Menu

Szerencsehozó szimbólumok a nagyvilágban

Főoldal >> Blog >> Nézzük, mitől leszünk szerencsések!

Már az ókortól kezdve jelen vannak a szerencsét hozó szimbólumok, szinte a világ összes kultúrájában. Vannak olyanok, amelyekről az életben nem hallottál még és van olyan, ami természetessé vált az idők során. Sőt, némelyik annyira az emberek életében maradt, hogy még tovább is fejlesztették. És persze voltak olyanok, akik inkább az istenekhez fohászkodtak.

Az emberek egy jó része a mai napig hisz ezeknek a szimbólumoknak a jótékony hatásában, és persze vannak, akik ezt megmosolyogják Mindig is ezek adtak egyfajta kapcsot a valóság és a misztikum között, így természetesen a szerencsejátékban is megjelentek.

A 10 legnépszerűbb szimbólum

Egész este itt kellene ülnötök, ha a létező összes ilyet felsorolnám. Másrészt nem ismerem az összes ilyen szimbólumot, szóval leszűkítettem 10-re, a legnépszerűbbekre.

1.: Négylevelű lóhere

Négylevelű lóhere

Hát, melyik szimbólum állhatna itt elsőként, mint a négylevelű lóhere? A szimbólum a kelták idejéből származik. A kelták úgy hitték, hogy a növény varázserővel rendelkezik, amelynek segítségével elkerüli őket a balszerencse.<szeretet, a remény, a hit és a szerencse szimbólumának tartották. Mára csak a szerencse maradt, és persze a gazdagságot is hozzá társítják.

Rengeteg féle lóhere létezik, azonban csak egy olyan van, amelyet igazán mágikusnak hittek. Ez egy nagyon, de tényleg nagyon ritka fajta. Olyannyira ritka, hogy annak az esélye, hogy ilyet találj egy a tízezerhez. A neve Trifolium Repens, amely hófehér és minden levele ugyanolyan nagyságú. A színét egy ritka mutációnak köszönheti, így ha nem fehér a lóheréd és nem ugyanakkora mind a négy levél, akkor van egy rossz hírem…

2.: A patkó

A második legnépszerűbb, nem is vitás. Amikor a lovakat háziasították különböző módszereket hoztak létre a lovak patáinak védelmében. Mivel ezek főként vasból készültek, ezekről pedig az a hír járta, hogy elűzik a gonosz szellemeket. A vasat pedig adófizetésre vagy vásárlásra is fel lehetett használni.

A Kr. u. 900-as évekből származik Szent Dunstan legendája, aki híres ördögűző volt. A legenda szerint egyszer magát Lucifert patkolta meg és csak akkor engedte el, ha az ördög megígéri, sosem lép be olyan helyre, ahol patkó van a bejárat fölé függesztve. Ez a legenda nagyban rásegített a patkó népszerűvé válásában.

3.: Nyúlláb

A kulcstartón vagy ön viselt talizmán az amerikai folklórból származik, de megtalálható a világ minden kultúrájában, Európától Ázsiáig. Amerikában akkora keletje volt, hogy két elnök, Dwight D. Eisenhower és Franklin Roosewelt is hordott magánál egyet.

Nyúlláb

A legendák szerint ez az egész nyúlláb-mizéria Európából származik, mármint magának a végtagnak a levágása. Ugyanis ott a felakasztott bűnözőket napokig kint hagyták az utcákon, tereken, hogy emlékeztesse és elrettentse az embereket attól, hogy ők is a bűnös útra lépjenek. Voltak viszont, akik a szerencsétlenek kezét levágták, kiszárították és szerencsehozó tárgyként tekintettek rá. Fene az ízlésüket, de azt gondolták, minél gonoszabb ember keze kerül hozzájuk, annál nagyobb szerencséjük lesz. Hát, jó. Szerencsére, ma már nem igazi nyuszi lábakkal futkároznak az emberek, készítenek ugyanis hamisakat is. De állítólag az is ugyanolyan jó.

4.: A szivárvány és a kobold

Bizonyos folklórban a kettő kéz a kézben jár. Azt tartják, hogy aki eljut egy szivárvány végére és ásni kezd, az találhat egy nagy halom aranyat, valamint más elképzelhetetlen dolgokat. Gyakran egy manó kobold is keresztezi a szerencsevadászok útját, akit ugyancsak a szerencsével és a gazdagsággal azonosítanak. A kobold viszont kerüli az embereket, mert tudja jól, ha elkapják, azt a pénzéért teszik. Ez a kissé bohókás kinézetű, alkoholt nem megvető gyermekszerű lény kétféle pénzt hord magánál. Az egyik egy ezüstshilling, amely fizetés után mindig visszajut a tulajdonosa pénztárcájába, a másik pedig egy aranytallér. Az ezüstöt mindig rászorulóknak adta, olyan szegény embereknek, akiknek a szívük is a helyén volt. Aki azonban kapzsi, meg még netalántán fogságba is ejtette a koboldot az utóbbit kapta. Az aranytallér egy pillanat alatt hamuvá változott, de addigra a kobold már messze járt. Szívás…

5.: Szerencsepénzek

Maradjunk akkor az érméknél, ha már a kobold ilyen jó nyitást eredményezett számunkra. Biztos hallottál már arról a babonáról, hogy ha az utcán pénzt találsz, vedd fel és szerencsét hoz aznapra. No, a kínaiaknál komoly hagyománya van a szerencsepénznek, szilveszter éjjelén adják át egymásnak ajándék gyanánt, mert hiszik, hogy így a következő esztendő szerencsét hoz majd az illetőnek.

6.: Maneki neko

Maneki neko

Ez a talizmán Japánból indult világhódító útjára. Hogy miről is van szó? Egy macskáról, amely bal vagy jobb mancsát az égbe emeli. A macska eredetileg fehér (ez jelképezi a boldogságot), de van fekete (védelem), zöld (egészség) és tarka (hatalmas szerencse). Úgy tartják, ha a macsek bal mancsa van a levegőben, akkor az bevonzza boltunkba a vásárlókat, ez pedig persze jó az üzletnek. Rengeteg japán kisboltban megtalálható ez a szimbólum. Amennyiben macskuszunk jobb mancsa lóg a levegőben, akkor pedig pénzt hoz abba a házba, ahol ki van rakva. Végül is, a kettő egy és ugyanaz, de…

7.: A szerencsemalac

Ez bizony nekünk, magyaroknak is ismerős lesz. Emlékeztek rá, hogy évekkel ezelőtt malac jelmezbe öltözött fiatalok promotálták a szerencsejátékkal foglalkozó cégünket? Tudjátok, nem fogom leírni a nevét, de biztos rájöttetek, melyikről van szó.

A szerencsehozó malac legendája a germánoktól indult, ezt pedig a környező országok is átvették, többek között ugyebár mi, de az északi országok is (Svédország, Dánia). Az tudvalevő, hogy a disznó kitúrja a szerencsét, ezért eszünk az új év napján disznót. A csirke ugyebár tiltott, ugyanis az elkaparja a szerencsét. Mondjuk nem jófej a csirke, igazán kikaparhatná ő is. Na, mindegy.

Na és persze ott a malacpersely, az sem ok nélkül készült. Azért tették az emberek a megtakarításaikat malacperselybe, mert úgy hitték, ez majd megvédi a pénzüket.

8.: Jin Chan – Az Aranybéka

Jin ChanA feng shuiban van óriási szerepe az Aranybékának, amely az egyik leghíresebb kínai szerencsehozó talizmán. A háromlábú béka hanyagul ül egy halom érmén, közben pedig a szájában is tart egyet, szeme pedig piros. A legenda szerint a pénzvarangyot Liu Hai elkapta ezt a békát, méghozzá úgy, hogy több pénzérmét fűzött össze, amiket egy szökőkútba dobott. A béka pedig ráharapott a csalira és bekapta azt. Ez után Liu Hai az országot járta és azt hirdette, hogy a békával együtt jár a szerencse és a jólét is. Ilyen kis szobrocskákat árult, a befolyt összeget pedig szétosztotta a szegény emberek között. Liu Hai később a szerencse és a gazdagság istene lett.

9.: Az elefánt

Az indiai és a thai kultúrában az elefánt az erő, a hatalom, a szerencse és a bölcsesség jelképe. A feng shuiban is fontos szerepet játszik, aki egy elefántfigurát helyez el a házában, szerencsés lesz. Vannak azonban szabályok: Az elefánt ormányának az ég felé kell néznie. Mivel a hetes szám is mágikus némely kultúrában, így ha hét ilyen elefántod van a lakás minden pontján, megütötted a jackpotot. A két összeérő ormányú elefánt a szerelmet erősíti, valamint munkahelyünkre is kirakhatunk egyet, ekkor ugyanis szakmai sikerek várhatók.

10.: Nazar szeme

A török és a görög kultúrában elterjedt és bár „a gonosz szemének” is hívják, nem rossz dologra kell gondolni. Az alapvetés az, hogy egy sikeres és gazdag fickót sokszor irigységgel bámulnak meg azok, akik kevésbé jók vagy ügyesek, vagy szerencsések. Nazar szeme az ő rosszalló, irigy pillantásuktól hivatott megvédeni a viselőjét.

Ha valakire olyan, igazán irigy és gonoszkodó szemmel néztek, amely még a környező légkört is ártalmas energiákkal töltötte meg, akkor az átadta a saját, mérgezett leheletét is a hozzá legközelebb állóknak
Héliódorosz

Még egy ugyanilyen cikket meg lehetne tölteni azokkal a kevésbé ismert szimbólumokkal, talizmánokkal és babonákkal, amelyek innen kimaradtak. Talán egy nap azt is megírom nektek. Ha tetszett a cikk, nézzetek szét a többi bejegyzés között, és figyeljétek az oldalt, mert minden napra hozok valami érdekességet!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére