Menu

Kik működtetik a kaszinókat? – A munkákról bővebben

Főoldal >> Blog >> Milyen munkák vannak egy kaszinóban?

Ha ezen az oldalon jársz és olvasgatsz, akkor minden bizonnyal voltál már egy kaszinóban legalább az életed során. De megfigyelted hogyan áll össze? Kik irányítják? Kik azok az emberek, akik nélkül ez az összetett gépezet nem működhetne? Az előző cikkben azokra a felszerelésekre fókuszáltam, amik nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy egy kaszinó működni tudjon. Még fontosabb viszont, hogy kik azok az emberek, akik nélkül nincs szerencsejáték! Mai cikkemben róluk fogok mesélni nektek!

A szerencsejáték-ipar szinte mindannyiunk számára jól ismert, nagyon régre nyúlik vissza. Talán még azt is tudjuk, hogy mikor nyílt az első kaszinó Magyarországon. Van, ahol törvényes, és van, ahol tiltják. Ahol viszont engedélyezik, ott a gazdaság egyik fontos része, kiváló jövedelmet hoz és igazából mindenki csak nyer a létezésével. Vegyük például azt, hogy egy nagy kaszinó-komplexum mennyi munkahelyet biztosít az emberek számára!

Azok a helyek, amik szerencsejáték-városnak mondhatják magukat turisztikai szempontból is csak úgy vonzzák a látogatókat. Ott van máris Las Vegas, Atlantic City, Panama City, Lima vagy a Fülöp-szigetek.

És ez a nagy ipar nagy erőforrást igényel! Vannak persze kisebb kaszinók, ahol alig páran dolgoznak, de egy Ceasar’s Palace-ban vagy a Mirage-ben, a Marina Sandy Bay kaszinóban viszont több száz alkalmazott van, hogy minden igényét ki tudja elégíteni az oda látogató vendégeknek. Takarítók, biztonsági őrök, osztók, a pult mögött álló személyzet és még sorolhatnám. Sorolni is fogom, most róluk lesz szó.

Munkák egy kaszinóban

Minden munkakörön nem fogunk végigmenni, de a legizgalmasabb melókat összeszedtem, ahol az ember egész csinos kis karriert építhet fel magának. Fontos pozíciók ezek, mert nélkülük megállna az élet, bármelyik kaszinóról is legyen szó.

Az osztó

Casino DealerŐk azok, akik a blackjack, baccarat, rulett és más asztaloknál dolgoznak. Ők osztják a kártyákat, a zsetonok kifizetése, begyűjtése is az ő feladatuk, így nagy koncentrációt és tudást igénylő munka az övék. Természetesen képzés nélkül mit sem ér az egész, ez is egy szakma, amit ki kell tanulni.

A Pit Boss

Talán a legmenőbb és legjobb munka ebben az iparban. Ők azok, akik a személyzetért felelnek, általában meghatározott területeken. Ők felelnek az esetleges panaszokért, ők azok, akik ismertetik a házirendet.

A megfigyelők

Oké, kicsit rejtélyesre sikerült a megfogalmazás, de igen, ők azok, akik egy elzárt teremben rengeteg kamerát figyelve próbálják kiszűrni a csalásokat. Hiszed vagy sem, de még a mai napig is vannak olyan játékosok, akik megpróbálják a rendszert kijátszani, így az ő munkájuk is nagy felelősséget jelent. Amennyiben probléma van, úgy jelentést tesznek és segítséget kérhetnek a biztonsági személyzettől.

Biztonsági személyzet

Lawrence Fishburne - 21Gino majálisával szemben egy kaszinóban nem kevés a biztonsági személyzet. Félre a tréfát, a biztonsági őrök munkája ugyancsak létfontosságú, őrületes mennyiségű pénzmozgás van egy kaszinóban minden nap. Emellett a biztonsági őrök feladata az is, hogy ha egy játékos nem bír magával (értsd: elbódította az ingyen ital), akkor az őrök kivezetik, de ha nem tudják békésen megoldani a helyzetet, akkor „őrizetbe” is vehetik, amíg a rendőrség megérkezik. Az egyik legjobban fizetett kaszinó-meló az ő főnöküknek lenni…

Technikusok

Szintén fontos meló, egy kaszinó általában telis-tele van nyerőgépekkel, automata gépezetekkel és ismerjük Murphy törvényét: Ami el tud romlani, az el is fog romlani. Ilyenkor jönnek a technikusok és a működésképtelen nyerőgépet megjavítják. Nagy tudást igényel, tisztában kell lenni a kaszinó által használt szoftverrel, de az ő felelősségük például a szellőzőrendszer megfelelő működése, működtetése is. Általában programozókat kérnek fel erre a feladatra.

Könyvelők

KönyvelőŐrületes tapasztalattal kell rendelkeznie annak a könyvelőnek, aki egy kaszinóban vállal állást. Ő a felelős a bevételi és kiadási jelentések elkészítéséért, a kaszinó teljes pénzügyeinek a megfelelő kezeléséért. Nem könnyű feladat, annyira szerteágazó és különleges munka, ráadásul nagy a hibalehetőség is, elég egy számot rosszul leírni és máris kész a baj.

Marketing menedzser

Mint mindenhol, mint minden vállalkozásnál elengedhetetlen a jó reklám. Világszerte, minden nagy kaszinóban vannak marketingmenedzserek, akik különféle kampányokon keresztül próbálják bevonzani az embereket. Egy sikeres marketingmenedzser egy sikeres kaszinót is jelent egyben. Ő az, aki a bónuszokat, promóciókat is kitalálja, ezzel is népszerűsítve munkahelyét.

Inas

Nem szeretem ezt a szót, degradáló, de egyszerűen így hívják azokat a kaszinó-munkásokat, akik gondoskodnak az ügyfelek autóiról, tudjátok, ahogy a filmekben is láttátok már ezerszer. Nagymenő kiszáll, kulcsot odadobja az inasnak, aki leparkol a kocsival, majd a játék végeztével visszaviszi azt a bejárathoz a tulajdonosnak. Ez aztán tényleg óriási felelősség, mert néha olyan drága autókkal érkeznek a játékosok, amihez egy élet fizetése is kevés lenne.

Bartender

Kényelmes, mégis fontos munka az övék, nekik kell gondoskodniuk arról, hogy a vendégek folyamatosan el legyenek látva italokkal. Természetesen bármilyen italt el kell tudniuk készíteni, így mixer-tanfolyam nélkül esély sincs bekerülni egy ilyen helyre, mint csapos.

A fentebb leírt munkákhoz különféle készségek szükségesek, pont emiatt a munkabérek az elfoglalt pozíciótól függően eltérők lehetnek. A munkaidő és a szerződés időtartama is eltérő lehet, vannak hosszú távú szerződések és szezonálisan alkalmazhatnak egy kaszinóban.

Aki ilyen karrieren töri a fejét, ne késlekedjen, valószínűleg életre szóló élményeket szerez magának!

Remélem, hogy ma is tudtam érdekességekkel, újdonságokkal szolgálni számotokra, holnap újra találkozunk!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére