Menu

Amit tudni érdemes a szerencsejáték-függőségről

Főoldal >> Blog >> Szerencsejáték-függőségről

A szerencsejáték, és azon belül is különösképp az online formája az elmúlt években egyre népszerűbb szórakozási tevékenységgé vált szerte a világban. A szerencsejátékok népszerűségéből adódó probléma a szerencsejáték-függőség, ami legalább annyira veszélyes, mint más típusú függőségek.

Sajnos azonban kérdéssel kapcsolatos tudományos kutatások és tanulmányok száma nem olyan sok, mint amennyire a probléma maga. Áttekintőnkben sorra vesszük a legfontosabb szerencsejáték-függőséggel foglalkozó legfontosabb tanulmányokat, hogy kellő információ álljon rendelkezésre a témáról.

Mit jelent az, hogy “patológiai szerencsejáték”?

Kezdetnek itt van egy klasszikus tanulmány, amit Bianco és csapata 2001-ben végzett és amelynek célja annak feltárása volt, hogy a patológiai szerencsejáték önmagában függőségnek vagy egyszerűen csak kényszernek minősül. Erre azért volt szükség, mert jelentős vita alakult ki a patológiai játék fogalmi meghatározásáról és annak pontos helyéről a pszichiátriában.

Ebben a tanulmányban a szerzők megvizsgálták szerencsejáték-problémák különböző területeit és az azokról végzett kutatásokat, hogy ennek segítségével feltérképezzék és összeállítsák a rendellenesség egy speciális modelljét. A patológiai szerencsejátéknak két domináns modelljét azonosítottak – nem-gyógyszerészeti függőségeket és kényszerbetegségeket.

Az eredmények azt támasztották alá, hogy a szerencsejáték-függőség igenis létező dolog és hasonló karakterisztikákkal rendelkezik, mint az alkoholfüggőség, ugyanakkor kevésbé hasonlított a kényszerbetegségekhez.

Egy másik modellt úgy határoztak meg, mint “heterogén” rendellenesség, melynek altípusai a kényszerbetegségre emlékeztetnek, más altípusok viszont a szerfüggőséghez állnak közelebb. Összefoglalva a tanulmány fő tanulsága, hogy a szerencsejátékozásból fakadó rendellenesség nem alábecsülendő és legalább olyan súlyos állapotot feltételez, mint más ismert függőségek.

Forrás: “Pathological gambling: addiction or compulsion?” by Bianco et al. (2001)

A szerencsejáték-függőség ugyanolyan betegség, mint az alkohol-függőség?

zerencsejáték-függőség az alkohol-függőség

Egy Peele által 2000-ben elvégzett tanulmány célja annak feltárása volt, hogy a szerencsejáték- és a szerfüggőség között milyen mértékű a hasonlóság. Egy rövid áttekintést megér a vizsgálat, hogy megértsük a tágabb problémakört. Az alkoholizmus és a kábítószer-függőség ábrázolására használt modellt betegségmodellnek hívják, ez az Egyesült Államokban és Észak-Amerikában széles körben elfogadott a szerencsejátékkal kapcsolatos problémák leíró magyarázataként.

A modell azonban nem magyarázza meg a szerfüggőség legalapvetőbb aspektusait, így a szerencsejáték-függőség magyarázataként sem szolgál. Előfordul mondjuk, hogy emberek képesek kijönni függőségeikből, mindezt anélkül, hogy függőként azonosították volna magukat.

A szerencsejátékozásnak van egy érthető és markáns függőségi tapasztalati modellje. A felállított modellben a szerencsejáték-függőségnek olyan elemeit azonosították, mint az izgalom és menekülés ciklusát, ezeket követi a veszteség és depresszió, a megmagyarázhatatlan erőben való hit, a funkcionális problémamegoldásra való képtelenség és a másokkal szembeni manipulatív viselkedés.

Forrás: Source: “Is Gambling an Addiction Like Drug and Alcohol Addiction?: Developing Realistic and Useful Conceptions of Compulsive Gambling” by Peele (2000)

Milyen jelek utalnak szerencsejáték-függőségre?

Azt már megállapítottuk, hogy a szerencsejáték-függőség súlyos betegség, melynek tünetei átfedésben állnak a kényszerbetegséggel és a szerfüggőséggel, ezért ezeket mentális rendellenességként azonosítják. Nézzünk meg néhány olyan személyiségjegyet, melyek szerencsejáték-függőségre utalnak.

Tudósok egy csoportja a Millon Multiaxial Clinical Inventory (MMCI) adatbázisát és demográfiai adatokra alapozott kérdőívét használták fel annak felmérésére, hogy milyen személyiségvonások társíthatók a szerencsejáték-függőséghez. A kérdőívet és mélyinterjút 35 szerencsejáték-függő férfivel folytatták le, mindegyikük a helyi Névtelen Szerencsejáték Függőknek voltak tagjai.

A kontrollcsoporttal összehasonlítva azt találták, hogy a szerencsejátékozók magasabb pontszámot kaptak olyan vonásoknál, mint az “anyagias”, “nárcisztikus”, “agresszív” és a “kábítószerrel visszaél” – aspektusaiban, és szignifikánsan alacsonyabbak számot értek el az “elfogadó” és “neurotikus depresszió” tulajdonságokban.

Ez azt jelenti, hogy azokban az emberekben, akiknek jelentősebbek a nárcisztikus és agresszivitásbeli vonások, nagyobb lehet a hajlam szerencsejáték-függőség kialakulására. Ráadásul esetükben is érvényes a népi bölcsesség, hogy egy függőség kialakulása más függőség kialakulásához nyithat utat.

Érdemes figyelmet fordítani ezen információk átgondolására és megfontolni, hogy egy esetleges szerencsejáték-függőségnek megmutatkoznak-e a jelei.

Forrás: “Personality and Other Factors Associated with the Gambling Addiction” by Dell et al. (2009)

Mi a helyzet az internetes fogadással?

Egy közelmúltbeli cikk az online szerencsejáték fogalmát próbálta elhelyezni a tudományos világban. Az online szerencsejátékok az utóbbi 15 évben futottak fel a kaszinó világában és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ugyanakkor azt is megváltoztatták, ahogy a játékosok kapcsolatba lépnek ezzel a szórakozási formával.

A széles elérési lehetőség, a magával ragadó játékfelület és a könnyű pénzkezelés miatt sokan aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a netes játékok növelhetik a szerencsejátékból fakadó zavarok kockázatát.

A tanulmány olyan kutatásokat végzett, melyek révén jobban megérthetjük a felnőttek szerencsejátékozási szokásait, a netes felületek veszélyesebb és kevésbé veszélyes aspektusait, az internetes szerencsejáték és ahhoz kapcsolt betegségek kapcsolatát, valamint a játszási szokások szélesebb spektrumát és azon tényezőit, melyekkel kordában tartható a függőségi hajlam.

Sajnos, ha függőségekről beszélünk, az online szerencsejáték sokkal veszélyesebb, mint a hagyományos szerencsejáték. Könnyű játszani – elég hozzá egy telefon vagy egy laptop, és szinte azonnal el is lehet kezdeni. Nincs nyitvatartási idő, így bármikor elérhető.

Ezek a függőség szempontjából fontos tényezők, ami egy negatív spirál kialakulásához vezethet. Több szervezet is azért jött létre, hogy az ilyen problémákkal küzdő szereplőket segítsék az egészséges mentális állapot felé vezető úton.

A szerencsejáték szapora szívveréshez vezethet

Egy 2000-ben végzett tanulmány érdekes megállapítást tett a szerencsejátékokról és a játékosokra gyakorolt hatásáról. Noha a szerencsejátéknak a szív- és érrendszerre gyakorolt hatásáról vannak eredmények, kevesebb egyértelmű ok-okozati kapcsolatot találtak arra, hogy a szerencsejátéknak milyen hatása lenne a stresszhormon termelésére.

A tanulmány a szerencsejátékok hatásait vizsgálta a pulzusszámra és a nyálban kimutatható kortizol stresszhormonra. Ebben 10 férfi játékost vizsgáltak. A kísérletben a játékosok blackjacket játszottak saját pénzből.

A játékosok ugyanúgy játszották a játékot, ahogy a szabályok szerint, csak a játék először nem pénzben, hanem pontszámok gyűjtésére volt kihegyezve. A pluzsus számot és az endokrin paramétereket a játék kezdetekor, 30 percnél, 60 percnél és a játék végezte után rögzítették.

A vizsgálat során megfigyelték, hogy a pulzusszám jelentősen megnőtt a játék megkezdése utáni 30 percben és hasonlóan magas szinten maradt a játék végéig. A nyálból kimutatható kortizol szintje megemelkedett 30 perc után, sőt, 60 percnél is tovább emelkedett, majd a játék vége után visszaállt a kezdeti szintre.

Az adatok azt támasztják alá, hogy a szerencsejátéknak a “való életben” van stressz- és pulzusszám-növelő hatása. Ezek a hatások hozzájárulhatnak a szerencsejáték-függőség kialakulásához.

Forrás: Source: “Casino Gambling Increases Heart Rate and Salivary Cortisol in Regular Gamblers”

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére