Menu

Bűn-e a szerencsejáték?

Főoldal >> Blog >> Vallási érdekességek, társadalmi érvek és ellenérvek a szerencsejátékról

A szerencsejáték bizonyos emberek számára a mai napig tabu témának számít, bár az soha nem volt egyértelmű, hogy ez pontosan miért is bűn. Mélyre ástunk a témában, és különböző meggyőződésű és vallású emberek szemszögéből vizsgáltuk meg a kérdést, és arra jutottunk, hogy rengeteg elmélet és nézőpont létezik. Megpróbáltunk a legobjektívabban hozzáállni a dologhoz, így a mai cikkből megtudhatod, hogy bűn-e a szerencsejáték, avagy nem. Egyes vallások és csoportok szerint a szerencsejáték erkölcstelen szórakozás és egyértelműen bűnnek számít, most megnézzük mely vallások és emberek szerint van a világon több millió ember már régen elkárhozva.

Kik szerint bűn a szerencsejáték?

az első

Háromféle ember létezik. Aki soha nem játszik, aki csak alkalmanként játszik és a szerencsejáték-függő. Azt gondolhatnánk, hogy általában azok ellenzik a szerencsejátékot, akik többé-kevésbé vesztesen kerülnek ki a kaszinókból. Ez azonban nem így van, éppen ellenkezőleg. Játékostól talán soha nem fogod hallani, hogy a szerencsejáték bűn. Nézzük a vallásokat.

A következőkben felsoroljuk, hogy mely vallások, hogy állnak a szerencsejátékokhoz és a fogadáshoz:

• A kereszténység szerint nem bűn

• Az iszlám részben engedi csak

• A hinduknál tilos minden formája

• A buddhisták engedik

• A zsidók részben tiltják

Minden világos, csak az nem, mi az, hogy a szerencsejátékot csak részben engedélyezik. Hogy lehet valamit csak részben tiltani? Az iszlámban minden olyan szerencsejáték, ami gyors pénzt hozhat az „haram”, vagyis tilos. Ilyenek a kártyajátékok. A muszlimok viszont nyugodt szívvel részt vehetnek, olyan fogadásokkal színezett eseményeken, mint például a lóverseny, teveverseny vagy az íjászat. Az iszlám saria törvényei szerint a szerencsejátékkal szerzett pénz romlott és még jótékonyságra sem lehet felhasználni.

Ennyit az iszlámról, most következzenek a kereszténységgel kapcsolatos elméletek és mítoszok.

Miért számít bűnnek a szerencsejáték a Biblia szerint?

biblia

A szerencsejáték és a vallás között mindig is volt feszültség, de amíg az iszlám egyértelműen kimondja, hogy a szerencsejátékkal szerzett pénz romlott, addig a kereszténység esetében megoszlanak a vélemények. Vannak, akik azt mondják, hogy a szerencsejáték a Biblia szerint egyértelműen bűn, de erről rengeteg vita van. Jobban megvizsgálva a kérdést, arra jutottunk, hogy talán mindkét félnek igaza lehet egy kicsit.

A kérdés megválaszolása elég bonyolult, hiszen a Biblia nem említi a szerencsejátékot sehol, de rengeteg utalás hangzik el benne, mely alapján sokan erre a következtetésre jutottak. Mondunk pár példát: A Szentírás szerint az embereknek kemény munkával kell a pénzüket megkeresni, nem semmittevéssel, vagy például az embereknek ódzkodni kell minden olyan tevékenységtől, mely a kapzsisággal kapcsolatos, és a szerencsejátékot ennek tartják. A Szentírás megemlíti, hogy minden elhamarkodottan szerzett vagyon kapzsisághoz vezet és gyorsan eltűnik.

A keresztény tábor tehát két részre szakadt, vannak, akik szerint egyértelműen bűn a szerencsejáték, mások szerint viszont a mértékkel történő fogadás teljesen rendben van. Az is igaz, hogy nem tartják a nyereményt romlott pénznek és jótékonykodni is lehet belőle, de még így is sokan vannak, akik szerint a szerencsejáték káoszhoz és összeomláshoz vezet.

Mi a társadalom véleménye – Káros vagy nem?

Az alkalmi játékosok nem gondolják, hogy egy-egy fogadás vagy egy hétvégi póker káros lehet, de rengetegen vannak, akik szerint a szerencsejáték egyértelműen káros az életünkre nézve. 2021-ben rengeteg függőséggel kapcsolatos rémtörténet létezik, mely elriasztja az új játékosokat, és vannak szélsőséges vélemények, miszerint a szerencsejáték egyfajta kábítószer és úgy is kell kezelni.

A szerencsejáték függőség egy valós probléma, és véleményünk szerint igenis foglalkozni kell vele – több cikkünk is jelent meg ebben a témában -, de sajnos sokan elhanyagolják, sőt semmibe veszik az intő jeleket. Rengeteg káros hatása és következménye van a függőségnek, teljesség igénye nélkül felsorolunk párat:

• Súlyos pénzveszteség

• Düh és erőszakosság

• Csalás és/vagy kapcsolatok elhanyagolása

• Hazugság és mások megtévesztése

• Stressz és szorongás

• Háztartás elvesztése

• Életkörülmények romlása

• Drogok és alkohol

• Bűncselekmények elkövetése

Persze vannak, akik nagyon jól boldogulnak a szerencsejátékkal, és piszkosul meg is gazdagodtak belőle, de mint látjátok, az éremnek mindig két oldala van.

A végére levonhatjuk az egyértelmű konklúziót, a szerencsejáték megítélése, mind társadalmi, mind vallási szempontból nagyon eltérő. Mindkét oldalnak, a helytelenítőknek és az engedőknek is vannak érvei és ellenérvei. A szerencsejáték lehet káros, de lehet egy könnyed szórakozás, vagy éppen egy pihentető, baráti program. A különbséget csak az jelenti, hogy ki mekkora felelősséggel űzi ezt az ősi kikapcsolódási formát.

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére