Menu

A Világ Legmagasabb Zsokéi – I. Rész

Főoldal >> Blog >> A legmagasabb zsokék – I. rész

Bocsi, hogy a múlt héten nem jelentkeztem, bokros teendőim között nem volt időm, hogy írjak a blogra. Ám szeretnélek bennetek kiengesztelni, egy kétrészes sorozatot hoztam most, és ezt egymást követő két napban meg is jelentetjük itt az oldalon. Az oldal ugyan kaszinó témájú cikkekkel foglalkozik, ám úgy gondoltam, a kaszinó és a lovi szinte már édestestvérek, de mostohák mindenképp, így nem árt, ha egy kicsit a lovit is megismerjük. Sok olyan helyszín van a nagyvilágban, ahol élőben, a kaszinón belül fogadhatunk a futamokra.

A mostani cikkünkben tíz fiatalemberről lesz szó. Ők azok, akik szó szerint kiemelkedtek a lovaglás sportágának többi résztvevője közül. Magasságuk adja a különlegességüket. És ha azt gondolnátok, magasnak lenni nem kunszt, igazatok is van. Viszont magasnak lenni, és sikeres zsokénak egyszerre, na, az már kunszt!

10.: Ryan Mania (180 cm)

Ryan Mania

Mania a magassága ellenére kiváló zsoké volt, a 2013-as Grand Nationalt meg is nyerte. Azonban a karrierje itt meg is bicsaklott, egy nappal később Stagecoach Jasper nevű ló ledobta őt, Mania pedig nyakcsigolyatörést szenvedett.

A felépülését követően próbálkozott a visszatéréssel, de súlyproblémái miatt ez nem lehetett opció. 25 évesen bejelentette a visszavonulását. Nem sokkal később Sandy Thomson asszisztense lett, és elkezdett jobban odafigyelni magára, aminek köszönhetően lefogyott, és 2019 őszén visszatért a pályára.

Azóta is aktív, 2022 decemberében kilenc egymást követő futamot nyert meg.

9.: Andrew McNamara (183 cm)

Andrew McNamara már nem aktív versenyző, anno 2015-ben jelentette be (32 évesen), hogy visszavonul. Hátfájdalmakra, valamint súlykezelési problémákra hivatkozott. Visszavonulását követően tréner lett belőle.

Amíg aktív volt, mindent megnyert, amit csak lehetett, noha a magassága miatt nem jósoltak neki nagy karriert. Testvére, Robbie, valamint John „JT” Thomas is lovagolt, ám ők súlyos sérülésük miatt igazán nem tudtak kiteljesedni.

McNamara legnagyobb sikerei közé tartozik, hogy 2010-ben megnyerte az Irish Grand Nationalt, előtte a Gold Cup elnevezésű tornát Leopardstownban, valamint a legnagyobb presztízsű északír bajnokságot, a Champions Chase-t is.

8.: George Baker (183 cm)

George Baker

Ragyogó karriert tudhat be magának George Baker is, aki gyermekkorától fogva tudni, hogy a lovi lesz a hivatása. Voltak kifejezetten szép győzelmei, de a legjobb éve határozottan a 2016-os volt, amikor 114 futamot nyert, mellé 1.7 millió fontnyi pénzt versenyzett össze.

Nem sokkal a sikeres év után St. Moritzba, a svájci Alpokba utazott, ahol a versenyeket egy befagyott tavon bonyolítják le. Baker nagyot esett, ennek következtében pedig agyvérzést szenvedett. Felépült, de ezt követően már nem akart versenyezni, hamar vissza is vonult.

7.: Donnacha O’Brien (185 cm)

Be kell valljam, kissé vacilláltam, hogy Donnacha O’Brient beválogassam-e ebbe a listába, végül úgy döntöttem, hogy miért is ne? A 185 centis ír fiú nagynevű családból érkezett a pályára, de a karrierje nem tartott sokáig. Mindössze 21 esztendős volt, amikor visszavonult a profi versenyektől. Ez idő alatt két ír bajnoki címet szerzett, és voltak más győzelmei is.

A visszavonulása után is a szakmában maradt, versenylovakkal foglalkozik, az átütő siker pedig nem maradt el. Fancy Bluemegnyerte a Prix de Diane-t, méghozzá kilenc hónappal azután, hogy O’Brien kezelésbe vette.

6.: Louise Möller (185 cm)

Az egyetlen női versenyző kérem szépen, a lovak nyergében átlépte a kétméteres magasságot is. Nem számított kiemelkedő versenyzőnek, közel ötszáz versenyen vett részt, ezek közül hetvenet nyert meg, ezzel messze elmarad a mai legjobb női zsokék teljesítményétől.

Azonban mégis jár neki a kalapemelés, hiszen ilyen magassággal nem könnyű érvényesülni a lovassportokban.

Holnap érkezik a következő rész!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére