Menu

A világ legjobb kártyaszámlálói : A kaszinók rémei – I. rész

Főoldal >> Blog >> Akiknek meg sem kottyant a kártyaszámlálás

Ha életedben valaha játszottál bármilyen kártyajátékot, bizonyára megpróbáltál csalni. Legalább egyszer. Nézz mélyen magadba, lehet szó akár egy családi Uno-partyról, biztosan megfordult a fejedben és meg is próbáltad. Most gondolj bele, vannak, akik ezt nagyüzemben csinálták, de mindezt a csalást fejben tették meg. A játékok történelme során voltak elképesztő kártyaszámlálók, akik ezzel a képességükkel dollármilliókat nyertek. Az alábbi cikkben róluk lesz szó.

Rengeteg cikk és film született briliáns matematikusokról, akik meg tudták határozni egy kártyajáték kimenetelét. Mindössze annyit tettek, hogy számolták a lapokat, amivel már volt dolga az osztónak, így előnyük lett a házzal szemben. Ez természetesen a blackjackben hasznosítható igazán.

A Fantasztikus Hetes

2002-ben a Barona Kaszinó életre hívta a Blackjack Hírességek Csarnokát. A san diego-i kaszinó úgy döntött, csodálatuk jeléül létrehozza ezt, hogy így tisztelegjen a legjobb játékosok előtt. 21 jelölt volt a kezdet kezdetén, mindannyian képzett, profi blackjack játékosok. Végül hetet választottak ki közülük. Ma ez a szám 24, utoljára Rob Reitzent választották be 2019-ben.

Mi az első hét emberről fogunk most szót ejteni, akik a világ legjobb, leghíresebb kártyaszámlálói.

A kártyaszámlálás atyja – Edward Thorp

Edward ThorpRégen, mikor még nem volt internet az információ áramlása kevésbé ment flottul. Volt egy briliáns matematikus, aki egy pillanat alatt meghódította a szerencsejáték-világot. Ő volt Edward Thorp, aki 1932-ben Chicagoban látta meg a napvilágot. Dr. Thorp az egyik legjobb blackjack stratéga a világon.

A szenvedélyét a Kelly-kritérium hozta meg a játék iránt. A következő években a valószínűség-számításhoz vette hasznát a blackjacknek.

Edward Thorp vitathatatlanul az első ember, aki megverte és forradalmasította ezt a játékot. Még egy könyvet is kiadott 1962-ben, ami azonnal bestseller lett, több mint egy millió példányban kelt el. Egy valóságos Biblia a játékosok számára, amely sokakat inspirált.

Hatalmas sikerei révén egyértelműen helye van a Hírességek Csarnokában. Ráadásul az úriember az elméleteit nem csak a kártyában, de különböző befektetéseiben is alkalmazta, így az egyik leggazdagabb szerencsejátékosnak nevezhetjük. Vagyonát közel 800 millió dollárra becsülik.

Thomas Hyland

Röviddel azután, hogy Thorp forradalmat indított, követte őt az úton Thomas Hyland. Az ő utazása a hetvenes években kezdődött, amikor az egyetemi barátaival pókerezett Ohio-ban.

Nem igazán érdekelte őt a matematika, számára az áttörést Lawrence Revere könyve hozta meg. Ekkor döntötte el, hogy blackjackből fog megélni, 1979-ben pedig létrehozott egy kártyaszámláló csapatot. Eleinte ebben csak ketten voltak, de annyira jól ment a dolog, hogy újabb tagokat toboroztak. A pénzüket hamarosan megsokszorozták, a csapat pedig előbb Atlantic Cityt, majd az egész világot kifosztotta.

Hyland egy interjúban később azt mondta, közel kétszáz ember volt hosszabb-rövidebb ideig tagja a csapatának.

Al Francesco

Nem Hyland volt az első, aki csapatot toborzott magának. Al Francescot Dr. Edward Thorp könyve inspirálta, ő ekkor döntötte el, hogy a blackjackből fog megélni. Eleinte azonban nagyon nem ment neki, folyton fejfájásra panaszkodott és hát a nagy pénz is elmaradt. Amikor viszont megértette a Ten Count elnevezésű stratégiát, nem volt megállás, retteghettek a kaszinók. És rettegtek is! Szinte minden kaszinóból kitiltották.

Miatta került bevezetésre, hogy a dealer nem egy, hanem négy paklit használ, ezzel akartak gátat szabni a sikeres számlálásnak.

Emiatt Al létrehozta csapatát, eleinte csak három fővel, ez később 21-re duzzadt, a játék pedig nagyon ment. Talán még a mai napig is játszanának, ha az egyik tag, Ken Uston nem köp bele a levesükbe. Írt ugyanis egy könyvet, ahol az egész csapatot gyakorlatilag leleplezte. Ezután a csapat kénytelen volt feloszlatni magát, és természetesen mindenki dühös volt a társukra, amiért így elrontotta ezt a tökéletes tervet.

Ken Uston

Ken UstonTérjünk ki akkor bővebben Kenneth Senzo Usui-ra, merthogy ez az eredeti neve az úriembernek. A Harvardon végzett és vitathatatlanul neki volt a legnagyobb IQ-ja Al Francesco csapatában. Uston csak a harmincas éveiben kezdett bele a szerencsejátékba és őt is Thorp könyve inspirálta.

Előbb magányosan járta a kaszinókat és rájött, hogy nagyon is ért ehhez, ezután találkozott Al Francescoval és csatlakozott a kártyaszámláló csapatába.

Nagyon gyorsan létfontosságú tagja lett a csapatnak, milliókat keresett ő is és a többiek is, de aztán mégis hátat fordított a társainak és megírta a Nagy Játékost, amiben leleplezte minden taktikájukat. 1979-ben megalapította saját kártyaszámláló csapatát és 10 nap alatt 50.000 dollárt nyertek Atlantic Cityben. Utána viszont – ahogy az várható volt – minden kaszinóból kitoltották.

Beperelte a kaszinókat és ami meglepő, hogy nyert is. Nagyon ellentmondásos életet élt, a kábítószer és az alkohol rabja is volt. Tévés celebritás, valamint írt még két könyvet. 1987-ben párizsi lakásában találták holtan. A hivatalos verzió szerint nem volt idegenkezűség a dologban, de vannak olyan elméletek, amelyek a meggyilkolásáról szólnak.

Ez volt a cikk első fele, a hétfői folytatásban további három hírességet mutatok be nektek!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére