Menu

Az orosz nyerőgép-hacker, Alex története

Főoldal >> Blog >> Filmbe illő történet egy orosz hackerről

Ismeritek a Breaking Bad című sorozatot? Walter White, a pedáns, erkölcsös kémiatanár egy volt diákja segítségével betör a meth-bizniszbe, olyan drogot állít elő tudásának köszönhetően, aminek a környék „csodájára jár”. Walter céljai egyértelműek: Elegendő pénzt biztosítani a családjának, mielőtt meghal. Merthogy Walter haldoklik. Ez a felütése a sorozatnak és óhatatlanul is ez a sztori jutott eszembe, amikor megismertem Alex, az orosz hacker történetét.

Nem így hívják – minden valószínűség szerint – a srácot, ez csak egy álnév, de így ismerte meg őt a világ. Alex egy programozó matematikus, aki egy idő után belefáradt abba, hogy látástól vakulásig kell dolgoznia, hogy tisztességes életet teremthessen magának. Aztán az ölébe pottyant egy lehetőség, amit megragadott és nem engedett…

Sok szerencsejátékos, a nyerőgépek megszállottja ábrándozott már arról, milyen jó is lenne tudni, hogy adott gép elé mikor kell leülni. Mint a filmekben, leülsz, bedobod az érmét, meghúzod a kart és máris az övé a jackpot. Alex ezt oldotta meg, az ábrándból valóság lett. Ismerjétek meg az orosz hacker történetét, aki milliókat kaszált a kaszinókon! Ha te is szeretnéd kipróbálni az online nyerőgépeket, nézz szét az oldalunkon található megbízható online kaszinók között!

Alex, a mesterelme

HackerSokat nem tudni Alexről, azt viszont igen, hogy programozó matematikusként diplomázott, majd később két éven keresztül az egyik ismert és elismert orosz egyetemen dolgozott. Mivel szakmája egyik legjobbja volt, egy orosz kaszinó felkérte, hogy állítson be egy nyerőgépet náluk. Ez volt az első alkalom, hogy Alex meghackelt egy ilyen masinát.

Addig az időpontig (anti)hősünket nem érdekelte a szerencsejáték, sőt kifejezetten károsnak ítélte meg. Azonban amikor először nézett bele egy Novomatic masinába lenyűgözte a PRNG (Pseudorandom Number Generator) algoritmus eleganciája. Az első „találkozás” után Alex fél éven keresztül tanulmányozta az algoritmust, mivel egy nagyszerű lehetőség rajzolódott ki előtte.

A hackelés kezdete

Hiszitek vagy sem, az orosz kormány nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Alex az legyen, aki. Csak épp nem szándékosan segítették. 2009-ben az orosz kormány betiltotta Oroszország egészén a szerencsejátékot. Putyin terve az volt, hogy a grúz szervezett bűnözést megállítsa. A döntés okán a kaszinók meg akartak szabadulni a felszereléstől, így mindent – beleértve a nyerőgépeket – áron alul adtak el. Rengeteg hacker kapva kapott az alkalmond, de Alexnek már volt egy nagy előnye: Ismerte a PRNG algoritmust…

Ideje játszani

Az első „áldozata” Alexnek az osztrák Novomatic gépe volt. 2008-ban toborzott egy csapatot, akik segítettek kifosztani a kaszinókat. A kaszinók tulajdonosai értetlenül álltak a dolog előtt, ötletük sem volt, hogy miért ad a gép, amikor nem kellene. Egy hosszabb vizsgálatot követően sem találtak semmit, ami megerősítette volna azt, hogy a nyerőgépeket manipulálják, de a gyanú fent maradt: Valaki megtanulta, hogy lehet feltörni ezeket a masinákat.

2011-ben a Novomatic hivatalos közleményben ismerte el, hogy valakinek ez mégis sikerült, és bár elég valószínűtlen és elképesztő tudás szükségeltetik hozzá, megtörténhetett.

Még 2009-ben Alex továbbfejlődött: Rátette a kezét egy Aristocrat Mark VI gépre, és ahogy a Novomatic esetében, itt is nagy eredményeket ért el. 100.000 ilyen masina volt világszerte a kaszinókban, ez bizonyult Alex és társai kedvenc prédájának. Érdekes egyébként, hogy a vezér mi alapján választotta ki a segítőit: A diszkréció és a lojalitás volt a legfontosabb, a főnököt nem igazán foglalkoztatta az, hogy a jelölteknek milyen végzettsége van, sem bármiféle személyes információ. Alex védte társait, egy esetleges letartóztatás esetén jogi segítséget is szerzett az illetőnek – persze, nem ingyen.

Nyerőgépek

Az „etikus hacker”

Egyre nagyobb fejtörést okozott, hogy is oldja meg Alex, hogy emberei ne bukjanak le. Ezzel mindig számolni kell, az MIT Team is csak azért bukott le, mert az egyik tagnak eljárt a szája. Ő ezt meglovagolta, de a többiek – nevezzük így – karrierjét szépen tönkre vágta. Épp ezért Alex elgondolkozott a visszavonuláson, de még egy utolsót szakítani akart. Felkereste hát azt a céget, akiket meghackelt és felajánlotta a szolgáltatásait. Pénzért cserébe megmutatta volna a gépek gyengeségeit, valamint tanácsokkal látta volna el az Arisctocrat Ltd. munkatársait, hogyan javíthatnának a gépek biztonságán.

Tracey Elkerton, a cég egyik menedzsere kategorikusan elutasította Alex közeledését és segítségét, pedig Alex nem a levegőbe beszélt: E-mailben küldte el azt a matematikai kódot, amit a legfrissebb típusokra telepítettek. Mégis kikosarazták és Alex pénz nélkül maradt.

Hogyan csinálta?

Biztos sokatokat érdekel, hogy tudta ezt Alex kivitelezni? Hiszen – ahogy már mondtam – semmi jele nem volt annak, hogy bármiféle fizikai manipuláció látszott volna a kamerafelvételeken. A Lumiere Place Casino azonban egy érdekes felfedezést tett. Kiszúrtak egy fickót, akinek a viselkedése enyhén szólva is furcsa volt. Először nem láttak semmi különöst, emberünk ült a gép előtt és játszott, mint bárki más. Ám feltűnt, hogy a telefonját nagyon közel tartja a képernyőhöz, ezért vált gyanússá. Később kiület, majd egy kis idő múlva ugyanahhoz a gépnél folytatta a játékot, és két nap alatt 21.000 dollárt nyert. A kérdés továbbra is az volt: Hogyan?

A tettestárs az elkészült videót elküldte Alex Szentpéterváron található központjába. A specialisták analizálták a gép működését egy külön erre a célra fejlesztett szoftverrel, ami képes volt megjósolni, mikor fizet a masina. Egy – szintén – saját fejlesztésű appra küldtek egy jelet, a telefon bizonyos időszakonként felvillant. Innentől kezdve a kaszinóban ülő cinkos feladata annyi volt, hogy a megfelelő időben nyomja meg a gombot, vagy húzza meg a kart. Nem volt ez sem egy százszázalékos módszer, Alex csapata mégis heti szinten 250.000 dollárt tudott elszipkázni a kaszinóktól. Alex szerint ebben semmi illegális nincs, hiszen nem történt manipuláció, az amerikai kormány viszont nem értett vele egyet, szóval megkezdődött Alex társainak letartóztatása az Egyesült Államokban.

Alex tervei a jövőben

Nehéz elképzelni, hogy ilyen jövedelmező üzlettel felhagyjon valaki, de egyre több pletyka látott napvilágot, miszerint Alex belefáradt az állandó stresszbe. Szíve szerint visszatérne szenvedélyéhez, a programozáshoz. Az Aristocrattal való együttműködés balul sült el, így Alex ismét új áldozat után nézett, ezúttal az IGT-t szemelte ki. Később kijelentette, hogy ezúttal könnyű dolga volt, egy ilyen PRNG a tapasztaltabb hackerek számára gyerekjáték. Továbbra sem kedveli a szerencsejátékos közeget, egyik álma az, hogy technológiáját megossza a világgal. Ezzel pedig tönkre tudná tenni az egész ipart.

Ma sem lehet sokat tudni róla, csak annyit, hogy Európa és Dél-Amerika kaszinóit járva továbbra is kihasználják az ipar gyengeségeit.

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére