Menu

Hogyan működik a szerencsejáték-függő agya?

Főoldal >> Blog >> A szenvedélybetegségről kicsit bővebben

Az emberi agy lenyűgöző. Idegek, izmok összetett keveréke. Lehet, nem én vagyok az anatómia és a neurológia szakértője, sőt, ezt bátran ki is jelentem, de hála Istennek vannak olyanok, akik tudják, mi a dörgés, így számtalan tanulmányt lehet olvasni arról, hogyan is működik az agy. Hogyan működik az agy, ha valaki szerencsejáték-függő. A mai cikkünkben erről lesz szó.

Hogy is válik valaki függővé?

Számtalan módja van annak, hogy valakiből szerencsejáték-függő lesz. A leggyakoribb okok közé tartozik az ember életében bekövetkezett trauma. Legyen szó válásról, szakításról, a munkahely vagy egy szerettünk elvesztéséről, ilyenkor nagyon gyakori, hogy kaszinóban próbálják meg a bút feledni, így próbálnak kikapcsolni.

A másik ok a győzelem édes íze. Amikor először nyerünk kisebb vagy nagyobb összeget, elkap bennünket az eufória, valamint bizonyos szavak és hangok is rásegíthetnek erre, például a nyerőgép csengése.

Egyes vényköteles gyógyszerek is játékra késztethetik az embereket.

Maga a szerencsejáték-függőség is impulzus-kontroll rendellenesség. Vagyis az illető nem tudja irányítani a vágyat, hogy játsszon, és ezt újra és újra így megteszi. Lehetséges, hogy egy időre le tud állni, de mindig van vagy lesz valami, ami újbóli játékra sarkallja. Később kitérünk arra, hogy is lehet ezt kezelni vagy gyógyítani, milyen megoldásokat használnak a szakemberek, de előtte nézzük meg, hogyan viselkedik az agy a függőség kialakulását követően.

A szerencsejáték és az agy

David NuttEgy videóban David Nutt, a világ egyik legelismertebb szenvedélybeteg-szakértője végzett egy kísérletet. A kísérlet során a beteget egy MRI-vel figyelte meg. A páciens kapott egy VR-szemüveget, ahol különféle kaszinójátékokat látott, de aztán végül Nutt professzor a rulettnél állapodott meg.

Amikor tétet raktak, akkor a páciens agya még viszonylag nyugodt volt, nem voltak hirtelen reakciók, amik elindultak volna emberünkben. Ahogy a rulettkerék forogni kezdett, azonnal aktiválódott az agy hátsó része. Nutt szerint ezek a részek az izgatottság érzését keltik, hogy győzünk vagy veszítünk. Valahogy úgy működik, mint a nőknél a csokoládé: Felszabadítja a dopamint és az endorfint, amelyek a boldogságért, az izgalomért felelősek.

Amikor pedig bekövetkezik a várt győzelem, szinte semmi különbség. Tehát a második és harmadik fázis nagyjából ugyanolyan érzelmeket vált ki.

Tanulmány a szerencsejáték-függőségről

A brit fogadóirodák szövetsége (ABB) szerint a játékosok 99,5 százaléka felelősségteljesen játszik. Nutt professzor kísérlete megmutatta, hogyan reagál az agy egy kaszinójáték megnyerésekor, hogyan aktiválódnak a különböző régiók másodpercek alatt. Vannak más szakemberek, akik részletesen tanulmányozták a jelenséget és sikerült több információt összegyűjteni az agy működéséről.

Johns Hopkins Egyetem

Rhesus majomA Johns Hopkins Egyetemről manapság sajnos sok helyen lehet olvasni, hiszen a koronavírussal is aktívan foglalkoznak, összesítenek, tanulmányoznak. Van egy csapat, egy részleg, amely kifejezetten a függőségekkel foglalkozik és egy nagyon érdekes kísérletet hajtottak végre majmokkal, akiknek az agya hasonlóan épül fel, mint az emberé. Egy számítógép ellen játszottak és a nyereményük egy pohár víz volt.

Két lehetőségük volt aztán a majmoknak: Vagy 20% eséllyel nyernek és akkor 10 milliliter vizet kapnak, vagy 80%, de akkor csak 3 millilitert. Igen, a majmok is kockáztattak, mindig, még akkor is, amikor már nem voltak, nem lehettek szomjasak.

A szerencsejáték-függőség és annak létezése nem újkeletű dolog. Számos teszt és írásos tanulmány készült, amelyekben ezt a fajta függőséget is a mentális rendellenességek közé sorolják. Az 1980-as években az Amerikai Pszichiátriai Társaság megerősítette, hogy a szerencsejáték-függőség impulzus-kontroll rendellenességnek minősül, és bekerült hivatalosan is a mentális rendellenességek diagnosztikai és statisztikai kézikönyvének frissített változatába. Ugyanúgy, mint a kleptománia, a pyrománia vagy a trichotillománia, aminek létezéséről nagyon sokáig nem is tudtam. Aki trichotillomániában szenved, az kényszeresen tépkedi saját testszőrzetét, haját, szemöldökét. Az esetek egy bizonyos részében a beteg meg is eszi azokat. A kutatók megállapították, hogy a szerencsejáték-függőség nagyon hasonló a drogfüggőséghez. Eleinte kevés is elég, aztán az ember egyre toleránsabb lesz a drogra, így még többet akar, ami végül túlzott használathoz vezethet. Pontosan, mint a szerencsejáték esetében.

Kérj segítséget!

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, ha valaki szerencsejáték-függőségben szenved. Akár saját magunk, akár egy szerettünk esetében azonnal segítséget kell kérni. Szerencsére rengeteg helyről kérhetjük, akár még online is.

Remélem, érdekesnek találtátok ezt a cikket, nemsokára folytatjuk!

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére