Menu

Van-e összefüggés a szerencsejáték és az elhízás között?

Főoldal >> Blog >> Kaszinózás és a BMI

Amennyiben egy tipikus szerencsejátékosra gondolsz, milyen kép ugrik be? Egy izmos, kockás hasú görög félisten? Esetleg egy láncdohányos, sörhasú, borostás ipse? Rengeteg olyan tanulmányt készítettek az évek során, amely azt bizonyítja, hogy a szerencsejáték és a testtömeg-index között összefüggés van. Ezek a kísérletek kimutatták, hogy a szerencsejáték-aktivitás és az elhízás kéz a kézben jár. Ezeket a bizonyítékokat tárom ma fel, hogy ezek mégis milyen kísérletek? Ne feledjétek, közeleg a karácsony, most extrán kell vigyázni a vonalaitokra!

A kóros (patológiás) szerencsejátékosok

2012-ben egy szakemberekből álló csoport készített egy tanulmányt a kóros szerencsejátékosokról. Az Iowában készült tanulmányról hamarosan részletesen beszélni fogok, de előtte határozzuk meg, mit is jelent ebben a kontextusban a kóros, vagy más néven patológiás szerencsejátékos?

Lényegében, ha a szerencsejátékosokat egy skálán kellene elhelyezni, akkor három nagy csoportot különböztethetnénk meg. Az első eset, amikor nincs semmi probléma, a játéknak a célja az élvezet, egy gondot nem okozó szabadidős tevékenységnek tekintjük az egészet. Ezt követi a mértéktelen-kényszeres játék, itt már szerencsejáték-függőségről beszélünk, és a harmadik, amikor már abszolút nem tudjuk kontrollálni tetteinket, ilyenkor beszélhetünk patológiás játékról.

Egyébként az utolsó információk alapján Magyarországon a szerencsejátékot valaha is kipróbálok több mint három százaléka tartozik ebbe a csoportba. Talán úgy tűnik, hogy nem sok az a 3 százalék, de számoljunk csak utána! Magyarországon körülbelül 10 millió ember él. A legfrissebb adatok szerint a 18 év feletti lakosság száma kicsivel több mint 8 millió főt jelent. Tegyük fel, hogy ennek a nyolcmillió embernek csak a fele próbálta ki valaha a szerencsejátékot, ami egy igencsak szerény becslés… Tehát, 4 millió ember 3 százalékára mondhatjuk, hogy patológiás eset. Ne ragadj számológépet, itt a válasz: 120.000 ember. És ez csak egy becslés. Szerintem félelmetes adat ez.

Fat lossSzóval, visszakanyarodva erre az iowai kísérletre! Összesen 186 embert kérdeztek meg egészségükről és életszínvonalukról. A 186 emberből 95-en kóros szerencsejátékosok voltak, a maradék 91 főnek nem volt ilyen problémája. Ahogy sejthetitek, az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy akinek nincsenek gondjai a szerencsejátékkal, azok sokkal jobb egészségügyi állapotban vannak.

Több egészségügyi probléma, a kóros szerencsejátékosok kerülték a rendszeres testmozgást, valamint napi szinten egy doboz cigi is lement, meg 20 órányi TV előtt süppedés átlagosan. És ami a legfontosabb: A testtömeg-indexük sokkal magasabb volt ezeknek a férfiaknak és nőknek.

Egyéb kísérletek, tanulmányok

Crossfit edzésEgy 2014-ben publikált másik tanulmány újabb kísérletet tett arra, hogy többet megtudjon, valóban van-e összefüggés az egészségtelen életmód és a kóros szerencsejáték között. A válasz röviden: Van. A válasz kicsit hosszabban: 207 ember volt ezúttal a tesztalany, mindannyian 18 és 29 év közöttiek voltak. Az eredmény itt is egyértelmű volt. A játékosok közül az elhízottak tartósan figyelemzavarral küzdöttek, rosszabbul bántak a pénzzel, nagyobb veszteséget könyvelhettek el, és kockázatkezelési stratégiájuk, gondolkodásuk is rosszabb volt azoknál, akik BMI-je a normál kategóriába sorolható.

Egy dán csoport pedig azt derítette ki, hogy azok, akik patológiás esetek nagyobb százalékban nyúlnak drogokhoz, vagy lesznek az alkohol rabjai.

Az is egyértelművé vált tehát, hogy az elhízottak döntéshozatali képességei romlottak egészséges társaikhoz képest, erről is készült egy kísérlet, amelyet később meg is jelentettek. A vizsgált tesztalanyok egy játékkal játszottak, és a magas BMI-vel rendelkező alanyok folyton magasabb kockázatot vállaltak. Nagyon érdekes összefüggés…

És egy utolsó kísérlet: Eric Leppink, Daniel Fridberg, Sarah Redden és Jon Grant 2016-ban 160 problémás szerencsejátékost vizsgált meg. Ebből pedig az derült ki, hogy azok, akiknek tesstömeg-indexük magasabb, azok sokkal kevésbé tudták levetkőzni a függőségüket. Egészséges társaik nagyot léptek a gyógyulás útján, míg ők szinte alig, megrekedtek.

Végszó

Lehetne még taglalni, de azt hiszem, a felsorolt kísérletek és az ebből publikált tanulmányok feketén-fehérek megmutatták, hogy igenis van összefüggés az elhízás és a szerencsejáték között. Nem vagyok én sem az a nádszálvékony legény, ez most egy picit engem is elgondolkodtatott. Mondjuk patológiás esetnek sem mondanám magam, de az biztos, hogy ez a kísérlet engem is felrázott, és a mai naptól fogva egy picit változtatok az étkezési szokásaimon. Vannak, akiknek a január elseje hozza meg a vágyat, hogy változtassanak. Nekem ma van az új év első napja ilyen szempontból…

Remélem, hogy akinek szüksége volt, most kapott egy kis motivációt, holnap pedig újra találkozni fogunk!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére