Menu

Mentalisták és a póker – Igaz vagy csak egy buta mese?

Főoldal >> Blog >> Segíthetnek a mentalisták?

Szerintem nincs olyan ember a világon, aki még ne gondolkozott el egy pókerparty közben, hogy milyen jó is lenne tudni, mi lesz a következő lap. Mindenkinek átfutott már ez a gondolat a fejében…

De lehetséges? Van erre mód? A mai cikkünkben ennek megyünk utána, hogy az ún. mentalisták képesek-e megjósolni egy party kimenetelét? Képesek-e arra, hogy extra pénzt szerezzenek a tehetségüknek köszönhetően? Vágjunk is bele, tartsatok velünk!

Egy kis bevezető

Mielőtt belevágnánk a mai témába, pár dolgot hadd jegyezzek meg: Továbbra is játssz felelősségteljesen! Nagyon könnyű belecsúszni egy rossz szériába, ha az ember nem tud megálljt parancsolni saját magának, onnan pedig elképesztően rövid út vezet a dolgok legaljáig! Másodsorban nem azt állítom, hogy Patrick Jane-féle tudásra és képességekre kell szert tenni ahhoz, hogy előrébb léphess a pókerben. Mindössze úgy gondolom, hogy ez egy érdekes téma, ami talán benneteket is érdekelhet. Az pedig már a ti döntésetek, hogy ezt elhiszitek vagy sem. Hogy kipróbáljátok vagy sem.

Most, hogy ezen túl vagyunk, ténylegesen belevághatunk mai témánkba!

Mi az a mentalizmus?

A világon nagyon sok ember állítja azt magáról, hogy adottsággal született. Hogy kapott egy ajándékot. Legyen szó gondolatolvasásról, arról, hogy tudnak a halottakkal beszélni vagy épp látják a jövőt, a skála nagyon széles. De ez (mai állás szerint) sosem bizonyított, én pedig bár szeretnék hinni ezekben a dolgokban, megmaradtam szkeptikusnak.

Mi valójában a mentalizmus? A mentalizmus egy olyan előadóművészeti ág, ahol annak gyakorlói az eszüket, megfigyelőképességüket és memóriájukat használják fel arra, hogy valamilyen jelenséget teremtsenek meg. Azok az emberek, akik mentalistának vallják magukat magas IQ-val, kiemelkedő memóriával és hihetetlen manipulációs képességekkel vannak megáldva. A leghíresebb mentalista a TV-ben talán Patrick Jane, akit Simon Baker alakított a Mentalista című sorozatban. Nem láttad? Akkor van egy kötelező programod, ugyanis a sorozat (többé-kevésbé) zseniális. Röviden összefoglalva: Patrick Jane, az egykori TV-s sztár mentalista a Kaliforniai Nyomozó Irodánál helyezkedik el, mint tanácsadó. Képességeit használja fel, hogy gyilkosokat kapjon el. De a célja az, hogy elkapja azt az embert, aki megölte a családját. Többet nem árulok el, ha jól emlékszem, én háromszor néztem végig és mindig meg tudott lepni, mindig tudtam élvezni Patrick Jane megoldásait. Nagyon kreatív és okos sorozat volt.

Hoztam is nektek egy jelenetet, amelyben Patrick pókerezni kezd. Érdemes megnézni (A videó angol nyelvű, de van hozzá magyar felirat).

Valóban működik?

Texas Hold'EmRengeteg szerencsejátékos hiszi, hogy játékuk fejleszthető egy mentalista segítségével. Rengeteg online anyag is elérhető a neten, leginkább persze angol nyelvű doksik és oldalak, de akit érdekel a téma, könnyen talál magának olvasnivalót a témakörben.

Szóval, a videó alapján valóban van lehetőség arra, hogy az árulkodó jelek, a testbeszéd alapján kiderítsük, ellenfelünk blöfföl-e vagy sem. De arra már kevés esély mutatkozik, hogy akár egy mentalista meg tudja jósolni, hogy pl. mi jön a riveren…

Más játékosok inkább a rengeteg munkában, a profi edzőben hisznek, míg vannak, akik itt is bevetik a kártyaszámolást, amely a blackjacknél már bevált trükknek számít.

Bármelyik út mellett is döntesz (mentalista vs profi edző), jól gondold meg, mert egyik sem olcsó mulatság és az eredmény nem biztos, hogy olyan lesz, mint amilyenre vágytál.

Végszó

Az, hogy én mit gondolok egy dolog. Az sokkal fontosabb, hogy te mit gondolsz erről. Elhiszed, hogy egy mentalista segítségedre lehet? Hiszel a természetfeletti erejében? Sokan ugyanis így „árulják” magukat. Vagy földhözragadtabb emberként a munkában és az edzésben hiszel? Bármelyikről is legyen szó, ez a te utad, neked kell tudnod, mi az, ami segít fejleszteni a játékod. Én annyit tudok mondani ezzel kapcsolatban, hogy a póker ugyanúgy szerencsejáték. Kell hozzá tudás, kell hozzá ész, kell hozzá rengeteg gyakorlás, de a lényeg ugyanaz: A póker bizony szerencsejáték. Ez pedig azt jelenti, hogy a legnagyobb tudással rendelkező játékos is bukhat.

Remélem, a mai cikk is elnyerte a tetszésetek, én pedig hamarosan egy újabb cikkel jelentkezem!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére