Menu

A leghíresebb trükkök és csalások a kaszinókban – I. rész

Főoldal >> Blog >> Híres kaszinó csalások - I. rész

Aki szerencsejátékban utazik, az már fantáziált arról, hogy egy nap az övé lesz a jackpot, a nagy nyeremény, ami aztán örökre megváltoztatja az életét. Valljuk csak be, én megteszem: Nap, mint nap álmodozom arról, hogy ez a pillanat eljön. Aztán a valóság szembejön és rájövök, hogy ez nem így megy.

Voltak azonban a szerencsejáték-világ életében olyan emberek, akik megpróbálták átverni a kaszinókat, különféle trükkök (vagy játéktól függően) és eszközök segítségével. Van, aki megúszta, van, aki azóta már megbűnhődött a tetteiért. A mostani cikkünkben ők kerülnek terítékre.

7.: Tommy Glenn Carmichael

A játékgépek feltörése manapság egy jól ismert probléma, a kaszinók rengeteg pénzt költenek arra, hogy gépeiket megvédjék. Szinte lehetetlen megoldani, hogy a rendszer ne szúrja ki azt, hogy csalni akarunk (bár Alex erről tudna mesélni), azonban volt idő, amikor ez nem tűnt olyan megoldhatatlan feladatnak. Történetünk főszereplője, Tommy Glenn Carmichael TV-k javításával kereste a kenyerét, majd egy barátja megmutatta neki egy „hús-vér” nyerőgép belsejét. Carmichael kialakított egy eszközt, amivel a játékgépek feltörhetők, majd azonnal Las Vegasba indult, hogy élesben is bevesse a találmányát.

Tommyt persze végül elkapták, és mire kettőt pislantott már a börtönben ült. Börtönbüntetése alatt természetesen a technológia továbbfejlődött, így szabadulását követően a tudása semmit sem ért már. Nem csak a technológia, hanem ő is fejlődni kezdett, több új találmányával is a kaszinók idegeire ment. Még arra is képes volt, hogy ügyfélnek adja ki magát, aki nyerőgép-vásárláson gondolkozik, emiatt a gyártó minden biztonsági információt megosztott vele. Ő meg felhasználta a begyűjtött infót.

Carmichael biznisze annyira jól ment, hogy a találmányait a fekete piacon értékesítette, de saját bandát is alakított, akikkel Las Vegas és Atlantic City kifosztásába kezdtek. A csúcson a banda bevétele elérte a napi ötmillió dollárt. Aztán 1996-ban lebuktak, és a bulinak vége szakadt. Tommy Glenn Carmichael azóta jó útra tért, és legális módon keresi a kenyerét. Jelenleg biztonsági tanácsadóként dolgozik egy kaszinóban, sőt, legújabb fejlesztése a „Védelmező” épp arra szolgál, hogy a Tommyhoz hasonlókat megakadályozza abban, hogy kijátsszák a kaszinókat.

2.: A részeges szerencsejátékos

Richard MarcusAz egyik legegyszerűbb, legbutább, mégis legzseniálisabb csalása Richard Marcus nevéhez fűződik, aki még el is nevezte a saját ötletét. A Savannah-nak becézett trükk lényege tényleg egyszerű, mint a faék: Emberünk bement a kaszinóba, majd három ötdolláros zsetont helyezett el a rulettasztalnál. Amennyiben nyert, akkor hangosan üvölteni kezdett, integetni, és ez mindenkit megzavart, a dealert is, aki nem értette, miért örül ennyire ez a fickó egy ilyen kis összegű nyereménynek. Marcus ekkor jelezte, hogy a három ötdolláros chip alatt lapul egy barna 500$-os is. Az osztó felemelte a három zsetont, és valóban, ott volt az 500 dolláros is.

És mi történt, amikor veszített? Egyszerűen megvárta, amíg az osztó a kerék felé fordul, és lopva kicsempészte a legalsó, legértékesebb chipet.

Bármilyen egyszerű is, bármennyire csak egy már létező módszer átalakításáról van szó, Richard Marcus rendkívül sikeresen alkalmazta a cselt. Fénykorában 5000 dolláros zseton lapult a 100 dolcsisok alatt. De aztán ő is lebukott és vádat emeltek ellene, de addigra már több mint 5.000.000 dollárnál járt.

Azóta sem távolodott el a szerencsejátéktól és állítása szerint most is van egy módszere, de ezzel nem tud lebukni. Én hiszek neki…

3.: Rulett és cigaretta

Hát, ez egy elég érdekes kis sztori. A helyszín Franciaország, az 1973-as évet írjuk, és a Casino Deauvelle tulajdonosai csalást sejtenek. Egyik játékosuk ugyanis alig egy hét alatt 5 millió frankot nyert a rulettasztalnál. Bizonyítani nem tudtak semmit, de sejtették, hogy csalás áll a háttérben. Hiába néztek át mindent, hiába szedték apró darabjaira az egész asztalt, semmi gyanúsat nem találtak.

Innentől viszont figyelni kezdték emberünket, aki folyton egy doboz cigivel járt-kelt, egy pillanatra sem engedte el, és sosem hagyta ott az asztalnál. Az lett a gyanús, amikor észrevették, hogy egy hölgy ugyanolyan doboz cigit cipel magával, de még egyszer sem látták dohányozni.

És akkor minden kiderült: A cigarettásdoboz egy átalakított jeladó volt, amely képes volt manipulálni, hogy a golyó hol landoljon, körülbelül 90 százalékos pontossággal. Ez még kevés lett volna, kellett ehhez egy olyan golyó is, így rájöttek, hogy a krupié is benne volt a buliban. Amikor a főhős leült az asztalhoz, a krupié egy módosított golyót indított.

Később kiderült, hogy a hölgy volt az értelmi szerző, a krupié a hölgy öccse, míg a nyertes a férje volt. Családi vállalkozás, ami majdnem megverte a megverhetetlen játékot…

4.: Phil Ivey és az edgesorting

Phil IveyNem is olyan régen, kilenc éve történt, hogy Phil Ivey, a legendás pókerjátékos egy hatalmas összeget nyert baccaraton a londoni Crocksfords kaszinóban. A nyeremény valóban hatalmas volt, összesen 7.3 millió angol font, amit azonban a kaszinó nem volt hajlandó kifizetni, azt állították, Ivey csalt.

Erről tájékoztatták is a játékost, és vizsgálatot indítottak ellene. A vizsgálatot követően valóban nem fizettek, ezért Ivey a bírósághoz fordult. A kaszinó állítása szerint csak azért tudtak nyerni, mert észrevették, hogy a kártyapakli hibás, a hátlapon levő minta nem minden esetben szimmetrikus, így Ivey már a licit előtt tudta, hogy az érkező lapokat, és így azok értékét. A bíróság döntött, a Crocksfordsnak nem kellett kifizetni a pénzt.

Ivey aztán azt nyilatkozta, hogy esze ágában sem volt csalni, de igenis kihasználja a kaszinó gyengeségeit, ha ilyet talál. Azt is elmondta, hogy az edgesorting technika legjobb tudomása szerint nem tiltott az edgesorting, nem is kockáztatná saját hírnevét csalással.

Mindenesetre a bíróság nem neki adott igazat. Nem ez volt Ivey egyetlen edgesorting balhéja, egy másik kaszinóval szintén perben állt, de ott a kaszinó perelte be a játékost. Azóta egyébként sikerült megállapodni a feleknek…

A holnapi napon bemutatom a mardék három embert, aki megpróbálta kijátszani a kaszinókat…

Hunor Ozsvát

Hunor Ozsvát

Hunor az online kaszinó oldalunk kockája és a blog oldalunk mögött álló ember, aki krupiéként szerzett professzionális szakértelmet. Az online szerencsejáték világ legfrissebb híreivel fog téged naprakészen tartani.

Kapcsolódó témák
Vissza a tetejére