Menu

Lottónyertesként irány a börtön? – Volt már ilyen…

Főoldal >> Blog >> Valóban létezik a lottó-átok?

Lottó-átok, ez a becsületes neve. Az eddigi cikkekhez képest ez most egy viszonylag nehezebb témát fog boncolgatni, hiszen a nagy nyereménynek is lehet árnyoldala. Nem egyedi, hogy valaki nem tudja feldolgozni, hogy rengeteg pénzt nyer és rossz útra lép, valamilyen rossz szokás rabja lesz, legyen az alkohol, drog vagy a szerencsejáték maga. Ez is egy ilyen sztori lesz.

Szóval a lottó-átok. Amikor csak azért nyer valaki, hogy aztán rossz történjen vele. Ez a rossz egy elég széles skálán mozoghat: Depresszió, öngyilkosság, anyagi csőd, válás…

Mai főszereplőnk James Allen Hayes, akinek valóban megváltoztatta életét a lottó főnyeremény, csak épp nem úgy, ahogy arra gondolna bárki. Ismerjétek meg James Allen Hayest, az egykori biztonsági őrt, aki jelenleg bankrablás miatt ül börtönben. A los angelesi bíróság 33 hónap börtönre ítélte négy rendbeli rablás miatt. És hogy mi történt, hogy idáig jutott a történet? Hiszitek vagy sem, minden egy lottónyereménnyel indult.

Milliomostól bankrablóig

1998-ban James Allen Hayes megütötte a jackpotot, 19 millió dollárt nyert a kaliforniai lottón. Gondolta, ettől most megváltozik az élete. Azonban – ahogy ez sokszor előfordul a nagy nyertesekkel – a pénz őt is megváltoztatta, nem csak az életét. Ész nélkül kezdett vásárolni, a Lamborghinitől kezdve különböző házakig. Jó, rendben, ezzel még semmi gond nincs, megteheti, nem igaz?

Ami már probléma, hogy elvált a feleségétől és egy fiatalabbra cserélte. Különös, de mindkét hölgyet Stephanie-nak hívták.

Később Mr. Hayesnek krónikusan fájt a háta, amit megműtöttek és a fájdalomcsillapítók rabjává vált…

Amikor a fájdalomcsillapító már nem hatott, Hayes sokkal drasztikusabb módszerhez nyúlt: A heroinhoz. A heroinról azt tartják, hogy nagyjából egy használat után a függőjévé válhatsz, Mr. Hayes pedig nem csak egyszer próbálta, így a függőség eluralkodott rajta. Habár ő azt gondolta, hogy ezzel csak kontrollálja a fájdalmát. Tévedett.

Miután minden pénze elfogyott egy garázsban élt új feleségével és aztán jött a felismerés: Semmi más nem segíthet a helyzetén, csak a bankrablás. Állítása szerint egy dalt hallott, ezután döntött. Elkezdte ezt a nemesnek nem igazán mondható tevékenységet és bár később csak négy bank kirablásáért ítélték el, valójában több mint tíz alkalommal szegett törvényt.

James Allen Hayes

Rengeteg könyvet olvasott és filmet nézett meg a témáról, hogy minél profibb legyen. Külsejét megváltoztatta, ujjait folyékony sebtapasszal kente be, hogy ne hagyjon ujjlenyomatot, és mindig délután öt óra körül indult pénzgyűjtő körútjára, amikor a rendőrök épp váltották egymást. Fegyver sosem volt nála (hiszen, ha ezzel kapják el, az súlyosbító tényező), és ami a legfontosabb: Három perc alatt végzett.

A börtönévek

Bizonyára nem könnyű leszokni a heroinról, ha heti szinten 1000 dollárt költ rá az ember. Hayesnek viszont sikerült, szabadulása idénre várható. James Allen Hayes szeretne egy könyvet írni tapasztalatairól, de hogy ez hogy áll, azt nem tudni, egyetlen hírfoszlányt sem találtam arról, mi van vele manapság, egyáltalán kiszabadult-e már vagy…

Nem ő az egyetlen

Szóval lottó-átkot emlegettem nektek, ciki lenne, ha csak a fenti úriemberről esne szó. Volt még a történelemben jó pár személy, akinek élete negatív fordulatot vett, de olyan is, akinek hamarosan véget ért.

Abraham Shakespeare: A fiatalember 30 millió dollárt nyert a floridai lottón, de három évvel később holtan találták. Az a nő gyilkolta meg őt, aki anno felajánlotta Shakespeare számára, hogy kezeli pénzügyeit.

Deborah McDonald: Sokkal kevesebb pénzt nyert ez a hölgy, 5500 dollárt. Egy bárban gyilkolták meg ezt követően, amikor a barátaival ünnepelt.

Jeffrey Dampier: 1996-ban Illinois-ban nyert 20 millió dollárt nyert, tíz évvel később tulajdon sógornője és annak barátja ölte meg.

Doris Murray: Sajnos az ő élete is szomorú véget ért, 2007-ben 5 milliót nyert a lottón. Unokáinak szánta ezt az összeget, de saját otthonában hidegvérrel halálra késelték.

Billie Bob Harrell Jr.: Az első ember ezen a listán, akit nem meggyilkoltak, de ennek a vége sem lett happy end. 31 millió dollárt nyert a texasi lottón, nem sokkal később felesége elvált tőle, ő pedig öngyilkos lett.

Evelyn Basehore: A hölgy kétszer is nyert a lottón, aminek a valószínűsége kisebb, minthogy egy meteor által meghaljunk. Azonban nem tudott leállni a szerencsejátékkal és 15 évvel később teljesen csődbe ment.

Janite Lee: Ugyanígy járt ez az 52 esztendős dél-korai bevándorló, aki 18 millió dollárt tapsolt el nagyon hamar.

Állítólag sok lottónyertes azért kér anonimitást, hogy a lottó-átkot elkerülje. Ez Magyarországon persze furcsának tűnhet – mármint az, hogy kiállnak a nyilvánosság elé, hogy ők nyertek -, de külföldön mindennapos a győzelem felvállalása.

Páran azt gondolják, hogy mindenképp egy pénzügyi oktatást kellene adni azoknak, akik nyernek, hogy ne kapja el őket a hév. Sajnos, a kapzsi, gonosz emberek ellen ez nem véd, de abban segíthet, hogy ne verjünk a nyereményünk alá pillanatok alatt.

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére