az életben való érvényesülésben, hogy írni és olvasni alig tudott, hiszen iskolába nem igazán járt. Ha tanulásról volt szó, akkor inkább a számára fontos dolgokat gyakorolta: Hogy hogyan kell lőni, és hogy lehet minél jobban kártyázni.

Katonai szolgálatot teljesített később, hónapokkal azután, hogy az Egyesült Államok belépett az I. Világháborúba. Terepen, harcban sosem vett részt, a kiképzését követően szinte azonnal őrmesterré léptették elő, és az volt a dolga, hogy az újoncokat kiképezze. A háború után leszerelt, de nem üres kézzel. Az általa kiképzett katonákkal játszott, és annyi pénzt szedett össze (50.000 dollárt), amennyiből édesanyjának tudott venni egy házat a szülővárosában.

Később Thompsonból kvázi utazó szerencsejátékos lett. Nem maradt sehol sokáig, de amíg egy helyen volt megpróbálta megkopasztani az embereket, akik az útjába kerültek. Ezeket a kis fogadásokat rendre meg is nyerte, de… Mondjuk úgy, hogy az eszközei általában nem voltak tiszták. Többször szórakozott azzal, hogy arra fogadott, egy diót át tud dobni egy magas épület fölött. Persze, előtte ólommal kicsit megnövelte a dió súlyát, a gyanútlan áldozat pedig perkált.

Hősünknek egy gyenge pontja viszont volt: A lóverseny. Élete során többmillió dollárt veszített a lovin…

Titanic Thompson amire lehetett fogadott, ezt már említettem. De tényleg, szó szerint mindenre képes volt fogadni. Ha egy pszichológus megvizsgálta volna a fickót, minden bizonnyal megállapította volna, hogy totálisan szerencsejáték-függő.

Remek érzékkel pókerezett és ez a tanulatlan, írni és olvasni alig tudó srác milliomossá vált.

Trükkjei

Titanic ThompsonAhogy említettem, a csalás határán mozgott a fogadásai során – dehogy a határán, egyértelműen csalt a fickó, de meg kell hagyni, stílusosan csinálta -, ezek közül hoztam egy-két érdekesebbet.

Egyszer például találkozott egy dinnyeszállítóval, megállította és azt mondta, megveszi tőle az egész készletet, ami kocsiban van, ha pontosan megmondja, hány darab dinnye van nála. DE! Az egészet visszaadja neki, ha egy bizonyos időpontban feltűnik egy bizonyos helyen.

Később Thompson és játékostársai a hotel előtt beszélgettek, kimerülten az egész napi játéktól. És ekkor – bizony! – feltűnt a dinnyés autó, Thompson pedig fogadott velük, hogy pontosan megmondja, mennyi dinnye van a kocsiban. Ezt hívják üzleti érzéknek, simán lehúzta a társait…

Egy másik esetben hasonló szitut játszott be, ekkor a legnagyobb forgalom idején fogadott másokkal, hogy egy perc alatt leint egy taxit. Természetesen ezúttal is volt egy belső embere, konkrétan a taxis, így ismét sikerült megkárosítani azokat, akik fogadni mertek ellene.

De ide vehetnénk a diós sztorit, ahol ugyan ügyeskedett Thompson, de végül is csalással jutott előnyhöz. És nem ez volt az egyetlen ilyen kis svindlije. Ó, igen, jut eszembe. A svindler (hustler) szó lényegében neki köszönhető.

Gyilkosságai

Hát, eljutottunk a sötét részhez is. Ugyanis tapad egy kis vér Titanic Thompson kezéhez. Még kölyökkorában követte el első gyilkosságát. Egy fogadás után elnyert egy hajót egy fickótól, barátnőjével és a vesztes egyik barátjával kihajóztak. Ekkor a pasi meggyanúsította Thompsont, hogy csalt és beledobta a vízbe. Titanic visszamászott, mire a férfi kést rántott és fenyegetőzni kezdett. Több sem kellett Thompsonnak, kezébe vett egy ott levő kalapácsot és halálra verte a fickót.

A rendőrség választás elé állította őt: Vagy tárgyalás lesz, vagy elengedik, de akkor a hajó marad. Nem meglepő módon az utóbbit választotta.

A másik négy gyilkosság önvédelem volt, megpróbálták őt kirabolni, mikor már sikeres pókerjátékos volt. Egyik esetben sem emeltek vádat, sőt a rendőrség megköszönte a segítségét, mert körözött bűnözőket iktatott ki.

Titanic a golfozó

Emberünk a golfot is szenvedélyesen szerette, és az ország legjobb játékosai közé tartozott. Saját állítása szerint csak azért nem vált profivá, mert kevesebb pénzt tudott volna összeszedni, mint alapjáraton.

De azért itt is kijátszotta az ellenfeleit. Sokszor játszotta meg a következőt: Miután délelőtt elverte a kihívóit – jobb kézzel -, felajánlotta, hogy délután mérkőzzenek meg úgy, hogy ő bal kézzel üt. Természetesen mindenki belement, csak egy dolgot nem tudtak: Thompson balkezes volt, de tökélyre fejlesztette a játékát jobb kézzel is. Voilá, ismét egy sikeres átverés Titanictól.

Végszó

Összességében kijelenthetjük, hogy Titanic Thompson egy ösztönös zseni volt, aki akkor vert át másokat, amikor csak akart. És elég fineszes volt ahhoz, hogy ebből meggazdagodjon. Legendás játékos, és egy igazi svindler. Könyvet írtak már róla, de bizony megnézném egy egész estés filmben is, ahogy az életét összegyúrják másfél órában. Bizonyára ezzel nem vagyok egyedül.

És akkor még az alvilági szálat meg sem említettem az életében. Többek között nagy barátja volt Arnold Rothsteinnek, a new yorki zsidó maffia fejének… De erről majd máskor…

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére