Menu

Könyvajánló: Alex Rider – Russian roulette (Orosz rulett)

Főoldal >> Blog >> Könyvajánló: Alex Rider – Russian roulette

Alex Rider: Russian Roulette c. könyve már a 10 regény az Alex Rider-sorozatból, amit a híres brit szerző, Anthony Horowitz jegyez. A 2013-ban megjelent könyv egy előzménytörténete a sorozatnak, amelyben a központi figura, a gyilkos Yassen Gregorovich gyermekkora tárul elénk.

A Russian roulette cselekménye

Előre szeretnénk figyelmeztetni, hogy a cikkben szerepelhetnek spoilerrel felérő információk, melyek ronthatnak az olvasási élményen. Igyekszünk ettől függetlenül úgy írni a részletekről, hogy abban ne legyen olyan rész, ami elárulna fontos részleteket a könyvről.

Ahogy említettük, a Russian Roulette c. könyv elsősorban a híres orvgyilkos Yassen Gregorovich háttértörténetével és gyermekkorával foglalkozik. A név már-már legendásnak számít az Alex Rider-sorozatban, mert olyan karakterről van szó, ami mély nyomot hagy az olvasóban. Kevésszer jelenik meg a könyvekben, akkor is csak rövid időre, de a benyomás, amit maga után hagy, több mint maradandó. A Russian Roulette vehető úgy is, mint egy töltelék-könyv, ami átvezeti az olvasót egy karakter háttértörténetébe és feltárja Alex Rider világának különböző idősíkjait.

A Russian roulette egy bérgyilkos gyermekkorát mutatja be, akinek a célpontja egy 14 éves kém, Alex Rider. Yassen egy átlagos fiú volt a vidéki Oroszországban, élete mégis a legrosszabbra fordult. Gondtalan napjai és egyszerű élete egy anthrax robbanás miatt fenekestül fel lett forgatva, ráadásul az ügyet a kormányzat megpróbálja eltussolni. A fiatal Gregorobich egy veszélyes kalandnak indul, ami végül ahhoz vezet, hogy bérgyilkossá váljon. A moszkvai alvilág fiataljainak tagja lesz, ahol a helyi górénak kezd el dolgozni, mielőtt később a Scorpia nevű szervezet kötelékébe kerül. Később arra tanítják, hogyan váljon igazi gyilkoló géppé, holott kezdetben még ellenkezik ezzel. Minden akkor változik meg, amikor egy nagyon közeli kém-társával, Alex Riderrel akad dolga.

Miután a 10. könyvről van szó, szeretnénk a sorozatról is röviden írni. Anthony Horowitz Alex Rider-sorozata egy tinédzserkorú kémről szól. A célcsoport ezért aztán a késői kamaszok és fiatal felnőttek korosztálya. A sorozat immár 11 regényből áll, 5 képregényből, 3 rövid novellából és egy kiegészítő könyvből. Alex Rider egy 14 éves kamaszt játszik, akik beszervez és kiképez a MI:6. A főszereplőt egy sor veszélyes megbízásra küldik, amelyek tele vannak akcióval és halálközei élményekkel. A sorozatban vegyül a veszély, a humor, az intelligens csavarok és egy jól elhelyezett sörtt jelenetek és pillanatok. Az írói stílus könnyed és könnyen olvasható, ami könnyen fogyaszthatóvá teszik a könyveket, látszik, hogy tisztában van, ki is az olvasója.

Anthony Horowitz

Anthony Horowitz egy angol regény- és forgatókönyvíró, Stanmore-ban, Middlesex-ben született. Zsidó családban nőtt fel és fiatal kora óta bújja a könyvek világát. Apja különleges könyvtári gyűjteménnyel rendelkezik, ami bizonyára táplálta Horowitz-ban a jó sztorik iránti szenvedélyt. 8 Orley Farmra került, Harrow-ban (Middlesex). Az itt eltöltött iskola-előkészítői időszakában társainak mesélt azokról a történetekről, amiket a könyvekben olvasott. 13 évesen rögbi iskolába került Rugby-ben (Warwickshire). Anthony édesanyja mutatta be neki a Frankesintein és Drakula-féle műveket, tizenharmadik születésnapjára ráadásul egy emberi koponyát adott ajándékba. A ma már felnőtt író már ekkor tudta, hogy ezzel szeretne foglalkozni, számára a boldogság egyik kulcsa volt, hogy írhasson. Később a Yorki egyetemen végzett angol irodalom és művészettörténet szakon, 1977-ben.

Az elmúlt években Horowitz temérdek regényt írt: a The Diamond Brothers-sorozatot, a Pentagram, a The Gatekeepers c. könyveket, vagy a legutóbbi James Bond és Sherlock Holmes regényeket. Munkái közül kimagaslik a nagy népszerűségnek örvendő Alex Rider-széria is, ami 11 könyvet ölel fel, ezek közé tartozik a Stormbreaker (2000), a Point Blanc (2001), a Skeleton Key (2002) Eagle Strike (2003), Scorpia (2004), Ark Angel (2005), Snakehead (2007), Crocodile Tears (2009), Scorpia Rising (2011), Russian Roulette (2013) and Never Say Die (2017). Két további könyv is megjelent 2019 és 2020-ban, a Secret Weapon és a Nightshade.

Mi az az orosz rulett?

Az „orosz rulett” – kifejezés még az 1900-as évekből eredeztethető, az orosz hadseregnél alkalmazták először. Egy halálos kimenetelű szerencsejátékról van szó, ahol egy tárcsás fegyverbe mindössze egyetlen golyót helyeznek el. Amikor tárcsát megpörgetni, majd visszapatintják a fegyverbe, kibiztosítják, majd a játékosnak a halántékához kell tartania a csövet. Egy hat töltényes fegyver volt a leggyakrabban használt példány, így 1:6-hoz esélye maradt a játékosnak, hogy meghaljon a játékban. Ha többet tudnál meg a halálos játékoról, itt olvashatsz utána az orosz rulett történetéről.

Az elnevezés („orosz rulett”) tökéletes választás volt az Alex Rider könyvek újabb példányához, nemcsak azért, mert Yassen Gregorovich, a hírhedt bérgyilkos hátterét fedte le, hanem oroszországhoz kötődött, és egy veszélyes foglalkozás viszontagságait mutatta be. Folyton ott lebeg felette, hogy elveszítheti az életét, de saját beleegyezésből megy tovább, ami áthallást ad az orosz rulett játékkal.

Kaszinó rulett – hasonló kockázatok és nyeremények, csak veszély nélkül

Bár a veszélyérzet sokszor izgalmas lehet, nincs szükség arra, hogy az életedet kockáztasd, hogy egy kis izgalomra tegyél szert. Elég ehhez körülnézni az elérhető online kaszinók között és megtalálni, melyik pumpálja fel kellően az adrenalinod és melyik biztosítja a legjobb nyereményeket! Ha felkeltettük az érdeklődésed, látogasd meg az online rulettes kaszinólistánkat és próbáld ki valamelyik beugró játékot. Ne felejtsd el kipróbálni a beugró bónuszodat sem, amikor regisztrálsz a kaszinóba. A listázott helyek mind engedéllyel rendelkeznek, államilag tehát mind elfogadottak és harmadik feles szervezetek (mint pl. az eCOGRA) is hitelesítették.

Természetesen a rulett nem az egyetlen játék, amit lehet online kaszinókban játszani. Le lehet ülni más asztalokhoz is, mint a blackjack, póker, bakkara vagy sok egyéb más. Minden helyen viszonylag széles kínálat található, köztük nyerőgépek is, ezek a legkedveltebbek sokszor. Ha szereted a földi kaszinók élményeit de megmaradnál az otthonodban, nyugodtan kipróbálhatod a kaszinójátékos szekciónkat.

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére