Menu

Pókerezz és építs bankrollt ingyen! – A Freerollokról bővebben

Főoldal >> Blog >> Mi is az a freeroll?

Vannak, akik szerint az online póker egy nagyon költséges sport. Vagy hobbi. Vagy munka. Igen, ha nagyot akarsz szakítani, ahhoz megfelelő kezdőtőke kell, és vannak bizonyos szabályok (bankroll menedzsment), amit be kell tartani, különben nagyon hamar lenullázhatod magad. A legtöbben emiatt egy valag pénzt a pókerkarrierjükbe fektetnek, hogy minél hamarabb a nagytétes asztaloknál ülhessenek. De a póker nem sprint, hanem maraton is lehet. Sőt, akkor az igazi, ha maratonként tekintesz erre a játékra.

A mai napon az ingyenes pókerversenyekkel fogunk foglalkozni, ezek a freerollok. Hogy mi is ez? Már nagyjából elárultam, olyan versenyek ezek, ahol nem kell befizetni, mégis nyerhetünk. Szinte minden online póker oldal foglalkozik különféle freerollokkal, a mai cikkben ezt bontjuk ki.

Valódi nyereményért kockázat nélkül

Online PókerEz egy nagyon jó összefoglaló kifejezés a freerollokra. Anélkül nyerhetünk pénzt (hogy mennyit, az a freeroll struktúrájától függ), hogy bármit is kellene a saját vagyonunkból kockáztatni. Ez elsősorban azoknak a játékosoknak kedvez, akik most kezdték pókeres pályafutásukat, és nem szeretnének egyből saját pénzt költeni, előbb inkább megízlelnék, milyen is az online póker élesben.

Ha egy-egy freerollon pedig sikerül fizetős helyen végezni, az az összeg valódi, semmi játékpénz, így már fejest lehet ugrani a fizetős versenyek vagy a cashgame világába is.

Hogy mekkora érték lapul egy versenyben azt nagyon könnyű kiszámolni. Nézzük meg a nyereményalapot, osszuk el az indulók számával és máris megkapjuk az összeget, amilyen értéket ez a verseny képvisel.

Ha pedig az ingyenpénzt elbukjuk, na bumm… Akkor mi van? Mi lényegében nem veszítettünk semmit, ez mindig is potyapénz volt. Persze, ez rossz hozzáállás, csak a legrosszabb esetet mondtam el.

A pénz mellett nem árt megjegyezni, hogy a kezdőknek ez remek terep a gyakorlásra, hogy csiszolják a tanultakat. Persze, hozzá kell tenni, hogy ezeknél az asztaloknál rengeteg, rengeteg… Hogy is fogalmazzak… Nem túl feszes játékos ül. Magyarán, bármilyen ostoba lappal képesek all in menni, sokszor le is fognak húzni, hiába vannak sokkal jobb lapjaid. A lényeg, hogy a hidegvéred ne veszítsd el, freerollokon rengeteg olyan játékossal fogsz találkozni, akit aztán meg tudnál fojtani egy kiskanál vízben. Később kifejtem, hogy érdemes a freerolloknak nekimenni.

A freerollok típusai

Király párLássuk, hogy milyen fajta freerollokkal találkozhatunk a különböző online kaszinóknál! Megkülönböztetünk ugyanis többet is, hogy minél teljesebb legyen a játékélmény és minél szélesebb körben bevonzzák a játékosokat. Ez ugyanis nem csak a játékosoknak, de a kaszinónak is jó biznisz. Lényegében minél színvonalasabb egy freeroll, annál nagyobb reklámot lehet vele csinálni.

Freeroll új játékosok számára

Ez az egyik legegyszerűbb, nagyon sok kaszinó él is a lehetőséggel. Azok a játékosok vehetnek részt, akik újonnan regisztráltak az adott oldalra. Nagyon kevés olyan játékos van, aki nem él ezzel a lehetőséggel, legyen rutinos nagykutya vagy tapasztalatlan újonc.

Szatellitek

Ez a fajta freeroll, amin nem lehet közvetlenül pénzt nyerni. Ezek ugyanis olyan versenyek, ahol a beszálló ugyanúgy ingyenes, de a nyeremény egy meghívó egy másik tornára. Ott viszont már fizetnek bőséggel. Ez is nagyon népszerű, hiszen olyan nagy nyereményalappal rendelkező tornákra lehet bejutni vele, ahova súlyos pénzeken vehető meg a beszálló.

Rake freeroll

Erre száz százalékosan meg azt nem lehet mondani, hogy ingyenes lenne, hiszen, ha egy rake freerollra kapsz meghívót, az azt jelenti, hogy valamennyi cashgame már van a kezedben.

Sit & Go freeroll

Ez is nagyon népszerű némely oldalon, a játékosok azért kedvelik, mert sokkal kevesebb idő alatt eldől, hogy ki a nyertes. Mindössze kilenc résztvevő, egy átlagos party körülbelül fél óráig tart.

Hátrányok

Az előnyöket nagyjából már felsoroltuk, de nézzük, milyen hátrányai lehetnek egy freeroll versenynek! Először is, rengeteg bátor/felelőtlen/buta játékos van, aki egyáltalán nem feszes játékot produkál. Ennek megvan az előnye is, de velem is előfordult már, hogy egy teljesen indokolatlan párral benyögte az all int, és hiába volt sokkal jobb lapom, bemákolta. Ilyen a póker.

Azonban ezekből rengeteg van és csak lassan morzsolódnak le. A következő hátrány, hogy egy freeroll alkalomadtán hosszú órákig is eltarthat, ez pedig akár hiszed, akár nem, nem segíti a pókertudásod fejlesztését.

Főleg, miután beülsz egy pénzes versenyre – vagy sit & go-ra, cashgame-re – és megtapasztalod, hogy játszanak az ügyesebbek. Félrevezető, hogy egy freerollon milyen alakokkal tudsz találkozni.

Milyen a jó játék?

Biztos technika nincs. A pókerben amúgy sincs, nem hiába hívják szerencsejátéknak, de azért vannak olyan tippek, amikkel élhetünk, ha freeroll versenyre készülünk. Az elején, amikor a vakok még kicsik nem érdemes hazardírozni. Tényleg csak a legjobb lapokkal menjünk bele egy-egy partyba, főleg a már korábban említettek miatt: Ha blöffölünk, vagy közepes lapunk van, mindig lesz valaki, aki megadja az emelésünk.

Később, amikor már a vakok növekednek, és lemorzsolódtak a bátrabbak, akkor lehet nekikezdeni a rablásnak. Veszélyes terep ez is, de szükséges, ha a végső szakaszt megfelelő pozícióból akarjuk indítani.

Akkor már közel a célegyenes, és igazából itt lehet az alapokat, a tudásunkat a leginkább fejleszteni, mert ekkor már csak olyan játékosok vannak bent (a legtöbbször), akik valóban értenek ehhez a játékhoz.

A póker azoknak a sportja, akik képesek hosszú ideig tanulni, elviselni az esetleges pofonokat (valószínűleg sok lesz belőle), mégis maradnak, nem vesztik el a higgadtságukat. És a végén nyernek. Erről ismerszik meg a jó pókerjátékos. Ehhez pedig a freerollok remek alapot biztosítanak befektetés nélkül is.

Remélem, hogy fel tudtam kelteni az érdeklődésetek, hamarosan ismét találkozunk!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére