Menu

Kaszinó legendák: Archie Karas története – I. rész

Főoldal >> Blog >> A legnagyobb szerencsejátékos – Archie Karas

Anno, egy Görög becenevű játékosról már írtam itt a blogon, ő nem más, mint Nick Dandolos. Már róla is ódákat zengenek szerencsejátékos körökben, de Archie Karas az a játékos, akinek olyan elképesztő sztorija van, hogy azt filmre kellene vinni. Ebben a cikkben róla olvashattok.

A kezdetek

Archie Karas beceneve szintén „A Görög”, akárcsak egy másik nagy szerencsejátékosnak, Nick Dandolosnak. 1950-ben született Görögországban – meglepetés, de innen a becenév… – Anargyros Nicholas Karabourniotis néven. Nagyon szegény családban nőtt fel, a családtagoknak sokszor még ennivalóra sem futotta, ez pedig az apró Archie-t arra sarkallta, hogy valahogy pénzzel segítse a szüleit. A szomszéd kölykökkel kezdett játszani, fogadni és annyira jól ment neki a játék, hogy folyamatosan elnyerte az ebédpénzüket. Később ez a felfogás segített neki: Nem félt kockáztatni és valahogy megérezte, mikor kell emelni a tétet…

15 évesen azonban ráunt, hogy apja folyamatosan bántalmazza, az egyik ilyen eset után elmenekült otthonról és pincérnek állt egy hajón.

Két évet töltött a tengeren, amikor a hajó, ahol szolgált kikötött Portlandben. Ez volt az első eset, hogy a hajó az Egyesült Államokban kötött volna ki, és Archie tudta, az ígéret földjén rá is új lehetőségek várnak, ha valahol sikeres lehet, akkor az csakis Amerika lehet. Otthagyta hát a munkáját és egészen Los Angelesig stoppolt, angoltudás nélkül. Ott aztán szinte egyből alkalmazták, mint pincért és az angolja is egyre jobb és jobb lett.

A munkahelye szomszédszágában egy billiárdszalon volt, Archie minden szabadidejét ott töltötte. Egyre jobban játszott, egyre többet gyakorolt, így 19 éves korára egy halom pénzt elnyert az ott játszóktól, köztük a szalon tulajdonosától. Archie ekkor döbbent rá, hogy ezzel a tudással talán soha az életében nem kell többet dolgoznia, a billiárddal megkeresett pénz a többszöröse volt annak, mint amit felszolgálóként kapott. Közben megtanulta a Texas Hold’Em szabályait is, és ugyanott, a szalonban játszani kezdett.

Ami a leginkább lenyűgözte és megrémítette az ellenfeleit az volt, hogy egyáltalán nem érzett félelmet, rettenthetetlen volt és a legjobbak ellen is bátran harcba szállt.

Az első lépések a hírnév felé

Archie KarasA legtöbb szerencsejátékos vallja, hogy bankroll menedzsment nélkül hamar véget ér a karriered, legyen szó bármilyen játékról. De Archie Karas nem osztotta ezt a nézetet, a legmerészebb csatákba is belement, fel-le járkált a siker és a kudarc liftjén. Nem tudta kontrollálni magát, egyre többet és többet akart, még a bukásai ellenére is biztos volt abban, hogy neki ezt szánta a végzet, hogy híres pókerjátékos legyen.

Azonban őt is elérte a végső bukás – legalábbis ezt gondolta. Nem maradt más, mint ötven dollár a zsebében, innen kellett újrakezdeni. A kocsija teljesen meg volt tankolva, így fogta magát, beszállt és a Route 15-ön át Las Vegasba utazott. Mert, ha valahol híres lehet, hát az a bűn városa.

Így kezdődött el Archie Karas világmegváltó utazása…

Las Vegas

Azt azért gyorsan meg kell említenem, hogy Karas az ezt megelőző napokban kétmilliót (!) bukott, de ez – ahogy máskor sem – most sem érdekelte. Egyenesen kaszinózni ment, de tudta, hogy a nála levő 50 dollár nem elég ahhoz, hogy magas szinten, magas téten tudjon játszani. Szerencséjére találkozott egy régi baráttal, aki tudta, hogy Archie milyen tehetséges játékos. Tőle kért kölcsön tízezer dollárt, amit aztán három órán belül megtriplázott. Azonnal visszafizette a kölcsönt, sőt, annak a dupláját hálája jeléül, amiért a barát bízott benne.

Karas ezt követően egy billiárdszalonba ment. Ott találkozott egy elismert és gazdag játékossal, aki mind a billiárdot, mind a pókert jól űzte. Karas sosem volt hajlandó elárulni az illető nevét, rá mindig csak Mr. X-ként hivatkozott. Archie azonnal kihívta Mr. X-et egy 9-pool meccsre. Aztán még egyre. Aztán még egyre…

A tét eleinte 5.000 dollár volt per meccs, ez később odáig fajult, hogy egyetlen party 40.000 dollárt jelentett. Több százezer dollárt nyert el Karas Mr. X-től, de ez még mindig nem volt elég. Elindultak pókerezni, ahol további 3 millióval rövidítette meg ellenfelét a Görög.

Archie KarasHárom hónappal Las Vegasba érkezését követően Archie Karas vagyona elérte a 7.000.000 dollárt. Sokaknak ez elég lett volna, hiszen ennyi pénzből egy nagyon szép, kényelmes és gazdag életet lehetett volna építeni. De Archie Karas más volt.

A legjobbakat akarta megverni, bárkit, aki az útjába kerül egy heads-up alkalmával. Ő maga is azt gondolta, őszintén hitte, hogy ő a legjobb heads-up játékos a világon, épp ezért akárki hívta őt ki, „ringbe szállt” vele. Közben a kockázás felé fordította figyelmét, és miután kifogyott a lehetséges ellenfelekből, a legmagasabb téten kezdte el ezt a játékot is. Törzshelyén, a Binions Horseshoe kaszinóban többször próbálta rávenni a tulajdonost, hogy a maximális tétnél is magasabb szinten játszhasson. További négy hónap elteltével a 7 millióból 17 milliót csinált, majd azt tovább építette, már 25 milliós vagyonnál tartott.

A legnagyobb problémája az volt, hogy hol tartsa ezt a rengeteg pénzt. Biztonsági őrökkel vetette körül magát, amikor sofőr vitte egyik helyről a másikra, akkor sosem mondta meg, hogy pontosan hová mennek, csak azt, hogy kanyarodjon balra vagy jobbra. Csak és kizárólag a legközelebbi barátai tudták, hogy hol lakik, és biztos, ami biztos mindig volt fegyver Archie-nál is.

Archie Karas lenyűgöző történetét a holnapi napon folytatjuk!

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére