Menu

Tények a szerencsejáték-függőségről

Főoldal >> Blog >> Tények a függőségről

Elkötelezettek vagyunk a felelősségteljes szerencsejáték felé, időről időre szeretnénk nektek arról írni, hogyan kerülhetitek el, hogy a szerencsejáték átvegye az irányítást felettetek. Nem ritka manapság, de vannak olyan cikkek, útmutatók, amik segíthetnek abban, hogy belecsússzatok egy ilyen mély gödörbe.

A szerencsejáték szórakozás és jó pénzszerzési lehetőség. Másoknak pedig rémálom. Ha időről időre ellátogatsz egy kaszinóba, nyerőgépezel vagy online pókerezel egy kicsit, még nem lesz gond, kiereszted a gőzt, jól érzed magad, keresel egy kis pénzt.

Viszont az emberek egy bizonyos része hajlamos nagyon könnyen függővé válni, amiből nagyon nehéz kiszállni.

Íme néhány tény a szerencsáték-függőségről, amely segít megérteni azokat a jeleket, melyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Felismerés

Manapság, ha az ember találkozik egy alkoholistával, pontosan meg tudja állapítani, hogy az illető szenvedélybeteg. A szerencsejátéknál nem ez a helyzet, ezért is hívják rejtett függőségnek.

Gyakran fordul elő, hogy a mind a játékos, mind a szeretteik félreértik a jeleket, és nem látják meg az emberben a függőt, pedig akkor már gond van. Egyszerűen azt hiszik, jól érzi magát.

Ha az alábbi jeleket magadon vagy egy családtagodon, barátodon felismered, mindenképp foglalkozz komolyabban a témával:

1.: Növekvő tolerancia a veszteségekkel szemben.

2.: Egyre nagyobb tétek megtétele

3.: Menekülés a szerencsejátékba

4.: Bűntudat játék után

5.: Az illető képtelen leállni

Kevesen tudják, de nem attól függő valaki, hogy sokat játszik. Lehet olyan is függő, aki viszonylag ritkán kerül a gép/kaszinó elé. Maga a kényszer nem egy nap alatt alakul ki, hosszú folyamat, amely különböző tünetekkel jár együtt. Amennyiben érzed, hogy gond lehet, tölts ki egy tesztet, mely megtalálható az interneten, nem is egy…

Gyakoribb a férfiaknál

A kutatások kimutatták, a férfiak kétszer nagyobb valószínűséggel játszanak, mint a nők. Emiatt persze a függőség kialakulása is nagyobb a férfiaknál. Ez persze nem jelenti azt, hogy a gyengébb nem képviselői nem kerülhetnek bajba.

A kutatók szerint a férfiak sokkal vakmerőbbek, több kockázatot vállalnak és hajlamosak a szociális szorongásra. Nyilván ez a másik nemnél is előfordul, de nem olyan nagy százalékban.

A függőség nem jár egyedül

Függő

Nem egyedi, hogy a szerencsejáték-függőknek más problémáik is vannak. A statisztikák szerint azok, akik nem vetik meg a szerencsejátékot, sokszor alkoholisták vagy drogfüggők, mert az agyunk hasonló pszichológiai elégedettséget érez játék során, mint ivás/drogozás közben.

Ez egyébként oda-vissza működik, tehát van, hogy egy alkoholista kap rá a szerencsejátékra.

És ha már számok: Azt mondják, a játékosok körülbelül 4-5%-a szenved szerencsejáték-függőségtől, ami hatalmas szám. Gondoljunk csak bele, ez körülbelül tízmillió embert érint csak az Egyesült Államokban. Magyarország teljes lakossága… De ha már Magyarország, nálunk is bőven vannak esetek

Gyakoribb a fiatal férfiak körében

A tanulmányok azt mutatják, a függőség gyakrabban alakul ki a fiatalabb korosztálynál, pontosabban a fiatalok és a középkorúak között. Egészen pontosan a 25-45 évesek körében.

A fiatalok körében azért alakulhat ki gyakrabban függőség, mert ekkora az agy még teljesen nincs kiforrva, fejlődés alatt áll a logika és az érzelmeink, így emiatt különösen fogékony úgymond a szerencsejáték-függőségre.

Persze ez nem azt jelenti, hogy csak ez a korosztály van veszélyben. Az online szerencsejáték-trendek azt mutatják, hogy a neten történő játék egyre elterjedtebb, és akár a 18 alattiakra is veszélyes lehet.

Zárszó

Két dolgot kell megjegyeznie annak, aki úgy gondolja, függőségi problémái vannak. Egyrészt azt, hogy nincsenek egyedül, bármennyire is úgy érzik magukat. Nagyon sok közösség alakult a különböző függőségek leküzdése érdekében, az interneten is találhatunk csoportokat, akik segíthetnek. Ne féljünk a családunktól és a barátainktól segítséget kérni.

A másik pedig az: ne gondold, hogy gyenge vagy. Egy ilyen függőség leküzdéséhez segítség kell, egyedül ez még nagyon keveseknek sikerült. Ne legyél önmagad ellensége!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére