Menu

Texas Hold’em: A Tíz Leggyakoribb Hiba – I. Rész

Főoldal >> Blog >> 101: Hogyan ne legyél fish?

A póker a világ egyik legnépszerűbb szerencsejátéka. Magyarországon is régóta jelen van, de akkor lett igazán népszerű, amikor elkezdődtek a különféle bajnokságok közvetítései, és amikor Korda Gyuri bácsi és Horváth János voltak a kommentátorok. A népszerűség töretlen, az online kaszinók pedig pontosan tudják, mivel lehet megfogni a játékosokat.

Mivel mind a mai napig vannak új játékosok, akik csak most ismerkednek a pókerrel, azon belül is a Texas Hold’em-mel, gondoltuk, hozunk egy kis összefoglalót arról, hogyan kerülheted el a teljes csődöt, az összeomlást, mik azok a hibák, amiket a legtöbb kezdő elkövet, és hogyan küszöböld ki ezeket.

Összesen tíz tanács, két részben, két nap alatt fog érkezni hozzátok. Kezdjük is az első öttel!

1.: Túl sok játék flop előtt

Texas Hold'em

A Texas Hold’em unalmas játék lehet, ha a lapok nem úgy jönnek, ahogy te szeretnéd. Frusztráló, amikor játszhatatlan lapokat ad a dealer, ez pedig különösen élőben lehet idegesítő, a hagyományos kaszinóban nem úgy pörögnek az események, mint mondjuk online.

Ha hagyod, hogy az unalom és az idegesség eluralkodjon rajtad, akkor valószínűleg a gyenge lapokkal is játszani kezdesz, és ez a legjobb módja annak, hogy hamar elbukj.

A fegyelem, a szabályokhoz, elvekhez való ragaszkodás fontos eleme egy profi pókeres játékának, akkor is, ha másfél órán keresztül használhatatlan lapokat kap.

Ha túl sok kezet játszol pre-flop, garantáltan fura, érdekes, de általában vesztes helyzetekbe kerülhetsz a flop után. És ezt könnyen elkerülhetted volna, ha azonnal dobsz, amint megnézted a lapjaid.

2.: Közepes erősségű handek túljátszása

Az, hogy milyen erős egy hand, relatív, sok mindentől függhet. Néhány kéz alapjáraton nem túl erős, például a kis flössök, melyek ellen nagy emelést kell tenni riveren, hogy egy példát említsünk.

Egyesek, különösen a kezdők, hajlamosak túlértékelni ezeket a kezeket, és úgy játszanak, mintha verhetetlenek lennének. Pedig általában nem azok, ezt pedig egy tapasztalt játékos azonnal ki tudja szagolni.

Ritkán el lehet érni, hogy az ellenfelek dobják a saját lapjukat, ám az esetek többségében lesz egy kéz, amely erősebb a tiédnél.

3.: Gyors cselekvés, kevés gondolkozás

Ez nem csak az újaknál probléma, a rutinosabbak sem mindig tudják kinőni ezt a viselkedést. Azt, hogy nem gondolják át igazán, mit és miért cselekednek. Sokan úgy viselkednek, mintha robotpilótára kapcsolna az agyuk, anélkül hoznak döntést, hogy igazán átgondolnák, időt szánnának a megfelelő lépésre. Ez sokszor egy verseny végét vagy a bankroll elvesztését jelenti.

Mindig szánj időt arra, hogy mérlegelj, soha ne dönts hirtelen felindulásból.

4.: Asztalválasztás és a keresés elmulasztása

Phil Ivey

Amennyiben nem csak szórakozásként tekintesz a pókerre, komolyan kell hozzáállnod. Ez pedig azt jelenti, hogy a lehető legjobb asztalt, a legjobb feltételeket kell megkeresned a játékhoz. Sok új ezt elfelejti, vagy csak szimplán nem érdekli, ezzel pedig saját magát hozza hátrányos helyzetbe.

Persze a legtöbben azért lépnek fel egy online kaszinó pókerlobbyjába, hogy azonnal játszani kezdjenek, de néha megéri várni.

Alacsonyabb téteken bőven vannak olyan asztalok, amely tele van fishekkel, és akik csak arra várnak, hogy megkopasszuk őket. Vannak unatkozó amerikai tinédzserek apu pénzét költve, vannak magukat Phil Ivey-nak gondoló amatőrök, és persze igazi profik. Az előbbi csoportokat keressétek, ne az utóbbiakat.

5.: Gondolkodj a többiek fejével is

Texas Hold’em során két dologra kulcsfontosságú gondolni. Az egyik a saját lapod, a másik az ellenfeledé/ellenfeleidé. Néhány játékos csak és kizárólag a sajátjára koncentrál, a másikéra nem, ez pedig hiba. Olyan hiba, amely vereséget eredményez.

Az egyik legnehezebben elsajátítható dolog a pókerben az, hogy megpróbáld meghatározni, milyen lapok lehetnek az ellenfelednél. Nem csak találgatni kell, hanem valóban ráérezni. Ha nagyon kezdő vagy, akkor úgy gondolhatod, hülyeséget beszélek, de nem, hozzá lehet rendelni egy skálát az ellenfélhez, amely már közelebb visz a helyes döntéshez.

Sokkal jobb döntést tudsz hozni így, sokkal nagyobb győzelmeket fogsz aratni. Ha ezt kihagyod, hosszútávon nem lehetsz sikeres…

Holnap jön a második rész, újabb öt tanáccsal.

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére