Menu

Lóverseny – A leghíresebb zsokék a világon

Főoldal >> Blog >> A legjobb zsokék a nagyvilágból

Eddig meglehetősen elhanyagoltuk a lovit ezen az oldalon, de úgy en bloc a sportfogadással, mint kaszinótevékenységgel sem töltöttünk sok időt, de ezen ma változtatunk. A mai cikkben egy kis összefoglalót olvashattok a lóversenyről, a történelméről, és persze a legjobb, leghíresebb zsokékról a nagyvilágban.

Vágjunk is bele!

A lóverseny történelme

Egészen Kr. e. 4500-ig kell visszautaznunk az időben, amikor a törzsek először háziasították a lovakat. Munkára, háborúban és szórakozásra egyaránt használták őket, és amikor szórakozást mondok, az versenyeket jelent.

Ha egy picikét tovább haladunk, akkor kiderül, hogy az ókori Görögországban és a Római Birodalomban is nagy népszerűségnek örvendett a lóverseny. A 12. században a kereszteslovagok arab lovakkal tértek vissza, később ezeket keresztezték más angol fajtákkal a minél jobb állóképességű és gyorsabb lovak miatt. Hivatalosan a lóverseny a 18. század elején vált profi sporttá. 1750-ben létrehozták a Jockey Clubot, ahol a leghíresebb zsokék versenyezhettek egymás ellen.

A 18. században a britek az új világba is vitték magukkal a lovakat, és a szenvedélyüket, így hamarosan gombamód szaporodni kezdtek a lovik. A polgárháború után még gyorsabb ütemben fejlődött a sportág, 1890-ben már 314 lóversenypálya volt az Egyesült Államokban. 1894-ben itt is összetömörültek a legjobb zsokék, alapítói közé a legnagyobb pályatulajdonosok tartoztak.

A 20. században virágkorát élte a lovi, mindenhol népszerűnek számított, de az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban különösen szerették az emberekk. 1989-ben több mint 50 millió résztvevője volt a versenyeknek, 9 milliárd dollárban fogadtak a pacikra.

Most pedig jöjjön az az 5 ember, akik kiemelkedő teljesítményüknek köszönhetően felfértek a Top 5-ös listánkra.

1. Laffit Pincay Jr.

1946-ban Panamában született és ott is kezdte meg profi zsokéként a pályafutását. A híres tenyésztő, Fred Hooper vette őt a szárnyai alá és az Egyesült Államokba utaztak, ahol megmutathatta tudását az ottani közönségnek.

40 év versenyzés után, 2003-ban vonult nyugdíjba. Pályafutása alatt szinte minden nagyobb versenyt megnyert, köztük a Hollywood Gold Cupot, a Kentucky Derbyt és a Belmont Stakest is. Természetesen a Hall of Fame tagja (1975 óta), szobrát a Santa Anita Parkban állították ki.

2004-ben jelentették be a Laffit Pincay Jr. díjat, amelyet a Gold Cupon osztanak ki minden évben. Laffit Pincay Jr.-ról készítettek egy dokumentumfilmet, melyben Kevin Costner is szerepet vállalt, ezzel is népszerűsítve a sportágat.

2. Bill Shoemaker

Bill ShoemakerA Texasban született világhíres zsoké élete sokkal nehezebben indult, mint a listán bárkié. Alig 1 kg-mal született 1931-ben és a legtöbben azt mondták, hogy az éjszakát sem éli túl a gyermek. Egy cipősdobozba tették a kandalló mellé, és csodák csodájára életben maradt, azonban a fejlődése nem volt zökkenőmentes, mindössze 1,49 méter magasra nőtt, és alig érte el a 40 kg-ot.

Tinédzserként kezdett versenyezni, 1949-ben, és micsoda karriert futott be…

Többször nyerte meg a Hollywood Gold Cupot, a Santa Anita Derbyt, a Del Mart, majd 1990-ben visszavonult. Maradt a lovak mellett nyugdíjaskorában is, de egy autóbaleset miatt nyaktól lefelé megbénult. Így is gyönyörű kort ért el – tekintve, hogy milyen viszontagságokkal kezdett -, 2003-ban 72 évesen ment el.

3. Lester Piggott

Egy másik legenda, aki az Egyesült Királyságban látta meg a napvilágot. Magas fickóként emlegették, pedig „csak” 173 cm volt, de ez zsoké-körökben már nagyon magasnak számított. 1935-ben született, lovas-családban, és folytatta a hagyományokat. 60 évesen vonult vissza, elképesztően hosszú sportpályafutás állt mögötte. Több mint 100 győzelmet aratott egyetlen szezonban.

18 évesen szerezte első győzelmét az Epsom Derbin, de nem ez volt az utolsó, összesen kilencszer diadalmaskodott. Emellett számos győzelmet aratott az Ascot Gold Cupon, a July Cupon, de a St. Leger Stakes-en és az ír, valamint a német derbyn is nyerni tudott. 1999-ben őt választotta a Racing Post a 20. század második legjobb zsokéjának.

4. Jerry D. Bailey

1957-ben, Texasban született és 1974-ben szállt nyeregbe, szinte azonnal megnyerte az új-mexikóban megrendezett Sunland Park versenyt. Ettől kezdve számos sikert aratott, hazai pályán az összes jelentősebb és klasszikus versenyt megnyerte, a Dubai World Cupot négyszer, de őt „intették le” először a The Wales Prince’s Stakes-en is.

Érdekesség, hogy Jerry Bailey-nek köszönhetik a zsokék, hogy különböző márkákat reklámozhatnak. 1995-ben választották be a Hírességek Csarnokába.

5. Russell Baze

Russell BazeRussell Baze az a versenyző, akire a lovik rajongói mindig emlékezni fognak, mert 2006-ban nagyobb győzelmi pontszámot aratott, mint Laffit Pincay Jr. Több mint 10.000 győzelmet ért el karrierje során, de a legjobb, hogy még mindig aktív! Pályafutása 16 évesen kezdődött, amikor a washingtoni Walla Walla Yakima pályán elindult és itt aratta első győzelmét.

Több rangos díjat nyert, 1994-ben Eclipse díjjal tüntették ki.

1999-ben már a Hírességek Csarnokának tagja volt, 2002-bebn pedig elnyerte a George Woolf Memorial Jockey díjat is. Még 2010-ben is megnyert egy versenyt, amivel megmutatta, hogy még mindig a legjobbak között van.

Remélem, hogy sokan vagytok, akik érdeklődtök a lóversenyek iránt, és tudtam valami újat mondani a leghíresebb zsokékról. A jövőben talán még lesznek hasonló cikkek, hiszen a lóverseny hosszú-hosszú ideje képezi a szerencsejáték nagy tortájának egy szeletét. Holnap találkozunk!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére