Menu

Mit lehet és mit nem a pókerasztalnál? – I. rész

Főoldal >> Blog >> Etikett a pókerasztal mellett

Ismét jelentkezem. Noha nem sikerült a tervem, de most már valóban igyekezni fogok. Ígérni viszont nem ígérek, láthatóan béna vagyok benne. A mai cikkben elhagyjuk az online póker világát egy kicsit, és a kaszinók felé indulunk, régivágású pókerről lesz szó. Arról, hogy mit lehet és mit nem. Mik azok a dolgok, amik talán nem ütköznek szabályokba, mégsem illik megtenni.

1.: Angle shooting

Angle Shooting

Az angolban az angle shooting egyfajta gyűjtőnév, sok formája létezik. Angle shooting az, ha egy rutintalan játékos ügyetlenül nézi meg a lapjait, és lesed az alkalmat, hogy te is ráláss.

Ha szigorúan nézzük, nem követsz el csalást, de amennyiben lebuksz, az asztalnál elveszíted a reputációd a többiek felé. Vannak még ezen kívül olyan apró mozdulatok, amiket kifejezetten nem csípnek a rutinos játékosok.

Többek között utálják, ha direkt elrejted a stacked egy részét, hogy megtéveszd az ellenfeleidet. Továbbá nem csípik, ha te jössz, és látványosan számolni kezded a zsetonjaid, vagy fals mozdulattal elindítod a teljes stacket középre, hogy figyeld az ellenfeled reakcióját.

Röviden: Vannak a pókerben olyan eszközök, amivel a másikat becsaphatod, a fentiek viszont nem tartoznak ezek közé. Óvakodj tőle, mielőtt pária leszel a közösségben, ahova jársz.

2.: Slow rolling

Ismét egy angol kifejezés. A slow roll a pókerben az egyik legnagyobb bűn, amit elkövethetsz. Ennek is több fajtája van, mindegyikre hozok egy példát. Tegyük fel, hogy verhetetlen kezed van, jön a showdown, az ellenfeled megmutatja a lapjait, és tudod, hogy nyertél. Ő viszont még nem. Jó nagy szünetet tartasz, mielőtt megmutatod a saját kezed, ezzel pedig reményt keltesz a másikban. Etikátlan, és ugyanazt érheted el vele, mint az angle shootinggal. Azt, hogy a jövőben nem fognak tisztelni. A másik fajtája az, amikor hangosan kicsinyled le az ellenfeled kezét, megjegyzéseket teszel vagy kineveted, mielőtt mutatsz. Láthatsz a profik között is slow rollt, de nagyon ritkán, mivel ők is tudják, mi történik velük, ha ezt meglépik.

3.: Ne húzd az időt!

Ez leginkább online versenyeken fordul elő, néha azonban a kaszinókban is találkozunk a jelenséggel. A játékos, aki mindent megrág. Néha szimplán tényleg csak ennyire sok időbe telik gondolkozni, és félre ne értesetek, igen, vannak helyzetek, amikor szükség van az időre, mert nagy a pot, mert nehéz szituációban vagy. De amikor minden kör egy percen át tart… Hát az valami nagyon bosszantó.

Néhányan – nem is értem, miért – már a flop után törik a fejüket, amikor még gyakorlatilag semmi sem történt. A baráti társaságban, amikor már elfogy pár ital, sokszor kell rászólni a többiekre, hogy ők jönnek. Ilyenkor még fel kell venniük a ritmust, mert persze tök mással foglalkoztak. Lassítja a játékot, kevesebbet játszhatsz, ami által kevesebb pénzt is nyersz. És persze a többieket is felidegesíted.

4.: Ne kérd rá az órát mindenkire

Az előző pontból következik. A „call the clock” kifejezés az időhúzás ellen lett kitalálva, amennyiben egy játékos túl sokáig ül a döntésein, a szervezőktől vagy az osztótól lehet kérni, hogy „számoljon rá”. Ha nem tud dönteni megadott időn belül, akkor a lapja dobottnak minősül.

Ez hasznos fegyver tényleg az időhúzás ellen, de ha türelmetlen vagy, és mindenkire órát kérsz, az a visszájára sül el. Lehet, hogy te pörögsz, gyors játékos vagy, esetleg vesztésre állsz, és emiatt szeretnél haladni, nyerni stb. Nem egy főbűn, de inkorrekt, és tiszteletlenség a másikkal szemben, amennyiben nem hagyod, hogy normálisan átgondolja, mit lépjen.

5.: Ne szólj szám…

Általában akkor fordul elő, amikor rutintalanabb játékosokkal kerülünk egy asztalhoz. Sokan nem tudják kivárni a sorukat, és előre elárulják, hogy mit fognak cselekedni. Ezzel pedig további információkkal szolgálnak a többieknek, ami elsülhet balul is, akár az egész partyt elronthatják. Általában ezek nem direkt történnek, szimplán véletlenül, figyelmetlenségből. Illetve nem mindenki ismeri ezt az íratlan szabályt. Most már ismeritek. Csak akkor beszéljetek, ha ti jöttök.

6.: Figyeld a játékot

Az előzőekben már szóba került néhány példa ezzel kapcsolatban. Azzal, hogy nem figyelsz, lassítod a játékot, soron kívül cselekedhetsz, és nem utolsó sorban, saját magad nyerési esélyeit szabotálod. Ha mindig rád kell szólni, hogy tedd be a vakot, a többiek türelme is el fog fogyni. Ha pedig nem nézed, ki hogyan játszik, nem ismered ki őket. Persze, ha a hétvégén egy kerti partyn ültök le egyet játszani, ott talán belefér. A kaszinóban, ahol komoly pénzek cserélnek gazdát… Ott nem.

7.: Hagyd a többieket játszani

Hagyd játszani a többieket

Nagyon idegesítő, amikor a körülötted ülők beszélnek, igaz? Nem tudsz rendesen figyelni, másfelé koncentrálsz, jönnek a tudósok, akik megmondják, mit kéne cselekedni, mennyivel emelj, dobd el, tartsd, ne gondolkozz annyit. És még vagy ezer dolgot. Nem csak azzal vonod el a másik figyelmét, ha neki beszélsz. Hanem azzal is, ha egy olyan játékossal osztasz meg infókat, aki már nincs játékban. Akár véletlenül is mondhatsz valamit, ami hátráltatja a másikat.

Ha beszélgetni szeretnél, menj kocsmába, de ne ülj le pókerezni.

Egyelőre ennyi, hamarosan még hozunk pár szabályt nektek, amit jó, ha megfogadtok.

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére