Menu

Kaszinó legendák: Archie Karas története – II. rész

Főoldal >> Blog >> A legnagyobb szerencsejátékos – Archie Karas

Elnézésetek kérem, amiért csak most folytatom Archie Karas lenyűgöző történetét, de a hullámok kissé összecsaptak a fejem felett. A legutóbbi cikket épp ott hagytuk abba, hogy Archie Karas 50 dollárból immáron 25 milliónál tartott, de nem akart leállni. Vagy inkább nem is tudott leállni. Már sokszor azt sem tudta, hol tartsa a pénzét, de arról szó sem lehetett, hogy ezzel a hihetetlen összeggel visszavonuljon, vegyen magának, amit csak akar és élje nyugodtan az életét.

25-ből 40 millió

Vajon csődbe lehet vinni egy sikeres kaszinót? Archie-nak még ez is majdnem sikerült. Az egyik alkalommal ismét nem akadt méltó ellenfele a pókerasztalnál, ezért újra kockázásra adta a fejét. A helyszín ismét a Horseshoe kaszinó volt és Archie – mint a leginkább megbecsült vendég – engedélyt kapott, hogy újfent a maximális tét felett játszhasson. A tulaj nem akarta magára haragítani Karast, ezért megengedte, hogy százezres téten játsszon a görög.

És ekkor valami csodálatos történt, Archie képtelen volt veszíteni. Azért ez a mondat relatív, mert a kaszinó tulajdonosa nem repesett örömében ezt a sorozatot látva. A végén már abban reménykedtek, hogy csak jön egy-két bukás, amivel visszajön a pénz nagy része, így már nem százezer, hanem háromszázezer dollár volt a tét! Az eset úgy végződött, hogy Archie Karasé volt az összes 5.000 dollár értékű zseton, ez összesen 18 millió dollárt jelentett. A kaszinónak kvázi vissza kellett vásárolni ezeknek a zsetonoknak egy részét, cserébe kapott speciális, egyedi 25.000 dolláros zsetonokat. A kaszinó joggal rettegett tehát attól, hogy a Görög csődbe viszi őket. Közel járt hozzá…

Összességében Karas már 40 milliónál tartott, ennek több mint felét a kockával szedte össze.

Így lett tehát Archie Karasból egy igazi legenda, aki ötven dollárral a zsebében indult el, és két éven belül negyvenmilliót kaszált Las Vegasban. Nincs olyan kaszinói dolgozó vagy pókerjátékos, aki ne ismerné ezt a sztorit.

Aztán minden jónak vége szakad

Egyszer véget ér, ezt Máté Péter is megénekelte, bár a kontextus kissé más volt. Igaz azonban, hogy örökké nem lehet csak nyerni, egyszer mindenkitől elpártol a szerencse. Így járt főszereplőnk is, aki a teljes vagyonát elveszítette. Még egyszer: 40 milliót elveszített. Pár hónap alatt.

Előbb elcsúszott 11 millió kockán, Archie még mérges is volt magára, hogy nem állt meg 3-4 milliónál, ezért dühből másnap is visszatért, de ezúttal a baccarat mellett döntött. Megint meggyőzte a tulajt, hogy a maximális tét felett játszhasson, de most a tulaj járt jól, Archie elveszített még 17 milliót.

Ha a baccarat nem megy, akkor majd a póker – gondolta Archie, de megint rosszul, újabb 2 millió mínusszal zárta a sessiont.

Archie KarasEzt követően döntött úgy, hogy egy kis szünetet tart, és hazautazott pihenni Görögországba. De ez sem segített, a visszatérését követően ismét kaszinózni kezdett, és a maradék pénzét is elverte. Így múlik el a világ dicsősége…

Amennyiben Karas tudta volna értékelni a pénzt, akkor nem veszítette volna el, gondolhatjátok. De én máshogy látom. Amennyiben tudta vollna értékelni a pénzt, soha nem nyert volna ennyit! Egyáltalán nem becsülte, amije van, nem félt belemenni a legkiélezettebb csatákba, a legrizikósabb döntéseket hozta meg, igazán különleges figurája volt ő a szerencsejátékos világnak, és a furcsaságoknak még nem volt vége.

Az ezt követő hónapokban Archie Karas eltűnt a föld színéről. Sokan azt gondolták, hogy nem bírta el a veszteségei súlyát és inkább öngyilkos lett. Ez azonban nagyon messze állt a valóságtól. Archie ritka okos ember volt, aki pontosan átlátta mit csinál. Még ha az a döntés rossz is volt, képes volt feldolgozni a tetteit.

Fél évvel később ismét megjelent Las Vegasban és hol máshol, mint egy kaszinóban találtak rá. Onnantól szinte mindig. Ezúttal is voltak nagyobb nyereményei, 30-40 ezer dollárokból csinált milliókat, de ezek aprópénznek számítanak, ha a korábbi sikereit nézzük. Aztán egy szép napon jött egy sokkoló hír:

Archie Karas egy csaló

Kaszinó zsetonokBizony, 2013. szeptemberében a rendőrség őrizetbe vette a legendás pókerest, méghozzá csalással vádolták. A vád szerint egy kaszinóban blackjackezett, amikor a kártyákat megjelölte egy bizonyos festékkel, ami így tisztességtelen előnyhöz juttatta a házzal szemben. Csak a magas lapokat jelölte meg, pontosan tudta így a következő lap kimenetelét. Összesen 8.000 (!) dollárt nyert, ezért képes volt kockáztatni mindent.

Ez volt Karas negyedik letartóztatása, ezúttal 73 napot töltött a börtönben, óvadék fejében szabadlábra helyezték. A hosszabb büntetést ezúttal is megúszta, egy évvel később hoztak ítéletet az ügyében. Bűnösnek vallotta magát – ez enyhítő körülmény volt – és hároméves próbaidőre bocsátották, mellette körülbelül 7.000 dollárt kellett fizetnie.

Végül Karas feketelistára került, ezzel ő lett a 33. személy ebben a bizonyos fekete könyvben. Magyarul, nem teheti be a lábát egyetlen nevadai kaszinóba sem. Nagyon szomorú vége ez Karas dicső történetének, ami sikerekben és kudarcokban sem szűkölködött. Archie egyébként más államokba jár át, hogy szenvedélyének hódoljon.

Archie a tiltás ellenére egyébként Las Vegasban maradt, ott él ma is.

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére