Menu

Az Esport Helyzete a Nagyvilágban – Esport Fogadások

Főoldal >> Blog >> Népszerű játékok és arénák – hol és mire érdemes fogadni

Az esport fogadás egy milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát az utóbbi években, mely rengeteg pénzt hoz és hozhat a jövőben is az online fogadóirodák számára. Sok iroda szponzorává válik, akár csapatoknak, akár játékosoknak, vagy akár egész esport bajnokságoknak. Az ilyen és ehhez hasonló szponzorációk népszerűsítik az adott irodát, ráadásul a videójátékok támogatóit, illetve rajongóit megismerteti az online fogadás egyéb kínálataival is. Vannak akik még mindig szkeptikusak, nem hisznek a hosszú távú elkötelezettségben, de jelenleg a fogadóirodák jelentős része, a új trend integrálása, és természetesen a bevételek növelése érdekében, folyamatosan befektetnek az esportba. A klasszikus sportfogadás mellett már olyan játékok győzteseire is fogadhatsz, mint a Dota 2, a LoL vagy a CS:GO.

Az esport és a fogadóirodák fejlődése

Es

Az online fogadóirodák az évek során rengeteget fejlődtek, és a játékosok számára elérhető lehetőségek immáron hatalmasak és változatosak. Az esport fogadás a legújabb a kínálatban, és ez az új kategória rengeteg játékost gyűjt egy csokorba a hatalmas versenyekre, vagy éppen az élő eseményekre, tehát már a reklám értéke sem elhanyagolható.

A szerencsejáték világa csak egy újabb adalékot nyújt az embereknek, hogy együtt élvezzék egymás társaságát és kedvenc játékukat. Az esportra való online fogadást a streaming szolgáltatások teszik lehetővé, ezek teljesen legálisak a legtöbb a országban, ahol a szolgáltatók és a fogadóirodák szorosan együttműködnek egymással. Azért csak a legtöbb országban, mert például Franciaországban az online fogadás megengedett, de az esport fogadásról még nem döntöttek, tehát jelenleg tilos.

Globális piacok – A fejlődés folyamatos

Az esport helyzetét sokan a Bitcoinhoz hasonlítják, mivel megjelenésekor – az esporthoz hasonlóan – új és ismeretlen dolog volt, ezért sokan tartottak is tőle, mára viszont már töretlen népszerűségnek örvend. Az esportnak is sikerült megmutatnia mennyi potenciál van ebben a kategóriában. A fogadóirodák pedig felismerték ezt a népszerűséget, elfogadták a rajongók lelkesedését, és „fejet hajtottak” az újdonság előtt. Napjainkban is széles körben és folyamatosan fejlődik, 2019-ben átlépte az egymilliárd dolláros határt, és ha ezt a tendenciát követi a jövőben, akkor 2022-re ez a szám további 79%-kal fog növekedni.

A piacok folyamatosan bővülnek, jelenleg a legnagyobb az ázsiai piac, azt követi az Egyesült Államok, majd Európa. Ez a statisztika a szponzorációk, a reklámok és a nyereményalapok alapján született. A játékosok és a rajongók által preferált videójátékok köre nem túl széles, a következő lista a legnépszerűbbeket tartalmazza:

• Counter Strike: Global Offensive

• League of Legends

• Dota 2

• Starcraft 2

• Fortnite

• Heroes of the Storm

• Hearthstone

• FIFA

• Call of Duty

• Overwatch

A fiatal esport közösség

A fiatal esport rajongók, mint a például a Z generáció úgy érzik, hogy a fogadóirodák elkötelezettsége az esport iránt nem lehet hosszú távú, másrészt viszont ezek a virtuális események annyi embert vonzanak be folyamatosan, hogy a tradicionális online szerencsejáték eseményeket időről-időre a kispadra ültetik.

Tökéletes példa erre az első League of Legends verseny, melyet a későbbiekben még az Eiffel-toronyban is megrendeztek. Csak ez az egy esemény több mint 100 millió nézőt vonzott be, mely egy Superbowl nézőszámával ér fel. Az új generáció nyíltan vallja, hogy sokkal jobban szereti a virtuális versenyeket, mint a hagyományos eseményeket. Az online fogadók számára jó hír, hogy egyre több iroda ismeri fel ennek jelentőségét, és egyre több helyen vesznek fel videójátékokat is a kínálatba.

Az esport olyan népszerűségnek örvend már, hogy a hagyományos sportágakkal is felveszi a versenyt. A vezető brandek már egész stadionokat építenek vagy bérelnek, hogy minden viadalt és eseményt élőben tudjanak közvetíteni a rajongók számára. A meccsek eléggé eltérő feltételek mellett zajlanak, mely a versenyzőktől elég nagy rugalmasságot követel, ilyen például az Overwatch League, ahol a versenyzőknek fizikailag is abban a városban kell lenniük, amit képviselnek.

Esport arénák – Merre keressük?

aréna

Az amerikaiak elsőként ismerték fel az esport jelentőségét, ezért első helyen illik említeni a Las Vegasban található HyperX Esport Arénát, mely a videójáték versenyek egyik leghíresebb helyszíne. Egy másik kedvelt aréna a londoni Copper Box Aréna, valamint érdemes megemlíteni a leghíresebb Dota 2 helyszínt, a Seattle-ben található Key Arénát.

Az rendezvények számára egyre több helyen épülnek létesítmények világszerte. A franchise-cégek és a streaming szolgáltatók évente milliókat keresnek csak azzal, hogy profi játékosokat hívnak meg fellépni. Íme egy lista a világ néhány ismert esport arénájáról:

• Chongqing Zhongxian E-Sport Stadion Kínában

• Staples Center Los Angelesben

• Zenith Párizsban

• Mercedes Benz Aréna Berlinben

• Esports Arena Orange County-ban

• HyperX Esports Arena Los Angelesben

• Esports Stadium Arlingtonban

• Spodek Aréna Katowicében

• Malmö Arena Malmöben

• Lanxess Arena Lipcsében

Amennyiben továbbra is ennyi játékost szippant be ez az iparág, nagyon gyorsan fog fejlődni. Jelenleg a kategória fiatalsága egyszerre előny és hátrány. Ha figyelembe vesszük a mostani járványügyi helyzetet, a piac egy aranybánya. Rengeteg fogadóiroda integrálódott be az esport világába, és azt gyanítjuk, hogy az iparág és a streaming folyamatos fejlődésével, ezek az irodák később rengeteg pénzt fognak keresni.

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére