Menu

Kaszinó melók – Mi a pit boss feladata?

Főoldal >> Blog >> Mit is csinál egy pit boss?

A számtalan városi legenda, a könyvekben, filmekben és különböző alkotásokban bemutatott ábrázolásnak hála az embereknek már van egy kis fogalma arról, hogy mi is egy kaszinóban a pit boss, vagyis az általános menedzser feladata. Azonban a munka 80 százalékát sosem mutatják be nekünk, szóval az elképzelésünk nem áll annyira közel a valósághoz.

A mai cikkben annak járunk utána, arról fogok írni, hogy mit csinál napi rendszerességgel egy pit boss, és kik is ők pontosan.

Sokan csak annyit látnak, hogy a pit menedzserek azért vannak, hogy szemmel tartsák a játékosokat. Ez részben igaz, ez is a feladatuk, de valójában itt sokkal többről van szó. Nap mint nap egy összetett feladatot látnak el, sokszor a háttérbe húzódva végzik a dolgukat. A jó pit boss észrevétlen, így a játékosoknak sokszor fogalmuk sincs az illető jelenlétéről, vagy arról, hogy pontosan ki is ő, és mit csinál.

Adminisztratív munka

Talán el sem tudjátok képzelni, hogy egy szárazföldi kaszinó mennyi papírmunkából áll. És ez az, amiről a játékosok nem tudnak, ez is a pit boss munkakörének része. A nyeremények, veszteségek összegzése, a könyvelés egy részének kezelése, a készletek nyilvántartását mind ők tartják számon.

De ezzel még a papírmunka nem ér véget. A pit boss az, aki a kaszinókban dolgozók beosztását készíti, szabadságigényeiket elbírálja, és a műszakváltás is rajta fut keresztül. Nem hiába csak képzett szakembereket vesznek fel ebbe a pozícióba, hiszen egy műszak is már rengeteg papírmunkát igényel, és a hibázásnak nincs helye.

A csalás megakadályozása

Talán ez a legismertebb része ennek a munkának, a pit boss ugyanis azért is felelős, hogy ne történjen semmi svindli, amíg ő van a helyszínen. Ahogy Robert De Niro is mondta a Kaszinóban, Las Vegas az a hely, ahol mindenkinek figyelnie kell mindenkit. És ez nem csak a Bűn Városára igaz, hanem a világ összes kaszinójára. De pontosan mit is keresnek a pit bossok?

Megfigyelő szobaElsődlegesen a lopások elkerülése lenne a cél, vannak ugyanis, akik arra szakosodtak, hogy az illuminált állapotban levő játékosokat rövidítsék meg. Legyen az pénztárca, vagy zseton, minden alkalmat kihasználnak a tolvajok, hogy egy kis extrához jussanak. Persze, nem csak a másiktól akarnak ők lopni, hanem a kaszinótól is. És itt jönnek képbe a pit bossok, akiket jó sok filmben láttunk, hatalmas monitorok előtt ülve a teremben folyó élet minden mozzanatát árgus szemekkel figyelik.

Hiába van ugyanis a legkorszerűbb biztonsági technológia kiépítve a kaszinókban, az embert még százszázalékosan nem tudják helyettesíteni.

Aztán ott vannak még a notorius kártyaszámlálók. Ők is megnehezíthetik egy kaszinó életét, és bár a lapok számolása nem illegális, de a kaszinóknak nem áll szándékukban teret engedni ezeknek az amúgy zseniális elméknek. A pit bossokon kívül úgy próbálják meg megállítani őket, hogy maximalizálják a blackjack asztaloknál a téteket.

Panaszok kezelése

Óhatatlan, hogy egy kaszinóban nem nyer mindenki. Sőt, kevesebben vannak azok, akik boldogan távoznak, és többségben azok, akik bosszúsan, szomorúan, nincstelenül. És ez rengeteg problémát, panaszt tud szülni. Az emberek zaklatottá, mérgessé válnak, jó esetben magukat hibáztatják, rosszabb esetben pedig mindenki mást. A pit bossnak még azelőtt kell közbelépnie, hogy a helyzet eldurvulna. Ő az, akinek meg kell akadályoznia, hogy a feszültség a tető fokára hágjon. És így meg kell védenie a személyzetet, az embereit.

Ébernek kell lenni, hiszen nem minden balhé észrevehető, nem mindig az veszélyes, aki hangos. De néha ez is előfordul, főleg, ha a sok ingyen pia megtette a hatását. Ha emberünk túlságosan harsánnyá, esetleg agresszívvé válik, elsődlegesen nem kirakják a kaszinóból, mint ahogy azt sokan gondolják. Elviszik az étterembe, hagyják, hogy kicsit pihenjen, ételt kap, ami segít az alkohol felszívódásában. Majd, végső megoldásként felkérik a távozásra. Ja, mindez persze a kaszinó számlájára megy…

Akkor is nekik kell beavatkozni, ha esetleg az asztal fölött vitás helyzet alakul ki. A pit boss minden kaszinó játék szabályait ismeri elejétől a végéig, így egyfajta döntőbíróként van jelen a kényes szituációknál.

Mennyi a fizetés?

Elérkeztünk ahhoz a kérdéshez, ami mindenkit érdekel. Véleményem szerint nincsenek túlfizetve a pit bossok, ahhoz képest, hogy mennyi tudás szorult beléjük, mennyire jól kezelik a kellemetlen, olykor durva szituációkat, hogy mennyi mindent kell kézben tartaniuk… Ahhoz képest elég szerény a keresetük. Általában a pit bossok fizetését hétpecsétes titokként őrzik, de néhány elcsípett infómorzsánk azért akad.

Ezek szerint egy pit boss átlagos fizetése 50-60 ezer dollár között mozog, a kiemelkedő helyeken dolgozó kiemelkedő tudású szakemberek viszont akár közel 100.000 dolcsit is megkereshetnek.

Európában már nem ennyire rózsás a helyzet, ahogy Ázsiában sem.

Végszó

Lehet ezt csűrni-csavarni, de a lényeg a következő: Nem álom és mese és dögunalom a pit bossok élete. Rendkívül felelősségteljes meló az övék, amit nagyon sokan képtelenek lennének elvégezni, mert vagy az elméleti tudás nincs meg, vagy a rátermettség, a hideg vér, és az a konfliktuskezelő attitűd, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki sikeres pit boss legyen.

Ha esetleg ezt a pénzt nem tartjátok elégnek, akkor van lehetőség arra, hogy más formában jussatok még több pénzhez. Ehhez nem kell mást tenni, mint körülnézni a legjobb kaszinóink között, kiválasztani a legjobbat és nyerni egy kis pénzt.

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére