Menu

Szerencsejáték-függőség: Hazugságok, amit a kényszeres játékosok mondanak – I. rész

Főoldal >> Blog >> 10 mondat, amire érdemes figyelni

Amennyiben egy súlyos szerencsejáték-függővel élsz együtt, akkor bizonyára ismerős a soha véget nem érő hazugságok sora, a féligazságok és a ferdítések. De ha még csak gyanakszol, vagy most kezded felismerni, hogy szeretted bajba került, akkor nem árt figyelni a viselkedését és a mondandóját, még időben el lehet csípni, ha valaki átesett a ló túloldalára. A folyamatos hazugság az egyik jele annak, hogy probléma lehet, és szinte már nem is tudja, hogy hazudik, a természetévé, a lényévé válik. Nézzük, mik azok a mondatok, amikre érdemes odafigyelni!

1.: Nincs problémám a szerencsejátékkal

Tagadás, tagadás, tagadás! Rengetegszer hozzák fel a gyász 5 szakaszát, nagyon sok élethelyzetre lehet ráhúzni ezt, például egy szakítás után, de a szerencsejátékosok körében is „népszerű”, hogy először tagadják, hogy gondjuk lenne. Nem csak neked, de maguknak is hazudnak.

Aki pedig egyértelműen tagadja, hogy függővé vált volna, az már jó úton halad a függőség felé, vagy már meg is érkezett a célállomásra. Hiába a rengeteg megromlott kapcsolat, hiába az anyagi csőd, a családtagok elvesztése, rengeteg szerencsejáték-függő még ezután is azt állítja: Neki aztán semmiféle problémája nincs. Ritka az, amikor bevallják, hogy hazudnak, mert ők maguk is elhiszik, amit mondanak.

Bármit megtesznek, bármit mondanak csak azért, hogy újra játszani tudjanak, ezzel is időt nyernek, és így mondjuk nem derül ki, hogy a gyerek megtakarításai is a kaszinóban végezték… Ez a tagadás bármilyen függőség esetén megállja a helyét. Azaz, minél jobban tagadja valaki a neki szegezett kérdést, annál valószínűbb, hogy mégis úgy van.

2.: Bármikor leállok, amikor csak akarok

Ezt is biztos többször hallottátok már, ha nem a való életben (ez esetben adjatok hálát a Jóistennek!), akkor valamilyen függőséggel kapcsolatos filmben. Amikor szembesítünk valakit a feltevésünkkel, és ezt esetleg még bizonyítékokkal is alá tudjuk támasztani, akkor jön ez a válasz… Mert még véletlenül sem mondaná azt emberünk, hogy „igen, igazad van!”.

Előfordulhat, hogy csak azért is távol marad a kaszinótól, az online játéktól, a fogadástól, a lovitól stb. de végül túl nagy lesz a csábítás, és a függőség legyőzi a függőt. Mindig, kivétel nélkül…

3.: Ezzel nem ártok senkinek!

Tényleg megéri?Az egyik legnagyobb hazugság, amit egy függő mondhat. Szomorú, de ez az az eset, amikor valóban elhiszik, hogy nem ártanak sem maguknak, sem a körülöttük levőknek. Pedig ez nagyon távol van az igazságtól. Azok, akik az alkohollal, a droggal vagy a vényköteles gyógyszerekkel vannak így ugyanezt gondolják. Igazából, ha a családban van egy szenvedélybeteg, az minden egyes tagra kihat.

Attól függően, hogy mennyire süllyedt mélyre az illető elég széles skálán mozog, hogy milyen károkat okozhat ez saját magának és a körülötte levőknek. Néha ez a kettő egy és ugyanaz. Szóval, a dühkitörések, az extrém hangulatingadozások, a pszichózis és végül az öngyilkossági kísérlet is talonban van sajnos. Meg kell magyaráznom, hogy pl. egy öngyilkossági kísérlet miért van hatással a család összes tagjára? Nem hiszem. A szerencsejátékossal együtt szenved az egész család, és mivel egyre nagyobb szeletet vesz el a függő életéből a játék, így az élet többi területe egyre kevésbé számít. Ez pedig pénzügyi krachot eredményez, rengeteg függő veszíti el az otthonát, csődbe megy, vagy uzsorások „kezébe kerül”. Nagyobb százalékban jelenik meg a sikkasztás, a rablás, a testi erőszak… A függőség (úgy en bloc) egy lefelé tartó spirál, amely csak három módon végződhet kezelés nélkül: Börtönnel, gyógykezeléssel vagy halállal.

4.: Minden az irányításom alatt van!

Van, aki ezt elhiszi, és nem tulajdonít jelentőséget a párja/családtagja/barátja egyre furcsább viselkedésének. Amennyiben viszont a függő a kenyérkereső, amennyiben ő az, aki kezeli a pénzügyeket, akkor van igazán nagy baj…

Ha viszont te ügyelsz a pénzügyekre, és mégis szemet hunysz afelett, hogy a kassza csak apad és apad, akkor részese leszel annak, hogy a függőt még mélyebbre lökd. És higgyétek el, rengetegen esnek a hibába, mert túlságosan megbíznak a másikban, általában túlságosan szeretik, hogy lássák a fától az erdőt. Még ha egyértelmű is, hogy miről van szó.

Az, aki nagy ritkán játszik (néha egy-egy lottószelvény, egy kis lovi a barátokkal, vagy egy bulis hétvége a kaszinóban) nem mond ilyet. Szinte soha. Aki viszont gondban van, aki már magának sem tud hazudni, az azonnal ezzel érvel, így próbálja meg elhitetni veled, hogy nem vált függővé, tökéletesen tudja, mi folyik körülötte. Ez azonban már egy idő után nem hihető, és lehetőség szerint még azelőtt kell megállítani a függőt, mielőtt menthetetlen lesz a szituáció.

5.: Egy barátomnak szüksége volt pénzre…

Örökzöld hazugság, amit egy játék-függő gyakran alkalmaz. Ilyenkor természetesen a másik fél hisz nekünk, és még mi vagyunk a jófiúk, csakhogy… Ti is tudjátok, hogy a hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát. Persze, mindegyikünknek van egy barátja, akinek anyagi nehézségei támadnak, ez természetes. De amikor ezt már nem először halljuk, akkor kell behúzni a vészféket. És még egy érdekesség, minél mélyebbre süllyed egy függő, a hazugságok annál kiforrottabbak lesznek, egyszóval: Egy függő előbb-utóbb profi hazudozóvá is válik.

A holnapi napon további öt olyan hazugságról olvashattok, ami arra utal, hogy gond van. És nekem az a célom, hogy ezt időben észrevegyék…

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére