Menu

Andrew Beal – Egy igazi kaszinó legenda

Főoldal >> Blog >> Andrew Beal története

Megszokhattátok, hogy időről időre egy-egy nagy szerencsejátékos életútját mutatom be nektek. Ezek a sztorik gyakran nem vidáman végződnek, de némelyik játékos remek észjárása, türelme, kitartása révén végül eljut oda, ahová mindig is tartott: A legjobbak közé.

Nyilván, ezek a játékosok is buknak, mert nem lehet mindig nyerni, de ezekből is folyton tudtak tanulni, ezek által jobbak lettek mesterségükben.

A mai napon Andrew Beal történetével ismerkedhettek meg, aki már a középiskolában elkezdte fejleszteni kereskedői képességeit, majd ezt kamatoztatta a nagybetűs életbe kilépve, és ezután került közel a kaszinók, a szerencsejáték világához, pontosabban a pókeréhez. És mi nem az eladott házai miatt ismerjük őt, hanem elképesztő bukásai és győzelmei miatt.

Honnan indult?

Ahogy említettem, már a középiskolában megkereste a kenyérre valót, Andrew abból élt tinédzser éveiben, hogy törött TV-ket újított fel és javított meg, majd tovább értékesítette azokat. Ez már korán megtanította az üzleti élet apró titkaira, arra, hogyan kell beszélni, bánni az ügyfelekkel, és végül is ez vezetett el ahhoz is, amiből végül meg tudott gazdagodni. És nem is akárhogyan, Andrew Beal korán dollármilliomosnak mondhatta magát. Merthogy Mr. Beal később ingatlanok felvásárlásából élt, ezeket a rozoga épületeket felújította, majd tovább adta.

Első ilyen befektetése egy kis házikó volt, amelyet Lansingban vásárolt 6500 dollárért. Nem eladta, hanem kiadta, méghozzá havonta 119 dollár fejében. Innen kezdődött az ő sikertörténete.

Andrew BealA következő években (80-as és 90-es évek között) több milliót halmozott fel ingatlanok értékesítéséből. Üzleti érzékét jól mutatja, hogy egy szövetségi aukción egy egész társasházat vásárolt, mindössze 217 ezer dollárért. Három évvel később több mint egymilliót kapott érte. Egy másik jó példa: Newarkban vásárolt egy épületet 25 rugóért, később 3,2 millióért (!) cserélt gazdát a ház.

Beal a maga nemében már ekkor híres volt, de az igazi sikert a póker hozta meg számára. Azonban nem felejtette el, honnan indult… 1988-ban megalapította saját bankját Dallasban, 16 évvel később egy másikat, Las Vegasban. 2019-es adatok alapján a 37 bankfiókkal rendelkező Beal Bank USA értéke több mint 7 milliárd dollárt jelent.

Andrew azonban több lábon áll, rengeteg pénzügyi vállalkozással rendelkezik a banki szektorban.

Mr. Beal egy igazán kedves fickó, aki rengeteget jótékonykodott hosszú pályája során. Szenvedélyes matematikus, bankjai két egyetemet is szponzorálnak, több mint egymilliót adományozott már a nevadai egyetemnek, illetve a Southern Methodist egyetemnek.

De szívén viseli a dallasi természettudományi múzeum működését is, szintén egymilliót kaptak ők 2012-ben, valamint 200 számítógépet vásárolt dallasi iskoláknak.

A Beal-sejtés

Annyira nem kedvelem a matematika elméleti oldalát, így ezt a pár mondatot igazi kínszenvedés lesz leírni… Szóval, Beal amatőr matematikus, szenvedélyesen imádja és 1993-ban publikált egy elméletet, ami Beal-sejtésként került be a köztudatba. Ez alapvetően a Fermat-tétel általánosításának vizsgálata, de ez idáig senki nem tudta sem megerősíteni, sem megcáfolni. Odáig fajult a dolog, hogy Beal kereken egymillió dollárt ad annak a makulátlan elmének, aki örökké ragyog megoldja.

Andrew Beal, a pókerjátékos

Térjünk rá arra, hogy miért is írok egy szerencsejátékkal foglalkozó oldalon Andrew Bealről, mert bár életútja inspiráló, de azért ettől még nem kellene, hogy itt szerepeljen.

Jen HarmanMr. Beal a főiskolás éveiben ismerkedett meg a pókerrel, ez is hozzásegítette ahhoz, hogy plusz pénzt keressen üzleti vállalkozásához. 2001-ben meglátogatta a bűn városát, Las Vegast is, csatlakozott a profik asztalához és sikeresen nyert 100.000 dolcsit. Ettől fogva látta, hogy van érzéke a játékhoz, így elkezdte tesztelni magát. Ekkor került szembe az ún. The Corporation nevű csoporttal, amelynek olyan híres tagjai voltak, mint Chau Giang, Jen Harman vagy épp Phil Ivey. Konkrétan ez inspirálta Michael Craiget, hogy megírja híres regényét, aminek címe: „The professor, the banker & the suicide king”.

Egyre nagyobb téttel játszott, előbb 10-20 ezer, később 100-200 ezer dollárral. A legnagyobb nyereménye 11,7 millió dollár volt a Corporation ellen, később viszont megbosszulta ezt a társaság, 16 milliót csapoltak róla le. Ekkor fogadta meg, hogy sosem fog játszani ellenük.

Öt évvel később viszont Beal visszatért, hogy újra megmérkőzzön a legjobb profikkal. És a forgatókönyv ugyanaz volt. Először egy 13,6 millió dolláros győzelem, majd egy 16,6 milliós vereség.

Andrew Beal – ha teljesen őszinték akarunk lenni – több pénzt veszített pókeren, mint amennyit megnyert. A profikat elhagyva más vizekre evezett és a mai napig játszik, megtalálható Las Vegasban, valamint underground pókerversenyeken.

Ha lehet hinni a pletykáknak, akkor karrierje során több mint 100 millió dollárt bukott el. Ha csak egy millát adott volna abból nekem…

Kezd tehát nála elhatalmasodni a nyerés iránti vágy, de futja rá, hiszen emellett sikeres vállalkozó.

Hát, így került Andrew Beal a póker halhatatlanjai közé…

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére