Menu

World Series of Poker – A legnépszerűbb pókerverseny

Főoldal >> Blog >> Minden, amit tudni akartál a WSoP-ről

Az imádott kaszinó játékok között a póker az egyik legnépszerűbb, ez nem vitás. Az évek során elképesztő népszerűségre tett szert ez a nagyszerű kártyajáték, köszönhetően korunk egyik legnagyszerűbb találmányának: Az internetnek. Nem árulok el újdonságot, de pókerezni már nem csak hagyományos kaszinókban, hanem online is tudunk, számos típusa megtalálható a különböző oldalakon. Ha szeretnél pókerezni, de még nem választottad ki a kedvencedet, a mi gyűjteményünkben biztosan megtalálod a legjobbat.

A póker népszerűsége gyorsan nőtt, köszönhetően a nagy pókertornák promóciós kampányainak, sok országban rendeznek kisebb tornákat, ami szintén megmozgatja az embereket. Manapság már nem ritka az sem, hogy a legnagyobb versenyeket a TV közvetíti. Nálunk felvételről, gondosan megvágva láthatók ezek a partyk, de vannak helyek, ahol élőben közvetítik a több órás vagy több napos megmérettetéseket.

Ezen tornák közül kétségkívül a World Series of Poker a legnépszerűbb és a legnagyobb. Ez egy olyan torna, ami a világ minden tájáról odavonzza a játékosokat, ez pedig hatalmas szervezést igényel. Ma ezt a tornát fogjuk megvizsgálni, tartsatok velem!

A verseny rövid története

WSoPA WSOP minden évben megrendezésre kerülő pókerversenyek sorozata. A WSOP versenyek eredete 1970-ben nyúlik vissza. Ezután Benny Binion szerencsejáték-ikon meghívta a pókerjátékosok közül hétet, hogy egyetlen tornán játsszanak a Las Vegas-i Horseshoe Casino-ban. Moss és a görög aztán öt hónapon keresztül küzdöttek Binion kaszinójában, az érdeklődés pedig egyre csak nőtt. Binion ezért úgy gondolta, kicsit továbbfejleszti a dolgokat, és 1970-ben hét játékost hívott meg, akik aztán megmérkőztek egymással. Akkoriban viszont még nem volt túl jól megszervezve a torna, így szavazás útján döntötték el, ki a nyertes. Az első szavazás nem sikerült, mivel mindenki saját magára szavazott, az ismétléskor viszont megtiltották, hogy bárki magára szavazhasson, így Johnny Moss lett a nyertes.

A torna kinőtte magát, az ezredfordulókor pedig már nem csak a profik, de lelkes amatőrök is jelentkeztek. Nem csak jelentkeztek, de 2003-ban Chris Moneymakeré lett a fődíj, aki korábban csak online pókerezett, és egy PokerStars satellite-en keresztül kvalifikálta magát a fő eseményre.

Kaotikus mezőny ez, ami a legnagyobb profikat is megizzasztja. Nem Moneymaker volt az egyedüli amatőr nyertes (aki egyébként két és félmillió dollárt nyert akkor), egy évvel később Greg Raymer lett a bajnok, aki ugyanazt az utat járta be, mint az egy évvel ezelőtti bajnok.

A figyelem, az érdeklődés és a népszerűség továbbra is töretlen, és kétlem, hogy Benny Binion elhitte, hogy ilyen nagyszabású viadalt hoz létre…

A szabályok

Ahogy már említettem, a WSoP egy grandiózus esemény, a legnagyobb a pókerversenyek között, így természetesen óriási előkészületeket igényel. Minél nagyobbá vált az esemény, annál több szabályt és irányelvet kellett megalkotni, bevezetni, ami elősegíti azt, hogy a verseny flottul lemehessen. A torna lefolyását már évekkel ezelőtt meghatározták, azonban a szabályok egy kissé megváltoztak.

Regisztráció a tornára

Első, és legfontosabb szabály: Csak azok vehetnek részt a versenyen, akik már elmúltak 21 évesek, és ezt bizonyítani is tudják. A kaszinó, ahol a tornát tartják élhet azzal a jogával, hogy bárki számára megtagadja a regisztrációt. Kétféle regisztráció létezik: Személyesen vagy online. Ezzel mondjuk nagy újdonságot nem árultam el…

A kaszinónak egyebek mellett joga van ahhoz, hogy a tornát törölje, átütemezze vagy áthelyezze máshová.

Amennyiben nyernénk a WSoP-n, azt csak és kizárólag személyesen lehet átvenni, azt másnak átadni nem lehet. A szervezők a személyazonosságunk kiderítése érdekében kérhetnek útlevelet, jogosítványt, személyi igazolványt. Amennyiben ezt megtagadjuk, úgy nem fizetnek ki bennünket.

Ha valaki regisztrál, de nem jelenik meg a tornán, akkor ugyan versenybe kerül, de a kis, ill. nagyvakokat berakják helyette, ugyanez a helyzet később az ante-val is.

Szabályok a játék közben

WSoP A hivatalos nyelv az angol az egész megmérettetésen, ezt kell használni mindenkinek. A hivatalos terminológiát kell használni, amit már előre lefektetnek a játékosok előtt.

Fontos, hogy minden olyan kütyüt le kell némítani, ami csöröghet, sípolhat vagy egyéb módon megzavarhatja a partyt és a játékosokat. Ellenben van lehetőség fülhallgatóval zenét hallgatni, vagy zajszűrő fejhallgatót használni.

Nagyon fontos, hogy tilos a rabbit hunting (azaz dobás után nem kérhetjük meg az osztót, hogy mutassa meg, milyen lap jött volna). A zsetonjainknak és a lapjainknak mindig jól láthatónak kell lennie a trükközések elkerülése végett.

Végszó

Körülbelül ezer olyan dolog van, amit még meg lehetett volna említeni ebben az összeállításban, de úgy érzem, hogy a legfontosabb tudnivalók már a kezetekben vannak. Amennyiben próbára tennétek a szerencséteket, ez egy jó alap lehet, de tény és való, hogy ennél jóval összetettebb és bonyolultabb a World Series of Poker. Ha viszont egyszer oda kerülsz… Hát, az megfizethetetlen és felejthetetlen élmény. És még akár egy nagyobb összeg is ütheti a markod. Ne feledjük, nem csak profik nyertek ezen a tornán, fentebb két delikvensről is meséltem, de róluk megannyi összefoglalót írtak már.

A mai napra búcsúzom, legközelebb holnap jelentkezem!

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére