Menu

Akik segítettek felépíteni Las Vegast – I. rész

Főoldal >> Blog >> Las Vegas legemblematikusabb figurái – I. rész

A mai cikkben Nevada állam legnépesebb városáról, Las Vegasról lesz szó. Nem is igazán magáról a városról, hanem azokról a férfiakról, akik sokat tettek azért, hogy a Bűn Városa az egyik legnépszerűbb célállomása legyen amerikaiaknak és külföldieknek egyaránt. Las Vegas egyébként az USA 28. legnépesebb városa körülbelül 600.000 lakossal, ám ha az agglomerációt is ide vesszük, akkor majdnem 2.000.000 emberről beszélünk.

Las Vegast először 1844-ben árasztották el az amerikaiak, ám akkoriban a terület még Mexikóhoz tartozott. 1855-ben érkeztek meg az első hittérítők, William Bringhurst vezetésével, majd egy erődöt építettek ide, ez volt a Mormon Folyosónak nevezett útvonal megállója Salt Lake City és San Bernardino között.

Valahol itt kezdődik a város története, de ahogy mondtam, most nem a városról lesz szó, hanem azokról, akik híressé tették.

1.: William Andrews Clark

Las Vegas Clark megyében található, innen pedig már kitalálhatjátok, hogy kiről kapta a megye a nevét… Igen, William Andrews Clark, egy iparmágnás, aki később Montana állam szenátora is volt szabályosan feltette a térképre Las Vegast. 1905-ben itt karbantartás céljából megállót épített ki a városban a Salt Lake City – Los Angeles vonalon közlekedő vonatok számára.

Nem mellesleg azzal is népszerűsítette a várost, hogy felhívást intézett a gazdákhoz: Nagyon olcsón kínált telket a területen, mindössze 1,25 dollár volt egy hektár. A későbbi kormányzó ezekkel a döntéseivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a város elinduljon a fejlődés és a népszerűség útján.

2.: Howard Hughes

Howard HughesA Martin Scorsese által rendezett Aviátort ha láttátok, akkor ismerős lehet Howard Hughes neve. Bevallom, még szinte gyerek voltam, amikor kijött a Leonardo diCaprio főszereplésével készült film, és elsőre nem is nagyon kötött le. Aztán felnőttfejjel megnéztem újra és… Hát, tipikus Scorsese film, szóval akinek esetleg kimaradt, pótolja!

Szóval, Mr. Hughes…

Mr. Hughes egy igazán tehetséges és nem mellesleg gazdag ember volt.

Szüleitől örökölt egy szerszámgyárat örökölt, ami igazán jó pénzt hozott a konyhára, így Howard tudott hódolni a szenvedélyének: A filmkészítésnek és a repülésnek. A filantróp férfi élete egy vicces történettel fonódik össze Las Vegassal.

1966-ban járunk, Mr. Hughes pedig megszállt a Desert Inn penthouse lakosztályában. Szilveszter napján a tulajdonos megkérte Hughes-t, hogy távozzon, és adja át a helyét azoknak, akik lefoglalták az új év napjára a szobát. Mr. Hughes nem csak, hogy megtagadta a kérését, de mérgében az egész szállodát megvásárolta.

Ezt követően pedig 300 millió dollár értékben vásárolt ingatlanokat Las Vegasban, és segített abban, hogy a város virágzásnak induljon.

3.: Thomas Hull

A Las Vegas Strip a város központja. 6,8 kilométer hosszú és egy tucat remek kaszinó és hotel otthona. Elképesztő mennyiségű bevételt hoz évről évre a városnak, 2016-ban ez 6,3 milliárd dollár volt, azóta ez a szám pedig csak nő és nő. Nyilván most nem annyira, de tekintsünk el a tavalyi vagy az idei év eddigi szakaszától.

Az első kaszinó, ami itt nyílt egy bizonyos Thomas Hull érdeme, aki üzleti útjáról hazafelé lerobbant a 91-es főúton, és konstatálta, hogy mennyire népszerű útvonal lett ez a turisták körében. 1941-ben nyitotta meg az El Rancho Vegas elnevezésű kaszinót és üdülőhelyet. Ez volt az első a The Stripen, összesen 110 lakosztály várta az ide látogatókat, a kaszinó részlegen pedig 70 nyerőgép és négyféle asztali játék.

4.: Bugsy Siegel

Bugsy SiegelBugsy Siegel szerepe ezen a listán megkérdőjelezhetetlen, azonban hozzá kell tenni, hogy Bugsy Siegel nem volt jó ember. Bugsy Siebel egy bűnöző volt. Aki mégis sokat tett azért, hogy Las Vegas egy virágzó várossá váljon.

Benjamin Hymen Siegelbaum néven látta meg a napvilágot 1906. február 28-án, és 1947. júniusában, mindössze 41 évesen érte a vég. Úgy távozott, ahogy általában a maffiózók szoktak. Nem ágyban és párnák között. Többen tulajdonítják neki a Sin City megszületését, hogy Las Vegasból kaszinóváros legyen.

Már fiatalkorában a bűn útjára lépett, szegény családban nőtt fel, és azt látta, hogy apja hiába dolgozik sokat, nem, vagy csak alig tudnak belőle megélni. Serdülőként utcai bandákba lépett be, és a Lower East Side-on elég kétes hírnévre tett szert. Azok az árusok, akik nem fizettek neki nagyon megjárták, Bugsy és társai felgyújtották az áruját.

1930-ban csatlakozott Lucky Lucianohoz és szeszcsempésznek állt. Később megalapították a Gyilkosság Rt.-t, gondolhatjátok, hogy mi volt a „cég” fő profilja.

Később Kaliforniába küldték, mert számos nagy embert magára haragított. Kapcsolatai révén Hollywood belső köreibe is bekerült, felesége mellett több (néha híres) szeretőt tartott.

1931-ben Nevada államban legalizálták a szerencsejátékot. Ekkor fogalmazódott meg Bugsy fejében az ötlet, hogy építenie kellene egy hatalmas kaszinót, amely a vendégeket el is tudja szállásolni. Al Capone és a keleti parti maffiózók oda voltak az ötletért. A Flamingót (ez volt Virginia Hill, az egyik szeretőjének beceneve) 1946-ban nyitották meg, de a folyamatosan emelkedő építési költségek miatt a maffia tagjai már arról tanakodtak, hogy kiiktassák-e Siegelt. Gyermekkori barátja meg tudta védeni, majd 1947-ben már jövedelmező volt a hely, így Siegel megint megúszta.

Végül azért utolérte a sorsa, a kaszinó veszteségessé vált, Virginia Hill is meglopta, és máig nem tudni, hogy kinek a megbízásából (tippek vannak azért) egy bérgyilkost küldtek Siegel házához. A férfit több lövés is eltalálta, így azonnal meghalt.

Lehet, hogy nem volt jó ember, de a Las Vegas Strip nagyrészt neki köszönhető.

Ez volt az első rész, hétfőn pedig jön a folytatás!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére