Menu

A világ legjobb kártyaszámlálói : A kaszinók rémei – II. rész

Főoldal >> Blog >> Akiknek meg sem kottyant a kártyaszámlálás – II. rész

Pénteken már elkezdtem mesélni nektek a világ legjobb kártyaszámlálóiról, azt a cikket itt találhatjátok. Ígértem, hogy folytatni fogjuk, mert a Hírességek Csarnoka kezdetben hét tagot számlált, én pedig megfogadtam, hogy mind a hét emberről írok számotokra. Alább olvashatjátok a többi három tag életútját.

Peter A. Griffin

Peter A. GriffinA lista következő tagja Peter A. Griffin, aki 1937-ben született New Jersey-ben. A kaliforniai egyetemen diplomázott és matematika professzor vált belőle. Ustonhoz hasonlóan Griffin is később vágott csak bele a blackjackbe.

Rengeteget tanulmányozta a játékot élőben, Atlantic Cityben és Las Vegasban is ült az asztalok mellett és bőszen jegyzetelt. Egy ponton annyi statisztikai adatot gyűjtött össze, hogy meg tudta állapítani: Az átlagos blackjack-játékossal szemben a ház előnye 2% körül mozog. 1979-ben kiadta az A blackjack elmélete című könyvét, amelyet a többi játékos nagy elismeréssel említett meg mindig. Griffin a többiekkel ellentétben szerény életet élt, nem vált a kábítószer és az alkohol rabjává, mint mások ezen a listán, nem lett tévés celebritás, az igazi szenvedélye továbbra is a tanítás és a matematika volt. Nem mozgatta meg a rengeteg pénz, így egy idő után teljesen feladta a játékot. Peter A. Griffin 1998-ban hunyt el prosztatarákban, a Hírességek Csarnokában azonban örökre ott marad a neve.

John Ferguson, vagyis Stanford Wong

1943-ban látta meg a napvilágot John Ferguson néven, de a blackjack-játékosok körében Stanford Wongként lett ismert. Becenevét az egyetem miatt kapta, ugyanis a Stanfordon végzett. 19 esztendősen bukkant rá Thorp könyvére. Két évvel később sokszor járta a kaszinókat, és könnyen tudott alkalmazkodni a szigorításokhoz, miszerint már nem egy, hanem négy paklival játsszák a játékot.

Wong sokáig próbálkozott kitalálni egy új rendszert, amivel megreformálhatja a blackjacket. Több év után végül áttörést ért el, 1975-ben kiadta a témával foglalkozó első könyvét Professional Blackjack néven. Kettős életet élt, félt attól, hogy ez az élet derékba törné tanári karrierjét, így minden kiadott könyvét álnéven adta ki.

Úgy véli, hogy a játék folyamatosan fejlődik, ennek nyomán még mostanság is aktív volt, publikált újabb és újabb blackjack stratégiákról, saját weboldala volt és egy saját kiadóval rendelkezik. Több mint 20 könyve jelent meg a kaszinózás és a sportfogadás témakörében. Emiatt szinte természetes, hogy helye van a legjobbak között.

Arnold Snyder

Arnold SnyderA michigani Detroitban született 1948-ban. Arnold az egyik legnépszerűbb szerzők között van, több mint 25 könyvet adott ki. Első könyve 1980-ban jelent meg The Blackjack Formula címen, ami azonnal hatalmas népszerűségre tett szert.

Pár évvel később kiadta második könyvét, Blackbelt in Blackjack címmel. Snyder 1981-ben megalapította a Blackjack Fórumot, ahol számos legendával készített interjút. Az itt felsorolt játékosok mindegyike részt vett egy ilyen beszélgetésen. Egyébként Snyder fontos szerepet töltött be Thomas Hyland kártyaszámlálós csapatában. Sőt, abban az időben ő mentorálta Hylandet!

Később még volt egy projektje, Al Francescoval álltak össze. Ez azonban nem tartott sokáig. 1994-ben Snyder Hyland blackjack perében is fontos láncszem volt a tárgyalás során.

Több napot töltöttek a bíróságon, ahol részletesen elmagyarázta az egész dolog lényegét. Végül a csapat ellen ejtették a vádakat, a bíró kimondta, hogy amit tettek az nem illegális, csupán magasabb, jobb képességeik vannak. És Snyder nagyban hozzájárult ehhez, így senki nem került börtönbe és megnyerték a pert.

Zárszó

Véleményem szerint az, amit ezek a fickók tettek nem illegális. Sőt, inkább fel kellene nézni rájuk, amiért ilyen szintű tudás birtokába kerültek. Rengetegen vannak, akik a felelőtlen játékuk miatt elveszítették a családjukat vagy épp a házukat. Ők ezt nem akarták, és nem is hagyták, hogy megtörténjen, ráadásul rengeteg embert inspiráltak. Legyen ez a zárszó, remélem, ez a második cikk is tartogatott számotokra új és/vagy izgalmas részleteket!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére