Menu

Tévhitek a szerencsejátékkal kapcsolatban

Főoldal >> Blog >> Hamis állítások, amelyet most megcáfolunk

Dunning-Krüger effektusként vonult be az a tétel, miszerint minél kevesebbet tudunk valamiről, annál magabiztosabbak vagyunk a témát illetően, és minél nagyobb a tudásunk, annál többször bizonytalanodunk el. Nagyon leegyszerűsítettem ezt a fogalmat, de a lényeg átjött. A szerencsejáték is egy olyan iparág, ahol a túlbuzgó, magukat sokra tartó amatőrökből szedik be a legtöbb pénzt. A lelkes amatőrök arányosítva a szerencsejátékosok közel 99%-át adják, és van 1 százalék, akik valóban nyerők tudnak lenni.

Azért mondtam ezt el, mert ezek az amatőrök képesek olyan fantazmagóriákat szülni, amik aztán bekerülnek a köztudatba. Olyan tévhiteket kreálnak, amiknek nincs valóságalapjuk, könnyen megcáfolhatók, mégis sokakat meg tudnak győzni.

Ma tíz ilyen tévhitet hoztunk számotokra.

10.: A kaszinójátékok a szerencséről szólnak

Még mindig azt gondolják sokan, hogy a kaszinó a szerencséről szól. Igen, van benne valami, tényleg kell az is, de ez csak a meló egy része. Általában azok mondják ezt, akik sosem játszottak, vagy játszottak, de hamar elbukták a pénzüket.

Egy okos játékos meg tudja különböztetni azokat a játékokat, amelyek kizárólag a szerencsén alapszanak, meg azokat, ahol ő is beleszólhat az alakulásba, és ahol nyerni tud.

Ez a két kategória van: Ahol van némi beleszólásod, és ahol egyáltalán nincs. Előbbiek közé tartozik a póker, a blackjack, a baccarat, utóbbiak közé a különböző nyerőgépek vagy sorsjegyek, meg mondjuk a bingó.

A Pókerarcok című filmben Matt Damon nagyszerűen összefoglalja azt, hogy mi is az igazság erről az állításról:

„Mit gondolsz, miért mindig ugyanaz az öt fickó jut el a WSoP döntőjébe? Ők a legszerencsésebbek egész Las Vegasban?”

És igaza van. Néha szükség van szerencsére, de csak abból nem lehetne megélni szerencsejátékosként…

9.: A körülötted levők befolyásolják a győzelmi esélyeidet

Online kaszinó

Ez talán a legnagyobb ostobaság mind közül. Lehetsz te egyedül egy kaszinóban, vagy körülötted százötvennyolc emberrel, semmit nem befolyásol, hogy milyen a lapjárás. Abban az esetben igen, befolyásolják, ha mondjuk zavarnak, elvonják a figyelmed, de a puszta jelenlétük nem oszt, nem szoroz.

Nem is nagyon szeretnék ebbe belebonyolódni, mert tényleg, aki azt gondolja, hogy ez egy valós probléma… Na mindegy, ha úgy gondolod, hatással vannak rád mások, sőt miattuk veszítesz, akkor próbáld ki az online kaszinókat, van belőlük pár, és akkor senki nem fog zavarni, mert egyedül, a nappali kényelméből játszhatsz.

8.: A játékokat manipulálják.

Nem igaz. Csak egy kicsit. Az ilyen mítoszok mindig abból táplálkoznak, hogy az adott állítás egy kicsit igaz, de teljesen nem húzhatjuk rá a kaszinókra, hogy csalnának. Egy kaszinó tulajdonosa természetesen pénzt akar keresni, ők akkor járnak jól, ha mi nem. Ezért van a háznak általában előnye, tehát ilyeténmód befolyásolva vannak a játékok. Ám ezzel mindenki tisztában van, és így nem mondhatjuk erre azt, hogy csalás.

A mai világban akár az online, akár az offline helyekről legyen szó, olyan szintű szabályozásoknak kell megfelelni, hogy azonnal lehúzhatná a rolót az, akit ilyenen kapnak. A kaszinók inkább buknak egy keveset, de nem vetemednének manipulációra, ahhoz túl sokat bukhatnak. A szerencsejátékosok többsége nem képzett spíler, belőlük bőven megélnek…

7.: A kártyaszámlálás illegális

Zach Galifianakis

Nem az. Ez talán az egyedüli tévhit, amit a kaszinók szeretnének valahogy a fejünkbe építeni. Nem bírságolhatnak meg, nem perelhetnek, nem küldhetnek azért börtönbe, mert előnyt kovácsolsz abból, hogy képes vagy a lapok számlálására.

Nem szeretik a kaszinók, mert így bukják az előnyüket, de maximum annyit tehetnek, hogy kitessékelhetnek a nyereményeddel együtt a kaszinóból. A törvény a játékos oldalán van, ám ha valaki lebukik, azzal azt kockáztatja meg, hogy végleg kitiltják az adott kaszinóból.

6.: A nyerőgépek kifizetése függ az elhelyezkedéstől

Ez megint egy fejvakarós téma. Az állítás az, hogy a kaszinók bizonyos helységében/szintjében levő nyerőgépekkel többet lehet nyerni. Szóval vannak, akik azt állítják, hogy az elhelyezkedés számít. Még leírni is vicces, olvasni is az. Semmi köze ennek ahhoz, hogy adott gép a kaszinó melyik emeletén vagy sarkában helyezkedik el.

Minden gép más, ami számít, az az RTP, vagyis a Return to Player százalék. Némelyik gépnek magas a volatilitása, némelyiknek meg alacsony.

A következő héten hozom a tévhitek másik felét.

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére