Menu

Napjaink legnagyobb szerencsejáték bukásai

Főoldal >> Blog >> Szerencsejátékos történetek, amiket talán még nem hallottál

Ha rákeresel az interneten a történelem legnagyobb szerencsejáték bukásaira, ugyanazokat a régi történeteket találod. A snookerlegenda Jimmy White-ról, a nagyot játszó Terry Watanabe-ról és számos médiamogulról, akik több pénzt vertek el a kaszinókban, mint amennyit bármelyikünk egy életen át keresni fog. Ezek azonban nem voltak rendhagyó, vagy éppen veszélyes bukások, ha lehet így fogalmazni. Sokszor még a játékos vagyonát sem veszélyeztették. Az ausztrál médiamágnás Kerry Packer arról ismert, hogy több tízmilliót nyert és veszített egyaránt az asztali játékokon, de a vagyona az élete vége felé még mindig milliárdos nagyságrendű volt. Éppen ezért úgy gondoltuk, bemutatunk néhány nagy bukásról szóló történetet, amiről talán még nem hallottál.

Következzen most 3 név, és 3 történet, melyek talán a leggyorsabb és legbutább bukásokról szólnak. Lehet, hogy ezek nem a legnagyobb összegek, melyet emberek elbuktak, de mindenképp tanulságul szolgálnak mindenki számára, akik közelebbi ismeretségbe kerülnek a kaszinók világával, illetve a szerencsejátékkal:

• Charles Barkley (14 millió font)

• Michael Vick (minden vagyonát elbukta)

• Wayne Rooney (500 000 font)

És most nézzük a történeteket egyenként…

Charles „Semmi gond” Barkley

Charles

A tizenegyszeres NBA All-Star és 1993-as MVP, Charles Barkley arról is ismert, hogy sajnos szerencsejáték problémái vannak. Power Forwardként rendkívül sikeres karriert futott be, ő az egyike annak a 14 játékosnak az NBA történetében, akinek több mezét is visszavonultatták. Ragyogó karriert futott be, viszont a 16 évnyi, NBA-ben töltött pályafutása alatt megkeresett millióit, nagyjából teljes egészében elveszítette.

A Philadelphia legendájának komoly szerencsejáték-függősége volt. Ő azonban nem tekintette ezt problémának. Az ESPN-nek adott interjújában elismerte, hogy körülbelül 10 millió dollárt (jelenleg körülbelül 3 milliárd forint) veszített szerencsejátékon. Azt is bevallotta, hogy 2,5 millió dollárt veszített egyetlen blackjack asztalnál, sőt valaki még azt is állítja, hogy látta, amint az NBA-legenda 60 000 dollárt tett fel egyetlen rulettpörgetésre a Houston Rocketsnél töltött ideje alatt. Saját bevallása szerint viszont, mivel megengedhette magának, úgy gondolta, hogy ez nem probléma.

2008-ban azonban egy kaszinó feljelentést tett ellene, mert nem fizette ki 400 000 dolláros szerencsejáték-tartozását. Miután visszafizette a pénzt, kijelentette, hogy a következő néhány évben egy kicsit szünetelteti a szerencsejátékot. Amikor 2015-ben ismét beszélt szerencsejátékos szokásairól, azt nyilatkozta, hogy a Vegasban elszenvedett veszteségei végül elérték a 20 millió dollár körüli összeget. Mostanra azonban – saját bevallása szerint – már képes kontrollálni a problémáját, és mértékkel játszik. Bár továbbra is több pénzt veszít, mint amennyit bármelyikünk keres egy év alatt, egyensúlyba tudja tartani a költségvetését.

Michael Vick – Aki mindent bukott

Michael Vick története az egész Egyesült Államokban ismert. A világ más részein azonban nem annyira népszerű. Ő egy volt NFL-játékos, aki illegális szerencsejáték miatt nem csak hatalmas pénzösszeget, hanem a szabadságát és a hírnevét is elvesztette, és sajnos ő a „legnagyobb szerencsejáték bukás” cím „büszke” tulajdonosa is.

Az Atlanta Falcons irányítója hatalmas bajba került, amikor kutyaviadalok finanszírozásával és szervezésével gyanusították meg. Bűnösnek vallotta magát a vádakban, miszerint ő finanszírozta a viadalok szerencsejátékos oldalát, és jelentős részt vállalt a küzdelmek szervezésében is. Az NFL-ből szinte azonnal, fizetés nélkül kizárták, miután beismerte a bűnösségét. Ráadásul a Falcons is beperelte, követelve, hogy fizesse vissza az aláírási bónuszának nagy részét. A bíróság végül úgy döntött, hogy 19,97 millió dollárral (valamivel több mint 5,9 milliárd forint) tartozik a csapatnak, amit sikerült is kifizetnie.

2008-ban, még a börtönben, Vick csődöt jelentett, mondván, hogy 10 és 50 millió dollár közötti adósságai vannak. Szabadulása után mindent megtett azért, hogy mindenkinek visszafizesse tartozását. 2017 novemberében az ESPN arról számolt be, hogy az egykori NFL-sztárnak sikerült 17,4 millió dollárt, vagyis adósságainak 99,9%-át visszafizetnie a különböző hitelezőknek. A visszavonult futballsztár jelenleg a Fox Sports stúdióelemzőjeként dolgozik.

Wayne „Ne szólj az asszonynak” Rooney

Rooney

A Manchester United és az Everton szupersztárja, Wayne Rooney, jól ismert, rutinos szerencsejátékos, akinek ennek ellenére egy alkalommal sikerült nagy bajba kerülnie a a manchesteri 235 Casino nevű helyen. A beszámolók szerint a focista éjfél körül érkezett a kaszinóba, és mindössze két óra alatt 500 ezer fontot sikerült elpazarolnia. Ezzel a „nagyszerű” eredménnyel, úgy gondoljuk helyet érdemel a listánkon.

Rooney-nak mindössze két játékkal – blackjack és rulett – sikerült ennyi pénzt veszítenie. A Mirror által idézett névtelen szemtanúk szerint „sokat játszott a pirosra, amikor rulettezett – ami egyébként nem tűnt rossz ötletnek -, és hosszú távú fogadásokat tett a „szóló” számokra. Folyton veszített, de ez csak arra ösztönözte, hogy még többet játszon és még jobban emelje a tétet”. Csak a rend kedvéért: Wayne Rooney jelenleg a Derby County edzője.

A különböző újságok azt sugallták cikkeikben, hogy felesége, Coleen biztos dühös lesz, amint megtudja, mi több, a történet kipattanása utáni napon a Daily Star arról számolt be, hogy akár meg is vétózhatja Rooney esetleges Kínába való átigazolását, hogy jobban szemmel tarthassa őt. Mint azt valószínűleg a legtöbben tudják, a pletykált kínai átigazolás valójában sosem történt meg, de egyelőre nem tudni, hogy a feleség volt-e az oka ennek.

Rooney legnagyobb hibája mégis az volt, hogy bevallotta, általában akkor szokott játszani, amikor felesége nincs otthon és unatkozik. Ez a félmilliós vesztes szériája is akkor jött, amikor a nő a gyerekeikkel nyaralt. Nyilvánvaló tehát, hogy Coleen nem hagyhatja magára túl sokáig a legendás focistát.

Mindezek végén szeretnénk megint rámutatni, hogy a szerencsejáték kétélű kés lehet, egyszerre hozhatja és természetesen viheti is a pénzt. Az igazság az, hogy az utóbbi időben egyre többen térnek át az online szerencsejáték oldalakra, ezért nem minden történet – legyen szó akár nyereményről vagy óriási bukásról – lát napvilágot, hiszen ha otthonról játszol, nem lesz senki rajtad kívül, aki elmesélje a történetedet. Ennek ellenére biztosak lehetünk abban, hogy megfelelő kontroll nélkül a szerencsejáték még mindig veszélyes tud lenni, és ezért mindig okosan kell csinálni.

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére