Menu

Tények, Amiket Nem Tudtál a Kártyáról – II. Rész

Főoldal >> Blog >> Érdekességek a kártyáról – II. rész

A múlt héten már beszéltünk arról, milyen régi a kártya, és igyekeztünk veletek érdekes információkat megosztani. Már ott és akkor ígértem, hogy ennek lesz egy második része, ami most itt is van. Lássunk további öt érdekes, izgalmas vagy épp meglepő információt a kaszinó kedvenc eszközéről, a kártyáról:

6.: Biztonsági intézkedések a kaszinókban

Az előző cikkben már említettük, hogy a kártyapaklik hibái, sérülései, egyetlen karc is előnyös helyzetbe hozhatják az erre készülő sasszemű játékosokat, így van olyan forgalmas időszak egy kaszinóban, hogy óránként cserélik a kártyapaklikat, így megelőzve a csalásokat. De ha nem is pörög annyira a kaszinó, legfeljebb 12 órát bír egyetlen pakli.

Emellett is készülnek strapabíróbbá tenni a paklikat, 100 százalékban műanyagból készülnek, mert egy kicsit többet bírnak el, mint a többi pakli. Szinte lehetetlen feltűnésmentesen megjelölni sem, így ez is segít a csalások megelőzésében.

Amikor egy pakli befejezi pályafutását, két dolog történhet vele. Vagy szándékosan hiányosan, sérülten adják el, vagy megsemmisítik. Mindkét metódus arra szolgál, hogy a pakli még véletlenül se kerülhessen a jövőben a kaszinóba.

7.: Ismerős arcok a kártyapaklin

Lancelot du Lac

Nem, nem az együttesre gondolok, de még az is lehet a jövőben…

A hagyományos, 52 lapos kártyapakli figuráit ismert történelmi személyekről mintázták, de a vallás is helyet kapott a minták rajzolásakor.

Lancelot, a Kerekasztal leghíresebb lovagja például a treff bubi, míg Nagy Sándor a treff király, Julius Caesar, Róma talán leghíresebb császára a káró király, Pallas Athéné, a görög mitológiában is kiemelkedő istennő (aki a háború, az igazságosság, a tudomány és a bölcsesség istennője) a pikk dáma.

8.: Kódolt üzenetek a világháborúban

Rejtjeles kártyák

A II. Világháború idején számos trükk és átverés született mindkét oldalon. Különböző rejtjelek, megfejthetetlennek hitt kódok, mint az Enigma, láttak napvilágot. Ám ennél voltak jóval egyszerűbb átverések is. Az amerikaiak például összefogtak egy kártyagyártó céggel, akik különleges paklikat gyártottak. Ezeket a paklikat amerikai hadifoglyoknak küldték el. Vizes állapotban a lap szétnyílt, és a belsejében a szökést segítő üzenet vagy akár térképrészlet bújt meg.

9.: A leghíresebb márka

Az a kártyafajta, amely segített az amerikai hadseregnek a trükkös kártypaklik útján a szökségben, a Bicycle volt. A mai napig úgy tartják, hogy a Bicycle a legikonikusabb kártyafajta, bár ez sokak szerint teljesen szubjektív, és nem lehet objektív módon megközelíteni a témát. Mi egyébként az utóbbi állásponton vagyunk.

Állítólag évtizedekkel később, a vietnami háborúban is szerepet kaptak ezek a kártyák, a babonás vietkong ugyanis rettegett a pikk ásztól, és az amerikaiak ezekkel ijesztették el őket. Manapság kaszinókban és bűvészbemutatókon használatos ez a kártyafajta.

10.: Egy kártyagyártó mind felett

Az amerikai USPCC (United States Playing Card Company) manapság a világ legnagyobb kártyagyártója. A cég olyan kártyapaklikat gyárt, mint az Aviator, a Bee vagy épp a fentebb említett Bicycle.

A belga Cartamundi viszont azt állítja magáról, ők a legnagyobb kártyagyártók a világon. Bárhogy is legyen, a kaszinók leginkább az USPCC kártyáiban bíznak.

A következő héten ismét találkozunk!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére