Menu

Szerencsejáték függőség – egy valódi veszély II. rész

Főoldal >> Blog >> Terápiák és kezelések a függőség gyógyítására

Ahogy ígértük, folytatjuk a szerencsejáték függőségről szóló írásunkat, melyben a betegség kezeléséről és különböző terápiákról lesz szó. Nem lehet elégszer említeni, hogy a szerencsejátéknak csak felelősségteljesen lehet hódolni, mert a függőség észrevétlenül lecsaphat bárkire és rendkívül káros, visszafordíthatatlan következményei lehetnek. Nagyon fontos, hogy mindig szabjunk pénzügyi és időbeli korlátot a szenvedélyünknek, így talán elkerülhető, hogy akár a családi-, akár a magánéletünkre romboló hatással legyen.

A jó hír az, hogy ha már belekerültünk a csapdába, vannak jól bevált, és sikeres gyógymódok, terápiák a függőség kezelésére, most ezekből szeretnénk párat felsorolni.

Kognitív viselkedésterápia

Egyre több országban sikeresen alkalmazott módszer a függőség kezelésére, az ún. kognitív viselkedésterápia (KVT). A kognitív torzulások, azaz a hibás gondolkodás, az impulzivitás, illetve a rossz és hirtelen döntéshozatal eredménye. A kognitív torzulások olyan gondolatok, melyek hibás, nem tényeken alapuló meggyőződéseken nyugszanak, mint például, amikor valaki babonás és azt hiszi, hogy egy amulett vagy bármilyen, a birtokában lévő tárgy megnöveli a nyerési esélyeit. Természetesen egy szerencsét hozó tárgy sem befolyásolja a nyerési esélyeket, de ez a fajta gondolkodásmód arra késztetheti az embert, hogy veszélyesen, a tervezett limitet meghaladva játszon.

Az eredmények is alátámasztják, hogy ez a viselkedésterápia csökkenti a függőséget, azáltal, hogy segít felismerni a szerencsejátékhoz való kötődést és segít azonosítani a függőséghez vezető gondolatokat, attitűdöket és hiedelmeket. Lehetővé teszi különböző stratégiák kidolgozását, melyek alapján megváltoztatható a gondolkodásmódunk, így a helyes és higgadt gondolatokkal, kevésbé gyakran hozunk rossz döntéseket. A KVT tehát stratégiákat és készségeket tanít a betegeknek, a problémás gondolatok és viselkedésminták felismerésére és javítására. Kutatások kimutatták továbbá, hogy a KVT sikeres minden korosztályban, és azonos eséllyel gyógyítható mindenki, függetlenül a nemétől, etnikai hovatartozásától, és pszichológiai állapotától.

Meditáció – Az elme ereje

Az elme ereje

A meditáció, mint terápia nagyon ígéretesnek bizonyult számos orvosi és pszichés állapot, mint például a depresszió és az étkezési zavarok elleni küzdelemben. Pszichológus körökben egyre inkább elfogadott és teret nyer az a feltételezés, hogy az ember ura a gondolatainak, és érzéseinek, és így belülről, önmaga képes gyógyítani bármilyen betegséget vagy mentális problémát.

2014-ben végeztek egy nagyon érdekes kísérletet, melyben meditációval próbálták kezelni a problémás szerencsejátékosokat. A kezelés végére a vizsgált személyeknél jelentősen csökkent a függőség súlyossága, sikeresen visszaszorították a játék iránti kényszerérzést, valamint az egyéb pszichiátriai tüneteket. Bizakodásra ad okot, hogy a megfigyeltek körében a 3 hónap múlva elvégzett kontroll sem fedezett fel visszaesést.

Az ősi fegyver – Csoportos foglalkozások

A csoportos foglalkozások is rendkívül hatékonynak bizonyultak a szerencsejáték függőség kezelésében. A csoportos tanácsadás rengeteg előnyt kínál az ügyfeleknek és széles körben használják arra, hogy érzelmi támogatást nyújtsanak a résztvevőknek az életükben felmerülő, különböző nehézségek leküzdésében. A csoportterápiákat általában a függőség visszaszorítására használják. A betegek önsegítő csoportokat alakítanak, ahol biztonságban érzik magukat, így könnyebben beszélnek a problémáikról, hiszen tudják, hogy a csoport többi tagja is ugyanazt a harcot vívja. Az ilyen önsegítő terápiáknak megvan az a támogatási rendszere, melyre minden betegnek szüksége van a probléma leküzdéséhez és a visszaesés elkerüléséhez, így ezek a mai napig a legjobb megoldásnak számítanak.

Önvizsgálat, folyamatos önvizsgálat…

Ahogy korábban is írtuk, nagyon fontos a probléma időben való felismerése, ezért kidolgozásra került egy teszt, melyet mindenki otthon is el tud végezni magán. A teszt rávilágíthat, arra, ha már problémánk van a szerencsejátékkal, és ideje lenne megállni, vagy visszaszorítani. Az önértékelő tesztben a következő kérdések szerepelnek:

• Túl sok pénzt költ szerencsejátékra és/vagy túl sok időt tölt szerencsejátékkal?

• Játszotta már el a háztartásra vagy a rezsire félretett pénzt?

• Veszített már el kapcsolatot szerencsejáték miatt?

• Veszített már el munkahelyet szerencsejáték miatt?

• Küzd alvászavarokkal a szerencsejáték miatt?

• Azért játszik, hogy megpróbálja visszanyerni, amit elvesztett?

• Szokott hazudni másnak arról, hogy mennyit játszik?

Ha legalább 3 kérdésre igen a válasz, akkor sajnos problémák vannak, és szakemberhez kell fordulni. Manapság már számos társaságot, céget lehet találni, akik függőségkezeléssel foglalkoznak.

A zene, mint sikeres terápia

A zene ereje

Végül, de nem utolsó sorban beszéljünk a zene erejéről, melyet kísérleti szinten igaz, de próbáltak már használni a függőségek kezelésére. 2003-ban végeztek egy kísérletet, melyben a zenét és a művészetet alkalmazták terápiás eszközként a kezelések során. A terápia négy szakaszból állt és közel egy évig tartott.

A kezelés végére a függőségben szenvedők száma csökkent, és a terápia elemzése feltárta, hogy a zene nagyon sokat segített a problémához kapcsolódó, erős érzelmek enyhítésében és kezelésében. A legérdekesebb dolog talán, hogy számtalan alkalommal segített olyan csoportos terápiákon elmélyíteni, és őszintévé tenni a beszélgetést, ahol a kommunikáció felületes és problémás volt.

El is érkeztünk a végére, és már csak egy dolgot szeretnénk hozzátenni. Kívánjuk mindenkinek, hogy mindig okosan és felelősségteljesen élvezze a játékot, így a szerencsejáték valóban egy önfeledt szórakozás, és egy izgalmas kikapcsolódás lesz, marad az, amiért tulajdonképpen kitalálták, és ezáltal mindenki jól jár.

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére