Menu

Tények, Amiket Nem Tudtál a Kártyáról – I. Rész

Főoldal >> Blog >> Érdekességek a kártyáról – I. rész

A múlt héten elmaradt a szokásos heti cikk, ezért elnézést kérek, közbejött valami. Ezen a héten egy kis okosságot hoztam nektek, érdekes tényeket a kaszinó legfontosabb eszközéről, a kártyáról. Olyan fontos eleme ez a játéknak, hiszen ezzel játszunk számtalan játékot, mint például a póker vagy a baccarat, és mégis olyan keveset tudunk róla.

Jöjjenek most a tények, amelyeket talán nem tudtatok ti sem!

1.: A pakli mérete folyamatosan változott

Jelen pillanatban egy szabványos pakli 52 lapból áll, ám ez korábban nem volt mindig így. Az évszázadok során rengeteg verzió született, a pakli állt 24, 36, 40 és 48 lapból is, de emellett is voltak még verziók.

Aztán az 52 lapos pakli kezdett el terjedni, nagy valószínűséggel az angol és francia gyarmatosítóknak köszönhetően, nagy szerepet vállalhattak abban, hogy ezt a típust minél több helyre eljuttassák és megismertessék az ottaniakkal.

2.: A pakli és a naptár kapcsolata

Lehet, hogy csak véletlen, de azért ilyen véletlenek nincsenek…

Egy kártyapakli 52 lapból áll, pont ennyi hétből áll egy év a Gergely-naptár szerint. Négy szín van (Pikk, Treff, Káró, Kőr), melyek az évszakokat szimbolizálják, míg a piros – fekete lapok a nappalokat és az éjszakákat.

Egy színből 13 darab van a pakliban, pontosan ennyi holdciklus létezik, illetve 12 figurás lap van a pakliban, pont annyi, mint ahány hónap egy évben. Ja, és a kártyák összértéke 365…

3.: A kártya eredete

Mameluk kártya

Nem gondoltuk volna, de Kínába vezethető vissza, a kilencedik században már léteztek kártyák az ázsiai országban. Az első nyomtatott kártyajáték is onnan származik, egy 32 lapos dominópaklit csontra, papírra és fára nyomtattak.

Innen kezdte tehát hódító útját a kártya, ami eljutott Indiába, Perzsiába majd Egyiptomba, és csak ezután Európába.

4.: Las Vegasban gyakran cserélik a paklikat

Sőt nem csak Las Vegasban, a világ hagyományos kaszinóiban olyan gyakran cserélik a kártyát, mint más az alsóneműjét.

Egy forgalmasabb időszakban a Las Vegas-i kaszinók akár minden órában lecserélhetik, ám egy pakli sem tart 12 óránál tovább. Mindez függ attól, hogy mennyire sokan játszanak az adott asztalnál, illetve, hogy kézzel vagy géppel keverik a lapokat.

Erre azért van szükség, mert előbb vagy utóbb a kártyákon látszani kezd a használat nyoma, az erre fogékony játékosok pedig egy kis karcból, egy hajlításból előnyre tehetnek szert.

5.: A MET-ben található a világ legrégebbi teljes kártyapaklija

Metropolitan Museum of Art

New Yorkban, a The Metropolitan Museum of Artban van kihelyezve a világ legritkább és legrégebbi teljes kártyapaklija, amelyet a 15. században készítettek. A Hollandiából származó pakli nagyon szép állapotban van, ebből arra következtettek, hogy szinte alig használták.

A paklit az 1970-es években 2800 dollárért adták el egy gyűjtőnek, aki aztán éveken át kutatta az eredetét, mielőtt szép haszonnal túladott volna rajta. A MET 143 ezer dollárt fizetett érte.

Régi kártyákat egyébként lehet találni világszerte, például a Yale Egyetemen is, ahol külön kártyaadatbázis is rendelkezésre áll, valamint Törökországban, Isztambulban is van egy ritka mamlúk (vagy régebbi nevén mameluk) pakli a Topkapi Múzeumban.

A jövő héten további érdekességekkel érkezünk!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére