Menu

Futballisták a kaszinókban: 10 játékos, aki nehezen állt le – II. rész

Főoldal >> Blog >> 10 futballista, aki a szerencsejáték rabja (volt)

Újabb nap, újabb cikk. Folytatjuk a tegnap megkezdett utat, és azokról a focistákról lesz szó, akik eléggé belecsúsztak a szerencsejátékba. Többségük mostanában már nem szerepel az újságok címlapjain, így csak reménykedni tudok abban, hogy sikerült megoldani a problémát. A második részben szintén öt futballista kerül terítékre, kezdjünk is bele!

6.: Joey Barton

Á, a jó öreg Mr. Barton. Hihetetlen balhés figura volt, legyen szó a pályán mutatott viselkedéséről vagy a magánéletéről, sosem fogta vissza magát. Az egyik legbalhésabb játékosként ismerik őt, noha – elvileg – már benőtt a feje lágya. Mondjuk közel a negyvenhez ez már nem akkora szó.

Barton tehetséges játékos volt, tényleg. Karrierje során megfordult több nagycsapatban az Evertontól kezdve a Manchester Cityig. Azonban nem csak a futballtudásával tűnt ki, voltak ott más problémák is. Nem állt messze tőle a verekedés – ami nem csoda, igazi hamisítatlan utcagyerekként nőtt fel, aki a mindennapjait bandázva töltötte a cimboráival. Alkohol és gyógyszerfüggő, többször került börtönbe. Egyszer Thaiföldön egy egész kocsmát tett helyre, valamint hozzá kell tenni, hogy öccse bűnrészes volt egy gyilkosságban. Nem is csoda, hogy a játékos a folyamatos médiafigyelem, és az amúgy is elképesztően nehéz gyermekkor, na meg az öccsével történtek hatására az italhoz és a gyulladáscsökkentő pirulákhoz nyúlt. Egy éjjel egy tizenöt éves srácot vert péppé, ami miatt le is csukták.

A börtönben pedig mit csinált? Futballozott, próbált egyenesbe jönni lelkileg, és bukmékernek állt. A lóverseny volt a fő „versenyszáma”, de a 2008-as futball EB mérkőzéseire is lehetett fogadni nála.

Egy másik emlékezetes eset volt, amikor Bartont 18 hónapra meszelte el tiltott szerencsejáték miatt az angol futballszövetség. A legdurvább most jön, ezek pedig Barton szavai: Profi karrierje során 15.000 fogadást kötött, átlagosan 150 fontos téttel. Gyors fejszámolás után ki is jön az összeg, hogy mennyit játszott el a fenegyerek: Majdnem egymilliárd forintot.

Ja, és sokszor saját csapatának vereségére fogadott. A bunda vádja csak azért nem állta meg a helyét, mert Barton csak akkor tett ilyet, ha ő maga nem volt a keretben, így befolyásolni sem tudta a végeredményt.

Kiadott egy könyvet, amiben megtéréséről beszél, igencsak sajátos, markáns stílusban.

7.: Paul Merson

Paul MersonEgy kakukktojás. Elég ellentmondásos, ahogy Paul Merson függőségéről írnak. Egyesek szerint már aktív játékosként is bele-belecsúszott, és a rabjává vált, míg mások azt mondják: A talaj a visszavonulását követően csúszott ki a lába alól.

Elképesztő futballista volt, igazi legendának számít az egykori Highbury stadion szurkolói számára. Sok helyen megfordult a szigetországban, de a legmélyebb benyomást az ágyúsok szurkolóira tette. Nem hiába, kiváló támadó volt.

Aztán valami mégis félresiklott. Nem csak a szerencsejáték kerítette őt a hatalmába, hanem az ital és a drogok is. Saját bevallása szerint egyszerűen annyira függőjévé vált a játéknak, hogy képtelen volt leállni. Tudta, hogy amit tesz az rossz, de nem tudott uralkodni magán. Több elvonón is járt, de mindig visszaesett. Egy hosszú, rossz sorozat után hétmillió fontos adósságot halmozott fel, ami miatt a házát is kénytelen volt eladni.

Merson állítása szerint ma már jól van, de még mindig retteg attól, hogy újra elcsábul.

8.: David Bentley

A most 36 esztendős Bentley a Blackburn és a Tottenham csapatából lehet ismerős, akkora karriert azért nem futott be. Anno az Arsenal akadémiáján kezdte, és saját bevallása szerint itt ismerkedett meg a sportfogadással, meg úgy en bloc a szerencsejátékkal. A sportfogadás annyira nem kötötte le, azonban az online póker, a ló és agárversenyek annál inkább.

Állítása szerint egy teljesen átlagos nap úgy nézett ki, hogy reggeltől estig fogadott, amikor csak ideje engedte. Edzés előtt, után, meccsek előtt, meccsek után. Hogy ez mekkora számosságot jelent? Bentley azt mondja, normális volt, ha napi száz fogadást tett meg.

Ez azért elég súlyos…

Azóta nem hallani a problémáiról, David Bentley sikeres vállalkozó lett, akinek egész Európában vannak cégei.

9.: Andros Townsend

Ő volna a listánkon a másik még aktív játékos, jelenleg a Crystal Palace nevű első osztályú angol csapat foglalkoztatja. Nagy jövőt jósoltak neki, ami – ha nem is kettétört -, de megrekedt valahol. Valahol 2013-ban, amikor négyhónapos eltiltást kapott. És hogy miért? Csak a szokásos, tiltott fogadás miatt.

Townsend most 29 esztendős és a Crystal Palace egyik húzóembere, de azt a szintet, amit elérhetett volna már biztosan nem fogja elérni.

10.: Dietmar Hamann

Dietmar HamannAki szereti a futballt, az ismeri Dietmar Hamannt. Máshogy fogalmazok: Aki szereti a futballt, az szerette Dietmar Hamannt. A csupaszív védekező középpályás a német válogatottban és a Liverpool csapatában is vezérszerepet töltött be, ellentmondást nem tűrő belépőivel, pontos zsugáival és hatalmas akaraterejével rögtön az angolok kedvence lett.

Azonban a pályán kívül nem tudott erős maradni. Válását nehezen dolgozta fel, azt meg még nehezebben, hogy gyermekeivel a válást követően nem találkozhatott minden nap. A forgatókönyv pedig a szokásos volt: Alkohol és szerencsejáték. Didi Hamann elmondta egy interjúban, hogy annyira nem érdekelte semmi, hogy akár kétszázezer fontot is eljátszott egy este alatt. Szerencsére ez már a múlt, Hamann a visszavonulása után edzőnek állt, majd szakértőként dolgozott. És továbbra is szenvedélyesen imádja a krikettet. De remélhetőleg csak nézi, és nem fogad rá.

Végszó

Szerettem volna pár gondolatot megosztani, mielőtt elköszönnék mára. Tíz játékost mutattam be, akik komoly szerencsejáték-problémával küzdöttek. Vagy talán még küzdenek is, ki tudja? Azonban csak a felszínt kapirgáljuk. 2017-ben – Joey Barton fogadási botránya után – Kevin Twaddle, egy szintén profi labdarúgó nyilatkozott. Egyrészt saját függőségéről, másrészt arról, hogy a futballisták 90 százaléka fogad. Ezt könnyedén megtehetik manapság, elég egy rokon vagy egy barát nevével számlát nyitni, és ő máris moshatja kezeit. A régi időkben – mondta Twaddle – ez nem így volt, neki még be kellett mennie személyesen egy irodába.

Bárhogy is legyen, a profi sportolókat sem kíméli az élet ebből a szempontból, pedig nekik aztán anyagi nehézségeik tényleg nincsenek… Holnap találkozunk!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére