Menu

Szerencsejáték-függőség – Néhány rémtörténet

Főoldal >> Blog >> Könnyű tönkretenni a saját életünk…

Talán már unjátok, vagy felsóhajtotok, hogy megint a szerencsejáték-függőségről fogok mesélni. Pedig ennek kifejezett oka van. Mégpedig az, hogy soha, de soha a büdös életbe ne keveredjetek ilyen helyzetbe, de még csak a közelébe sem! Hogy tudjátok, felelősségteljesen kell játszani, hogy tudjatok megálljt parancsolni saját magatoknak. Illetve, ha a szeretteitek küzdenek függőséggel, akkor kapjatok egy kezdő lökést, egy támpontot, hogy annak az embernek segítségre van szüksége, és a legkevesebb, amit tehettek érte, hogy nem hagyjátok magára!

Ismerek szerencsejáték-függőket. Ismerek olyan srácot, aki egy ház árát pörgette el ruletten. Kigyógyult, családja van és felesége. Neki sikerült. Akkor másnak is sikerülhet!

A szerencsejáték-függőségről

Az, hogy mi váltja ki a túlzott vágyat a szerencsejátékra, nem tisztázott. Van, aki unalmában kezd el játszani, és aztán ott ragad, nem engedi el az embert. Van, aki egy nagy szerelmi csalódás, egy ember vagy a munkája elvesztése miatt ül bánatában az asztal mellé. És van, amikor a drog vagy alkoholfüggőség kap egy testvért a szerencsejáték-függőség formájában.

Szerencsejáték-függőség

Beszéltünk már róla, hogy mik játszódnak le ilyenkor az emberben, de kevés alkalommal hoztam igazán kemény példákat, hogy ez a valóságban hogy is zajlik. Most megismerhettek pár embert, akik belecsúsztak, voltak a pokol legmélyebb bugyraiban is.

Legyen szó bármilyen függőségről, az mindig egyenlő a pokollal magával. Amikor már tudod, hogy amit csinálsz, az beteg, de egyszerűen nem tudod abbahagyni. És ilyenkor ne szégyelljünk professzionális segítséget kérni. Meséljünk a családunknak, a hozzánk közel álló barátoknak arról, mi a problémánk, mert csak nagyon kis százalékban sikerül egyedül túllendülni egy ilyen irtózatos dolgon. Ha egyáltalán sikerül…

Jodie

Már említettem, egy függőség is végzetes lehet, hát még kettő vagy több?! Jodie szerencsejáték és alkohol-függőségben szenvedett. Miután képtelen volt fedezni a veszteségeit, alkoholizmusa még erősebbé vált, majd a tartozások miatt börtönbe került. Azt követően, hogy leültették a férje elvált tőle, a munkahelyéről pedig elbocsátották. Egy szempillantás alatt Jodie élete szétesett. Ekkor döntötte el, hogy ideje felállni a padlóról. Rengeteg szenvedés árán sikerült, ebben pedig szerepet játszott egy elvonókúra is. Most már majdnem hét éve tiszta, és koordinátorként dolgozik egy massachusettsi rehab-klinikán.

Nyerőgép

Curt

Két függőség rossz, erről láthattatok az imént egy példát. De mi van akkor, ha a függőség egy mentális betegséggel párosul? Elárulom: Semmi jó! Curtnek folyamatosan negatív gondolatai voltak, az élete azzal telt, hogy folyamatosan meg akarta ölni magát. Bármi történhetett, ő kényszeresen véget akart vetni az életének. Amikor a szerencsejáték belépett az életébe, a helyzet még rosszabb lett. Már az is elég volt az öngyilkos gondolatokhoz, hogy megverjék a pókerasztalnál vagy a nyerőgépen sikertelenül pörgessen. Ez egy nagyon veszélyes párosítás. Szerencsére Curt is tudta, hogy ami vele zajlik, az minden, csak nem egészséges. Ezért segítséget kért, és most profi szakemberek próbálják kigyógyítani. A legutolsó információk szerint Curt felépülése jól halad.

Mary

Mary egy átlagos nő, remek munkával, aktív életvitellel. Felfedezett egy nyerőgépet nem is olyan régen. Először csak poénból kezdett játszani, pihenés volt ez számára egy hosszúra nyúlt munkanapot követően. Aztán egyre többször és többször találta magát a nyerőgép előtt, előfordult, hogy 3-4 alkalommal is játszott egy héten. Nem akarta beismerni, hogy problémája van, úgy gondolta, semmi komoly, nincs semmiféle probléma.

Később bevallotta, mintha bekapcsolt volna az autopilóta, neki nem volt hatása saját cselekedeteire. A dolog aztán odáig fajult, hogy minden pénzét elveszítette. Nem tudott megállni, nem érezte, mikor kell abbahagyni, nem gondolta, hogy segítségre van szüksége.

Amikor pénzhez jutott újra és újra szerencsejátékra költötte, nem tanult a saját hibájából. Ebben a sztoriban nincs happy end, ugyanis fogalmam sincs, mi van azóta Maryvel. Csak remélni tudom, hogy végül ráébredt, hogy nagyon rossz az irány, amerre tart.

Végszó

Ez csak három eset. Ez a három eset is megmutatja, elég egy szikra, hogy az életünk elinduljon a lejtőn. Ott aztán csak a kézifék segít, de néha még az sem, el fogjuk érni a szakadék alját. Megfelelő kitartással, akaraterővel, segítséggel és – bármilyen klisésen hangzik – a szeretteink közelségével igenis ki lehet jutni újra.

Nem mondom, hogy nem fogok többet a függőségről írni nektek. Sosem az a cél, hogy lehúzzak bárkit vagy keserű szájízzel ikszelje ki az oldalt. Már említettem ugyan, de a cél az, hogy tudjátok: Felelősséggel tartoztok saját magatokért és a családotokért, szeretteitekért is. És ebből a kegyetlen spirálból kitörni évekbe kerülhet. Jobb megelőzni, mint megküzdeni vele.

Legközelebb találkozunk!

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére