Menu

Szerencsehozó állatok: Kikben bízhatunk játék közben? – II. rész

Főoldal >> Blog >> Béka, katica, ló – És minden, mi jó – II. rész

A tegnapi napon már belekezdtünk a szerencsét hozó, a balszerencsét pedig elűző állatok összegyűjtésébe, ma pedig jön a folytatás, ami tartogat egy kis extrát is, hiszen nem csak hagyományos értelemben vett állatokról lesz szó. De erről majd később. Négyen vannak még a tarsolyban, velük kezdem.

7.: Ló

A lovak szerelmesei bizonyára egyetértenek azzal az állítással, hogy ez a gyönyörű állat a szabadság, az erő szimbóluma. Számos görög mitológiai történetben megjelennek, elég megemlíteni Pégaszoszt (nem, nem Pegazus…), aki számos kalandnak volt részese az elbeszélések szerint. A Disney rajzfilmjében Herkules hű segítője volt Filoktétész és Megara mellett, míg a legenda szerint ő Pószeidon és Medusza gyermeke, aki anyja nyakából ugrott elő, amikor lefejezték. Az Olimposzon lakott és az istenek segítője volt.

Nem is csoda, ha egyre inkább elterjedt, hogy a lovak vonzzák a jó szerencsét. Sokan egy kis patkót hordanak maguknál, mások pedig a bejárati ajtó fölé függesztik fel, hogy a balszerencsét távol tartsa.

És hogy még honnan eredhet a sztori, miszerint a patkó megvéd bennünket a bajtól? A vidéki népek gondolták azt, ha a tűzből kivett, szögekkel az állat lábába tett tárgy nem okoz fájdalmat a lónak, ezután pedig megvédi az állatot a nehéz, rögös földtől, akkor az embereket is megvédi…

8.: Disznó

Különösen Kínában örvend nagy népszerűségnek, 2019-ben a kínai horoszkóp szerint a disznó évét írtuk. Nem csak a kínaiak, de itthon is nagy becsben tartják ebből a szempontból az állatot. A szüleim például mindig azt mondták, újév napján nem lehet csirkét enni, mert elkaparja a szerencsét, míg a disznó az orrával előtúrja azt.

Az sem véletlen, hogy a perselyek a legtöbbször disznó formájúak, egész Európában (főleg az északi népek) az a szóbeszéd, hogy a malac segítségével gazdagságra tehetünk szert.

Nem mellesleg a kis duci állatok már eleve a gazdagságot szimbolizálták, mióta világ a világ.

9.: Tigris

Caj Sen és a tigrisSzintén a kínaiak tulajdonítanak neki különleges képességeket, a tigris a kínai horoszkópban is szerepet kap, szerencsehozó képességei mellett a bátorság egyik szimbóluma. Sokan Caj Sennel, a jólét kínai istenével kötik össze, nem véletlenül. Caj Sent sokszor ábrázolták tigrisen ülve, ahogy az a képen is látható, de épp most futottam bele egy olyan fotóba, ahol az istenség kevésbé morcos, és mosolyogva áll egy malac mellett. Logikus mindkét ábrázolás, azt hiszem…

Caj Sen a taoisták és a kínai népi folklór megbecsült alakja, de Kína nagy, így a különböző területeken más-más tulajdonsággal ruházták fel. Van olyan terület Kínán belül, ahol ő a szerencsejáték istene… Ez is logikus, nem?

10.: Katicabogár

A méltán híres katicával zárom ezt a tízes listát, nem csak nálunk népszerű és híres, hanem az egész világon. Minden kultúrában különleges jelentése van, de a szerencsehozó képessége konstans. A legenda szerint, amennyiben egy katicabogár rád száll, akkor mozdulatlannak kell maradni, és közben megszámolni a pöttyöket az állaton. A pöttyök száma a szerencsés hónapokat jelenti. Egy másik legenda viszont azt mondja, a pöttyök megszámlálása előtt kívánni kell valamit, és a katicán levő kis foltok száma azt mutatja meg, hogy hány hónapnyira vagyunk a kívánságunk beteljesülésétől.

Nyilván a népek tiltják, hogy a rád szálló bogarat bántsd, ez esetben rossz energiákat szabadítasz fel, és balszerencse fog érni.

Ennyi lett volna a listánk arról a tíz állatról, akikben a leginkább bízhatunk, ha pókerre, blackjackre vagy rulettre adjuk a fejünket. De ígértem egy kis extrát, így hát jöjjön még három állat, akik… Hát, akik nem léteznek.

Mitikus állatok

Egyszarvú

Végül is, Pégaszoszt is simán a lovak közé tettem, pedig neki szárnyai voltak. Az egyszarvúnak meg szarva… Na, mindegy, a lényeg, hogy egyszarvú nem létezik, de hatalmas népszerűségnek örvend a mai napig, különösen a gyermekek körében. De nem csak az ő körükben, az unikornis Skócia nemzeti állata. A skótok úgy gondolják, hogy ő a hűség és az irgalom szimbóluma. Sokan egyébiránt a mai napig úgy gondolják, hogy egyszarvúak igenis léteztek, de egyesek szerint a mai napig élnek a földön, csak épp az emberek előtt nem fedik fel magukat.

Sárkány

Igen, a sárkány is a kínai kultúra fontos része, a kínai horoszkóban használt jó szerencse szimbólumok egyike. Az ókori kínaiak anno azt gondolták, hogy a császár a sárkányok közvetlen leszármazottja. Manapság pedig úgy gondolják, hogy a sárkányok védelmet, erőt és szerencsét sugároznak. Természetesen a feng shuiban is „helyet kapott”, rengeteg kis porcelán, vagy fából faragott tárggyal díszíthetjük az otthonunkat, aminek segítségével a chi is a lakásunkba költözik. Fontos, hogy a sárkánynak a szoba felé kell néznie. Ez a feng shui szerelmesei szerint pozitív energiát vonz majd az illető életébe.

Sárkány

Főnix

Eredetileg az egyiptomi kultúrában terjedt el a mitikus tűzmadár, azonban a görögöknél és a kínaiaknál vált fontossá. Az egyiptomiak úgy gondolták, hogy a főnix – miután megépítette fészkét – felgyújtotta azt saját magával együtt, hogy a hamvakból egy új madár szülessen. Ezután az idősebb főnixmadarat Héliopoliszban, a Nap városában temették el.

Ezt a legendát átvették a görögök, szerintük benu – ahogy az egyiptomiak nevezték – kocsiját (a Napot) Apollón állította meg, hogy hallgathassa a főnix énekét.

A kínaiaknál pedig egy régészeti leletnek köszönhetően megtudták, hogy már 7400 évvel ezelőtt is hittek a mitikus állat létezésében. Az égi kegyelmet jelképezte, és úgy tartották, hogy amelyik asszonynak álmában megjelenik a madár, annak erényes fiai születnek.

Szóval, ha egy kis bátorításra, szerencsére van szükséged, bátran meríts az itt felsorolt állatok közül, akik „azért vannak”, hogy nekünk, embereknek könnyebb legyen, hogy megóvjanak bennünket a problémáktól, és jólétet biztosítsanak számunkra.

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére