Menu

Szerencsehozó Állatok a Világban

Főoldal >> Blog >> A szerencsejáték spirituális mozgatórugói

A szerencse olyan, mint a véletlen. Egyesek szerint létezik, mások szerint nem. Én az utóbbiak közé tartozom. Nincs olyan, hogy véletlen, és ezáltal nincs olyan, hogy szerencse sem. Vannak emberek, akik ezt a fajta spiritualitást abszolút mellőzik, főleg, ha a szerencsejátékról van szó. Mások meg képtelenek eldobni a kockát anélkül, hogy a csajuk rá nem fújna a kezükre…

A mai cikkben a szerencséről, pontosabban a szerencsét hozó állatokról lesz szó. Ugyanis a világ minden táján van legalább egy állat, amelynek mágikus képességeket tulajdonítanak.

1.: Nyúl

Nyúlláb

A nyúl kifejezetten jó példa. Európában, Amerikában és Afrikában is hisznek a nyúl szerencsehozó képességeiben. Van olyan kultúra, ahol a termékenységet és a jólétet szimbolizálják, Észak-Európában a gyerekek fehér nyulakat kapnak ajándékba, ezzel elősegítve a sikeres életet.

Néhány amerikai és angol mind a mai napig úgy kezdi a hónap első napját, hogy ébredés után azt mondja: „nyúl, nyúl, nyúl”, hogy szerencséje legyen.

És akkor még nem is beszéltünk a nyúllábról, mely a világ minden táján amulettként megtalálható az erre fogékonyak nyakában, karján vagy más egyéb helyeken. Afrikában, Kínában, Nyugat-Európában és Amerikában is jellemző ez a szerencsejátékosokra, és igaz volt ez évszázadokkal ezelőtt is.

2.: Aranyhal

Megvan a sztori, hogy valaki kifogja az aranyhalat, és az teljesíti három kívánságát? Nos, ez a sztori csak nálunk, Közép-, és Kelet-Európában létezik. Állítólag a szlávoktól eredeztethető, de mi magyarok is bőven használjuk a saját folklórunkban.

Nem csak mi hisszük szerencsehozó állatnak az aranyhalat, hanem például a kínaiak is. Az ókori kínában az aranyhalat koi halnak hívták (innen jött tehát a Koi Casino neve is), és csak a gazdag emberek engedhették meg maguknak. A feng shui szerint jó szerencsét hoz, ha valaki aranyhalat tart.

De említhetjük az Astamangalát, mely a buddhizmusban játszik központi szerepet. Ez nyolc szerencsejegyet tartalmaz. A tibeti, kínai és nepáli buddhizmusban is helyet kap az aranyhal.

3.: Béka

Itt is az ókorig kell visszamennünk, hogy megértsük, miért is tartják szerencsés állatnak a békát. Mivel természetes élőhelyük a víz, ráadásul esőben vagy eső után több állattal találkozhatunk, az emberek összekapcsolták ezt a két dolgot. Az eső, a víz pedig a termékenység szimbóluma. Ha esik, jó lesz a termés, lesz bőven ennivaló. Ennyire egyszerű…

4.: Elefánt

A keleti kultúrában megszokottnak mondható az elefántok iránti tisztelet és rajongás. Az ottani többistenhit magával hozta, hogy szinte minden ottani vallásban helyet kapott egy elefántistenség. Közülük a leghíresebb Ganésa, a hindu elefántisten, aki többek között a szerencse istene. Thaiföldön Airavat a neve és szintén a szerencse istene, de említhetnénk még az indiai Kuberát, aki a jólét istene, és bár nem elefántistenség, de egy elefánton utazik.

5.: Macskák

Maneki Neko

Ha átszalad előtted az úton a fekete macska, nem leszel szerencsés. A macskáknak kilenc élete van. Ismerősek ezek a mondatok? Persze, hiszen magyar vagy. Nem csak nálunk tulajdonítanak mindenféle különleges képességet a macskáknak, hanem másutt is. Skóciában például kifejezetten jó előjel, ha az ember fekete macskát lát, Japánban pedig szinte minden lakásban megtalálható egy maneki neko, vagyis a macska, ami kifejezetten a jólét ottani szimbóluma.

Nem volt azonban mindig ilyen népszerű a macska, a középkorban úgy hitték, a macskák szövetkeztek a boszorkányokkal, így gyakran nem csak a boszinak hitt nők végezték máglyán, hanem cirmos barátaik is.

6.: Bogarak

Hány pöttyös katica volt a legtöbb, amit gyerekkorodban sikerült megfogni? Igen, a pöttyös katicát is előszeretettel kergettük, hogy szerencsét hozzon, vannak, akik felnőttként is ezt teszik. Nem csak a katicabogár hoz szerencsét, hanem a szkarabeusz is, amely az egyiptomi kultúrában népszerű, vegyük csak például az Amun Ra irodáját, ahol a töltőképernyőn ez a bogár pörög, forog, míg az oldal betölt.

Szintén szerencsehozó állatnak tartják sok helyen a fürgeszöcskét, és bár nem bogár, de a pillangó is népszerű azok körében, akik egy kis égi segítséget szeretnének.

7.: Disznó

Újév első napján a lencsefőzelék a legtöbb magyar családban fix. Ehhez pedig szoktak még kínálni malacsültet. Ugyanis azt tartják, hogy a csirke ilyenkor nem szerencsés, elkaparja a szerencsét, míg a malac kitúrja. Ha logikát keresel, nem biztos, hogy találsz, de az elődeink szentül meg voltak győződve ennek az igazságáról.

A középkorban a disznót tartó embereket gazdagnak, tehetősnek hitték, és… most komolyan, mibe gyűjtjük a pénzünket a mai napig? Igen, malacperselybe. Ennél több nem is kell szerintem.

Ez lett volna a gyűjteményünk a világ leginkább szerencsét hozó állatairól. Jövő héten találkozunk!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére